- آسمونی
- مجله اینترنتی
- سلامت
- طب سنتی
- بادرنجبویه یا گیاه ملیسا
بادرنجبویه یا گیاه ملیسا
بادرنجبویه یا گیاه ملیسا (Melissa officinalis) دارای خواص زیادی برای بدن است که برای درمان بسیاری از بیماریها کاربرد فراوانی دارد و به درمان آن کمک میکند. تمام گیاه پوشیده از پرزهای ریز است و عطر لیمویی تندی دارد. در ادامه با آسمونی باشید تا در مورد گیاه بادرنجبویه اطلاعات لازم را به دست آورید.
معرفی گیاه بادرنجبویه
نام علمی گیاه بادرنجبویه، ملیسا است که از خانواده نعناع میباشد. گیاه بادرنجبویه از دیرباز در طب سنتی به عنوان درمان بسیاری از بیماریها استفاده میشده است که البته خواص بیشماری هم دارد که از جمله میتوان به رفع مشکلات خواب، کاهش اضطراب، التیام زخمها، افزایش طول عمر، درمان دردهای عصبی، درمان مجاری تنفسی ریهها، کاهش چین و چروک، درمان دردهای پریود، رفع عوارض یائسگی، تقویت حافظه و بسیاری دیگر اشاره کرد.
گیاه بادرنجبویه بومی مناطق شرق مدیترانه، جنوب اروپا، نواحی مختلف خاورمیانه و آسیای مرکزی است. بادرنجبویه گیاهی با طبیعت گرم و خشک، علفی و پایا با ساقهای راست است که مقطع آن چهارگوش و برگهای متناوب آن بیضی شکل میباشد و از کنار برگها گلهایی با کاسبرگهای رنگی میرویند که در مرحله اول زرد کم رنگ هستند و به سفید و سپس به بنفش تبدیل میشوند.
تقویت سیستم ایمنی بدن
یکی از فواید گیاه بادرنجبویه توانایی آن در تحریک سیستم ایمنی بدن است. این گیاه سرشار از عنصر کبالت و روزمارینیک اسید است. علف ملیسا سلامت سیستم ایمنی بدن و دیواره غشای سلولها را تقویت میکند. همزمان این گیاه دارویی میتواند با عفونت مبارزه کرده و مانع از ورود باکتری و ویروس به سلول شود.
بهبود سیستم گوارشی
بادرنجبویه یا ملیسا مشکلات گوارشی مانند گاز معده و نفخ را کاهش میدهد. این گیاه اثر آرامبخشی بر دستگاه گوارش دارد. ویژگیهای آرامبخش و شیمیایی این گیاه به بهبود مشکلات دستگاه گوارش کمک زیادی میکند.
پشتیبانی از سلامت کبد
بادرنجبویه از سلامتی کبد به وسیله خارج کردن سموم از آن کمک میکند. زمانی که محصولات درست مصرف نشوند، فرآیند سم زدایی در کبد به موقع انجام نشده و به کبد آسیب میزند. ولی گیاه بادرنجبویه مانند یک دارو از اندامها در برابر آثار زیان بار گیاهان سمی و غیره محافظت میکند.
کمک به لاغری
بادرنجبویه و عصاره آن رشد بافت چربی را سرکوب کرده و سلولهای چربی را با جلوگیری از تشکیل عروق خونی که این سلولهای چربی را تغذیه میکنند از بین میبرد و همینطور فعالیتهای پروتئینهایی که در تولید چربی دخیل هستند را کاهش میدهد.
بهبود کیفیت خواب
گیاه بادرنجبویه به تنهایی یا اینکه با ترکیب سنبل الطیب کیفیت خواب را در افراد دارای علائم یائسگی و بیخوابی، بهبود داده است. این گیاه اختلالات خواب را با افزایش گابا در مغز، کاهش میدهد بنابراین راحتی و آسودگی شخص افزایش مییابد. بادرنجبویه بیخوابی را در بسیاری از افراد دارای اختلالات اضطرابی و خواب بهبود میدهد. این گیاه یک گیاه آرامش بخش است.
کاهش درد میگرن
گیاه بادرنجبویه به علت داشتن خاصیت آرام بخش هم كاربرد دارد و عطر ليمو مانند آن سبب كاهش دردهای ناشی از ميگرن و سردردهای تنشی میشود. تأثيرات ضدويروس و ضددرد بادرنجبويه نه تنها برای مقابله با حملات ميگرن مفيد است، بلكه در بهبود عفونتهای ويروسی كه سبب سردردهای شديد ميشود هم مؤثر خواهد بود.
خواص بادرنجبویه در دوران پریود
بادرنجبویه گیاهی با طبع گرم و خشک است که فواید متعددی برای زنان، به خصوص در دوران پریود یا قاعدگی دارد. استفاده از این گیاه به کاهش درد و گرفتگی عضلات کمک میکند و همینطور میتواند به تنظیم چرخه قاعدگی و رفع مشکلات این دوران کمک کند.
درمان عفونت زنان
بادرنجبویه در درمان عفونتهای زنان موثر است. این گیاه دارای خواص ضد میکروبی، ضد قارچی و ضد التهابی است که میتواند به طور موثر در درمان عفونتهای مختلف از جمله عفونتهای مجاری ادراری، عفونتهای قارچی واژن و عفونتهای رحمی مفید باشد.
طرز تهیه دمنوش بادرنجبویه
برای تهیه دمنوش بادرنجبویه در یک قوری کوچک یک لیوان آب ریخته و روی حرارت قرار دهید تا جوش آید. بعد از جوش آمدن آب، ۱ قاشق غذاخوری برگ بادرنجبویه خشک و یا ۲ قاشق غذاخوری برگ تازه را به آب جوش اضافه کنید. کمی بعد شعله را خاموش کرده اجازه دهید پس از چند دقیقه دمنوش دم بکشد. محتویات قوری را از صافی عبور داده و دمنوش صاف شده را در یک فنجان ریخته و با عسل میل کنید که این دمنوش طعم مرکباتی ملایم مانند لیمو را دارد.
عوارض بادرنجبویه
گیاه بادرنجبویه چون افزایش دهنده فشار خون است پس برای افرادی با عارضه پرفشاری خون مضر میباشد. افرادی که حساسیت شدید پوستی دارند بهتر است از مصرف بیش از اندازه آن جلوگیری کنند. استفاده این گیاه برای زنان باردار و کسانی که عمل جراحی در پیش دارند هم مضر است.