آشنایی با حیوانات آزمایشگاهی
خرگوش سفید نیوزلندی ( (New Zealand White Rabbit)
یکی از نژادهای اهلی شده خرگوش اروپایی (Oryctolagus cuniculus) می باشد. نیوزلند وایت آلبینو معمولترین نژاد برای مصرف در تحقیقات بیومدیکال است زمینه های مختلف تحقیقات بیومدیکال شامل جنین شناسی، سم شناسی ، ویروس شناسی و .... می باشد. همچنین این خرگوش بطور گسترده در تستهای سلامت ( پیروژنی، تراتوژنیسیتی و....) کاربرد دارد. کاربرد روزمره و عمده خرگوشها استفاده در سرم شناسی است چرا که آنها قادر به تولید آنتی بادیهای مختلف در پاسخ به انواع آنتی ژنها هستند.
هامستر طلایی یا سوریه ای GOLDEN(SYRIAN) HAMSTER
هامستر جزء خانواده Cricetidae می باشد. تاکنون 54 گونه و واریته در 5 جنس مختلف مشخص شده است. هامسترها نقب می زنند، فرصت طلب می باشند، در انبار کردن غذا افراط می کنند و به خواب زمستانی می روند. سه گونه هامستر در آزمایشگاه بکار می رود و از این میان Syrian یا هامستر طلایی Mesocricetus auratus)) بیشترین و عمومی ترین گونه استفاده شده می باشد. خصوصیت منحصر بفرد آن وجود گودال چانه ای است که محل ممتازی برای مطالعات micro circulation ، انتقال جنین، رشد تومورها و بررسیهای ایمونولوژیکی مناسب کرده است. همچنین بعلت کوتاه بودن دوره آبستنی (18 – 15 روز) ، هامستر طلایی برای مطالعات تراتولوژی بکار می رود. در ضمن در مطالعه جهت مراقبتهای دندانی و بیماریهای پریودنتال و بطور اختصاصی در تظاهرات بیومدیکال بیماری و ویروس شناسی بکار رفته است.
خوکچه هندی: نام علمی Cavia porcellus
یک پستاندار از راسته جوندگان Rodentiaو زیر راسته Hystricomoprpha، و خانواده Caviidae می باشد.
نام خوکچه هندی از دیرباز با تحقیقات مترادف بوده و به عنوان منبع غذایی اهمیت به سزایی داشته است . امروزه نیز خوکچه هندی در بسیاری از مناطق آمریکای جنوبی نگهداری می شود . خوکچه هندی برای اولین بار در اواخر قرن 18 میلادی توسط لاووازیه برای اندازه گیری تولید گرما استفاده گردید .
مهمترین کاربرد های خوکچه هندی به عنوان مدل حیوانی در تحقیقات و تولیدات پزشکی عبارتند از :
مطالعات ایمونولوژی: بررسی مکانیسم های ایمنی زایی نسل های جدید انواع واکسن BCG .
مطالعات کمپلمان ها
واکنش های آنافیلاکسیک
مطالعات عفونی: در بیماری های عفونی همچون بروسلوز ، مشمشه، دیفتری،سل، تیفوس آندمیک و ...
مطالعات تغذیه ای: در کمبود های ویتامین های C و اسید فولیک : به دلیل نیاز ها وشباهت های آنزیمی مربوطه در انسان و خوکچه هندی.
بررسی های اسیدهای امینه: مانند آرژنین
مطالعات المان های خونی: مانند پتاسیم.
مطالعات شنوایی: بررسی های اتولوژی: به دلیل مشابهت بسیار ساختار حلزون گو ش داخلی و گوش بیرونی
مطالعات ژنتیکی: بررسی رنگدانه های جلدی.
مطالعات فارماکولوژی: منبع شناخته شده برای تهیه و تولید کمپلمان سرم ، پلی کلونال آنتی بادی
آزمون های کنترل کیفیت فرآورده های دارویی مانند آزمون های Abnormal Toxicityبرخی فرآورده های تزریقی
آزمون های کنترل کیفیت واکسن ها مانند آزمون های Safety ,Innocuity واکسن BCG هپاتیت B، دیفتری و....
