- آسمونی
- مجله اینترنتی
- علمی و دانستنی
- حیوانات
- همای سعادت یا مرغ سعادت
همای سعادت یا مرغ سعادت
همای سعادت یا مرغ سعادت (Gypaetus barbatus) پرنده افسانهای ایران است که پس از دیده شدن در ارتفاعات طالقان البرز در اسفند ماه ۱۴۰۲ بسیار مورد توجه کاربران شبکههای اجتماعی قرار گرفت. هما یا کرکس ریشدار جایگاه ویژهای در ادبیات و فرهنگ ایران زمین دارد. در ادامه با آسمونی باشید تا با مرغ استخوانخوار یا هما آشنا شوید.
درباره مرغ سعادت
مرغ استخوانخوار یا هما و یا کرکس ریشدار گونهای از پرنده شکاری بزرگجثه از تیره بازان یا عقابان است که در کوههای مرتفع آفریقا، جنوب اروپا و آسیا (بخصوص در ایران) زندگی میکند. پرنده هما در تمام طول سال یک جا میماند و هر فصل فقط یک یا دو تخم میگذارد. هما بیشتر لاشهخوار است اما بیشتر غذایش را مغز استخوان تشکیل میدهد.
پرنده هما طول بدنی بین ۹۴ تا ۱۲۵ سانتیمتر، فاصله بین دو بال ۲۳۱ تا ۲۸۳ سانتیمتر و وزنی بین ۴٫۵ تا ۷٫۸ کیلوگرم دارد. هما حلقهای قرمزرنگ در اطراف چشم دارد و نقاب روی صورت و بالهای آن سیاه است. پرهای سیاهرنگ نقاب روی صورت از زیر چشم تا امتداد نوک به سمت پایین کشیده شده و ریشمانند است. سر و سینه و پاها حنایی رنگ با رگههایی به رنگ کرمی است.
افسانه همای سعادت
پرنده هما یا همای در افسانههای ایران زمین جایگاه ویژهای دارد و معروف شده است که سایهاش بر سر هر کسی بیفتد به سعادت و خوشبختی خواهد رسید به همین دلیل به مرغ سعادت معروف شده است. نقش هما در بسیاری از سرستونهای تخت جمشید هم وجود دارد. هما یا همای جایگاه برجستهای هم در ادبیات ایران دارد و در سرودههای بسیاری از شاعران از هما به عنوان پرنده خوشبختی و سعادت یاد شده است.
همای بر همه مرغان از آن شرف دارد که استخوان خورد و جانور نیازارد
نام هما در نمادهای ایران
نام هما لوگوی هواپیمایی ملی ایران، گروه هتل هما، نشان باشگاه فوتبال پرسپولیس و همینطور شرکت کامیون سازی اسکانیا هم از نماد هما یا همان شیردال (griffin) در لوگوی خود استفاده کرده است.
پرنده هما در ارتفاعات طالقان
در اسفند ماه ۱۴۰۲ ویدئویی در شبکههای اجتماعی دست به دست شد که نشان میدهد پرندهای شبیه به هما یا مرغ سعادت در طالقان، ارتفاعات البرز است و در حال غذا خوردن میباشد. این ویدئو بسیار وایرال شد و مورد توجه کاربران قرار گرفت.