- آسمونی
- مجله اینترنتی
- ورزشی
- اطلاعات فوتبالی
- تیم ملی ایران و بازیهای دوستانه قبل از تورنمنت های بزرگ

تیم ملی ایران و بازیهای دوستانه قبل از تورنمنت های بزرگ
یک دیدار عجیب و غریب با 11 تعویض در برابر تیمی نامانوس چون بورکینافاسو به منزله پایان تدارکات ایران در مسیر جام ملتهای آسیا بود. در حالی که یک بار دیگر بدون توجه به شرایط رقبای خود در یک تورنمنت و تنها به صورت باری به هر جهت، طی یک سال چند بازی کرده ایم و به اصطلاح آماده حضور در جام ملتها شده ایم!
هر چند گاه یک بار و با نزدیک شدن تورنمنت های مهم، کمیت بازیهای دوستانه و تدارکاتی در تمام دنیا زیاد می شود. از آنجایی هم که تمامی FIFA day ها از قبل در تقویم سالانه مشخص شده اند، بسیاری از تیمهای بزرگ از چند ماه یا حتی یکی دو سال قبل، برنامه بازیهای خود را مشخص کرده اند و به این ترتیب انجام بازیهای دوستانه با آنها چندان آسان نیست.
از طرف دیگر، بسیاری از تیمهایی هم که برنامه شان تا این حد فشرده نیست، سعی می کنند با توجه به بازیهای پیش رو در تورنمنت مورد نظر خود، زمان و مکان مسابقاتشان را مشخص کنند. ژاپنی ها بهترین مثال در بین این تیمها هستند. برای مثال در سال 2012 که مسابقات قهرمانی نوجوانان آسیا در تهران برگزار می شد، فدراسیون فوتبال ژاپن از فدراسیون فوتبال کشورمان تقاضای دو بازی دوستانه کرد تا ژاپنی ها هم با میزبان مسابقات مسابقه دهند و هم شرایط دو استادیوم راه آهن و دستگردی- که تمام بازیها در آن دو استادیوم برگزار می شد- آشنا شوند.
البته ژاپنی ها همیشه چنین کاری را انجام می دهند؛ مثلا تیم بزرگسالان ژاپن قبل از جام جهانی 2006 در آلمان با تیم ملی آلمان و قبل از جام جهانی 2014 در برزیل به مصاف این تیم رفت. کره ای ها هم مثل ژاپنی ها دقت فراوانی در انتخاب رقبا دارند. آنها قبل از جام جهانی 2014 سفری به اروپا کردند و با توافق هایی که از قبل انجام شده بود، طی کمتر از یک هفته دو بازی دوستانه با دو کشور همسایه- هلند و بلژیک- انجام دادند. قبل از جام ملتهای آسیا 2015 هم جنگجویان تائه گوک از همان اسلوب پیروی کردند. آنها در سفری به غرب آسیا ابتدا با اردن مسابقه دادند و در کمتر از یک هفته آماده مسابقه با ایران در استادیوم آزادی شدند. به این ترتیب در یک سفر به غرب آسیا هم با دو حریف از این منطقه بازی کردند.( رقبایی که شباهت فراوانی به دو همگروه کره در جام ملتهای 2015 داشتند) از طرف دیگر بازی با ایران برای آنها بهترین فرصت بود که خاطرات دو شکست در انتخابی جام جهانی 2014 مقابل ایران را پاک کنند و با روحیه ای بهتر و البته شناخت بیشتری نسبت به این رقیب، آماده حضور در جام ملتهای آسیا شوند.
در بین تیمهای تیمهای بزرگ هم مرسوم است که آخرین بازی این تیمها با یک تیم بسیار ضعیف برگزار شود. مسابقه ای که هم رسمی به شمار می آید و هم فشار چندانی به بازیکنان وارد نمی آورد؛ با این حال می تواند با یک برد قاطع به پایان رسیده و تیم را با روحیه ای بهتر به مسابقات بفرستد.
به این ترتیب دیگر در حال حاضر، خبری از اردوهای بلند مدت قبل از تورنمنت های بزرگ نیست و تیمها سعی می کنند بازیهای دوستانه خود را در طول سال انجام دهند و اندکی قبل از تورنمنت ها به هماهنگی کافی برسند. علاوه بر این نباید فراموش کرد که تمام بازیها و شناخت از رقبا همه برای آن است که تیم دقیقا در هنگام برگزاری تورنمنت به اوج آمادگی برسد؛ برای مثال عراق اندکی قبل از جام ملتهای 2007 آسیا در رقابت های غرب آسیا در دو بازی حتی نتوانست تیم دوم ایران را شکست دهد و نایب قهرمان شد. اما همان تیم عراق، یک ماه بعد در جام ملتها قهرمان شد و تیم اصلی ایران حتی به جمع چهار تیم برتر آسیا هم نرسید!
در هر حال چیزی که در سالهای اخیر کاملا به چشم آمده، این مساله است که فوتبال ایران نتوانسته از FIFA day های خود به خوبی استفاده کند و حالا هم چند روزی به جام ملتهای 2023 قطر نمانده است. در حالی که نه بازی با افغانستان در رقابتهای کافا و نه رقابت با روسیه و بلغارستان در دیدار دوستانه، هیچ کدام نمی توانند شبیه سازی مناسبی از رقبای ایران در جام ملتهای آسیا باشند. ایران در صورت صعود از مراحل گروهی و حذفی احتمالا در دور یک چهارم نهایی حریف کره جنوبی و با احتمال کمتر رقیب ژاپن در این مرحله خواهد شد و با این برنامه ریزی، کار ایران برای بردن این رقبا از همیشه دشوارتر خواهد بود.