موشهای همخون و هیبرید
بخش علوم حیوانات آزمایشگاهی انستیتو پاستور ایران با توجه به نیاز مبرم محققین کشور اقدام به راه اندازی واحد تولید و تکثیر چهار نوع موش همخون ( DBA/2 و Balb/c , C57BL/6, CBA/j) و یک نژاد هیبرید نسل اول B6D2F1 نموده است . لازم به ذکر است این بخش تنها مرکز تولید کننده حیوانات همخون آزمایشگاهی با این تنوع در سطح کشور می باشد .
موش کوچک همخون Balb/c
این نژاد از نظر ظاهری سفید (آلبینو یا بدون رنگدانه ملانین ) بوده و از نوع همخون می باشد. روش تکثیر آن به شیوه خواهر× برادر می باشد. این نژاد برای تولید آنتی بادیهای مونوکلونال کاربرد داشته و بعضی از انواع این نژاد نسبت به لیستریا، لیشمانیا و بعضی گونه های تریپانوزوما حساس می باشد.
موش کوچک همخون C57BL/6
این نژاد به رنگ سیاه بوده و از نوع همخون می باشد و روش تکثیر آن به شیوه خواهر × برادر است. این موش دارای زندگی طولانی بوده و در برابر تومورها نسبتا مقاوم می باشد. این سوش بطور عمده بعنوان سوش پایه برای تولید موشهایی که موتاسیونهای خودبخودی را بوجود می آورد بکار می رود. همچنین بطور گسترده ای در تحقیقات بیولوژی قلبی – عروقی، دیابت و چاقی، ژنتیک، ایمنی شناسی، نوروبیولوژی و .... بکار می رود.
داشتن حساسیت بالا نسبت به رژیمهای غذایی چاق کننده، دیابت تیپ 2 و آترواسکلروزیس
میزان شیوع بالای میکروفتالمی
تراکم استخوانی پایین
هیدروسفالی ارثی و بد بسته شدن دهان
تحمل نسبت به الکل و مورفین
کاهش شنوایی دیررس
موریزش وابسته به overgrooming
موش کوچک هیبرید B6D2F1
B6D2F1 این نژاد از نظر ظاهری سیاه می باشد و از نوع (Hybrid F1) دو رگه نسل اول بوده و از جفتگیری بین دو نژاد هم خون C57BL/6 و DBA2 بوجود می آید.
از نظر تمام جایگاههای ژنی هتروزیگوس بوده و کاربردهای آن شامل استفاده در مطالعات رفتاری و تحقیقات پرتوی می باشد. هم چنین در آزمونهای سلامت (safety) و موثر بودن (Efficacy) و سنجش بیولوژیک داروها، مواد غذایی و عوامل بیماریزا و هورمونها مورد استفاده قرار می گیرد.
موش کوچک همخون DBA/2
این نژاد به رنگ قهوه ای روشن بوده و از نوع هم خون می باشد و. روش تکثیر آن به شیوه خواهر × برادر می باشد. این نژاد از نظر ژنهای مربوط به کاهش شنوایی وابسته به سن هموزیگوس می باشد. کاربرد این موش در مطالعات بیولوژی قلبی عروقی، نوروبیولوژی و تحقیقات اعصاب حسی می باشد. از ویژگیهای این موشها حساسیت کم آنها نسبت به آترواسکلروزیس متعاقب استفاده از جیره های حاوی مواد اتروژن می باشد و واکنشهای عدم تحمل به الکل و مورفین را کاملا نشان می دهند.
این نژاد از نظر ظاهری آگوتی بوده و از نوع هم خون می باشد که روش تکثیر آن به شیوه خواهر × برادر است. این سوش برای مطالعه تیروئیدیت گرانولوماتوزی اتوایمیون تجربی (G-EAT) بکار می رود. از ویژگیهای این موش مقاومت نسبت به آترواسکلروزیس تغذیه ای بوده و در ضمن در این موشها آسیبهای توبولواینتراستیتیال کلیوی به کرات مشاهده می شود و همچنین سندرم عدم کارآیی اگزوکرینی پانکراتیت بطور خودبخودی دیده می شود.
ممنون و متشكر عالي بود
خدایا زندگی این حیونای بیچاره اول تا آخر داخل قفس های تاریک و نم داره. از اول تا آخر باید درد و رنج بکشن . خدایا تو کجایی؟؟؟
اخه اگروزنشونم مینوشتس ثواب داشت ممنون.
سلام مطالبتون خیلی جالب و عالی یود ممنون موفق باشید