- آسمونی
- مجله اینترنتی
- فیلم و سینما
- نقد فیلم
- نقد فیلم لمه ( نمد)
نقد فیلم لمه ( نمد)
سه شنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۳
انسیه نجفی
نقد فیلم لمه ( نمد)
نمایش در اولین روز هجدهمین جشنواره فیلم های مستند ( سینما حقیقت)
درباره فیلم لمه:
فیلم "لمه" به کارگردانی و تهیه کنندگی فرشاد فدائیان می باشد.
خلاصه داستان : لمه یا نمد زیراندازی است که بافته نمیشود. نمدمال آن را از کرک، پشم گوسفند، شتر و خرگوش با مالش و کوبِش دست و پا و آرنج خود میسازد. لمه یکی از قدیمیترین و ابتداییترین زیراندازهای دنیاست.
لمه در زبان محلی طبری ( مازنی) به معنای نمد ( نوعی زیرانداز است) که در منطقه بندپی غربی بابل مازندران توسط پدربزرگ و نوه اش جان می گیرد. علیرغم نماهای بسته ورنگ های تیره وسرد، فضایی زیبا وشاعرانه در فیلم جاری است. با معرفی نمد و لمه ، به روش نوشتار در لابه لای تیتراژ مقطع فیلم و آشنایی با دو شخصیت فیلم پدربزرگ ونوه و توضیحات ایشان در باره خودشان ، خانواده و شغل خانوادگی شان، ابتدا پدربزرگ و بعد نوه همچنین معرفی فضایی که قرار است پویش زیبای فیلم در آن جاری شود و ابزار کار نمد مالی ، در ابتدا تصویری پر معنا و خلاق در ذهن مخاطب که آشنایی با فرهنگ بومی و این شغل و محصول محلی زیبا ندارد، شکل می گیرد . سپس در طول فیلم همان نماها، فضا، ایزار، طبیعت اطراف ، شخصیت ها و همه مقولات که در ابتدای فیلم معرفی شد، تکمیل می شود.
شروع فیلم با واژه لمه و یادی از( گته مار ) به معنای مادربزرگ بسیار لطیف وپرمعناست .
مرد میگه بگم ؟ و روایت را شروع می کند .تیتراژ در سکوت ومرد کلا خلاصه ای از کارش میگوید وخانواده اش را معرفی می کند .درطول معرفی کار، تیتراژ درسکوت تکه تکه و لابه لا ی تصاویر وروایت می آید.
در ابتدای فیلم پدربزرگ و نوه به ترتیب در یک مکان نشستند و هر دو چای خوردند ودرباره کارشان واهدافشان از،این کار صحبت کردند .
موسیقی ریتمیک وبومی محلی بر تصاویری از وسایل کار و معرفی فضا ذهنیتی رویایی و در عین حال جدی وکمی خشک وخشن از روند کار نمد مالی وتهیه لمه در روستایی در دل جنگل های وحشی شمال کشور خلاقیتی خودخواسته با پارادوکسی عجیب در این فضا ایجاد می کند . روایتی عاشقانه وشاعرانه از بافت وساخت لمه رنگارنگ وزیبا برگرفته از رنگ های جنگل، خاطرات شیرین کودکی، قصه های مادربزرگ ، سکوت مهربان پدربزرگ وهمه آنچه از کودکی تا کهنسالی می تواند زمینه روایت نسل های عاشق و سختی کشیده این خطه زیبا باشد را در لمه می توان ساخت وپرداخت.
درطول فیلم با حرکت ریتمیک فرآیند وپروسه زایش لمه (نمد) از زوایای مختلف و روبرو و p0v پدربزرگ ونوه ( پدر وپسر) روبرو هستیم که موسیقی زیبایی بدون ساز را تداعی می کند.
«دِسَرکوتن» از انواع سازهای کوبهایست و به نام نقاره نیز شناخته میشود. این ساز به شکل دو کاسه سفالین بزرگ و کوچک تخممرغیشکل ساخته میشود که بر دهانه آنها پوست گوساله یا گاو کشیده میشود.
درصحنه های نمد مالی توسط دو نفر تاکید بر پاها و دست ها بسیار در تصاویر زیاد است.
تعدد زوایای دوربین ، کادرهای دونفره از گزینههای شخصیت به پاها ی ایشان ،کادر بسته که تحرک در آن وجود دارد، همزمان با تحرک موضوعی، ریتم وتدوین ودکوپاژ مورد نظر هم به زیبایی اعمال شده است . همانطور که ذکرشد ، معرفی افراد و شغل و فضا و نمد ، درشروع وتکرار تصاویر آشنا از ساختار عناصر سینمای که هرکدام در رنگ وفرم ومحتوا پر از،معناست بسیار هوشمندانه انتخاب،شده است .
وشروع بمانند رزمی مقدس بر صحنه طراحی شده نمد که کارزاری نمادین از روایت قصه لمه است و طبیعت را به مبارزه می خواند و رجز خوانی عاشقانه ای با عناصر طبیعی دارد. روایت عاشقانه نسل پدربزرگ ونوه در کاری سخت و پر مشقت و بطور نمونه طراحی طرح صادق خانی از،این خانواده پر تلاش در صحنه عاشقانه لمه به تصویر کشیده شده است.
موسیقی ریتمیک با سازهای محلی، دارای شخصیتی نمادین وجنگجوست که در موارد خاصی در صحنه های رزماگین مالش نمد لوله شده ومالش سهمگین وقدرتمند وسریع وریتمیک با دست هاوپاهای پدروپسر بر لمه به صدا در می آید..
آتش افزوختن وخشک کردن نمد بر شراره های عشق؛ قصه رنگ های خام پخته شده و جا افتاده لمه برای نمایش زیبایی خشن و بی رحم در مقابل طبیعت و نماد عاشقی است که باید به عمق برسد.
گداختگی عشق و گذر از آتش آخرین مرحله دلدادگی است وباید از آزمایش سربلند بیرون آید.