- آسمونی
- مجله اینترنتی
- تحصیل و آموزش
- مدرسه و دانشگاه
- مدرسه فیضیه قم (مدرسه شیخ نوری)

مدرسه فیضیه قم (مدرسه شیخ نوری)
فیضیه مربوط به سدههای میانه دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در قم، جنب حرم معصومه، میدان آستانه مقدسه واقع شده است. اگر می خواهید با مدرسه فیضیه قم بیشتر آشنا شوید این بخش آسمونی" href="https://asemooni.com" target="_blank">آسمونی را تا پایان مطالعه نمایید چرا که به معرفی مدرسه فیضیه قم می پردازیم.

مدرسه فیضیه قم (مدرسه شیخ نوری)
نام قدیم مدرسه فیضیه و نام جدید مدرسه: شیخ نوری، حسین محدث نوری، خاتم المحدثین، علامه محدث نوری، میرزا حسین نوری، علامه نوری، میرزای نوری، محدث ، حاجی نوری یا مدرسه نوری.
مدرسه فیضیه قم در تاریخ 9 بهمن 1386 با شمارهٔ ثبت 20715 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
تاریخچه مدرسه فیضیه قم
این مدرسه در نیمهٔ اول قرن سیزدهم هجری قمری (محدوده سالهای 1165 تا 1215 شمسی) جایگزین مدرسه آستانه شد که به اعتبار متون معتبر تاریخی، آن مدرسه از میانه قرن ششم هجری قمری وجود داشته و درعصر صفوی تجدید بنا شده بود. بنای مدرسه چهار ایوانی است و در دو طبقه با 40 حجره پایینی متعلق به عصر قاجار و 40 حجره بالایی متعلق به قرن چهاردهم هجری قمری بنا شدهاست.
قدیمیترین بخش مدرسه، ایوان جنوبی آن است که به تاریخ 939 هجری قمری با کاشیهای زیبای معرق، متعلق به عصر صفوی تزیین شدهاست و سر در صحن عتیق آستانه حرم معصومه دختر موسی بن جعفر محسوب میشود.
یورش به مدرسه فیضیه قم
روز جمعه مصادف با دوم فروردین 1342 و برابر با 25 شوال سالروز شهادت جعفر صادق، امام ششم شیعیان، به دنبال اعلام عزای عمومی و سخنرانیهای خمینی و تلاش وی در جهت بسیج علما در سراسر کشور، اطلاعیههای فراوانی از سوی مجامع مذهبی و مساجد و کانونهای تبلیغاتی برای برپایی جلسات پراکنده گردید و در اطلاعیهها دعوت شده بود که مردم به سخنان بیان شده در این مجالس در رابطه با حوادث چند ماهه اخیر کشور گوش فرا دهند.
رژیم محمدرضا شاه نیز در مقابل این تحرک خود را آماده میکرد. در روز موعود از سوی مراجع سه مجلس بزرگ در قم برگزار گردید. مجلس اول صبح جمعه در منزل خمینی، مجلس دوم به میزبانی آیتالله شریعتمداری و مجلس سوم به دعوت آیتالله گلپایگانی در بعد از ظهر همان روز در مدرسه فیضیه برگزار گردید.
به گفته دنیل برومبرگ، رژیم وقت جمعی از اوباش را برای حمله به طلبههای اطراف مدرسه ترغیب کرده بود. بر اساس برنامه قبلی، عدهای کماندو، با لباس کشاورزان و در حالی که به چاقو و چوب مسلح بودند، به وسیله چند دستگاه اتوبوس شرکت واحد از تهران وارد قم شدند. علاوه بر این تعداد زیادی سرباز و نیروهای ویژه شهربانی در اطراف صحن حرم فاطمه معصومه و مدرسه فیضیه تجمع کرده بودند.
این عده پس از مانوری کوتاه در شهر به سوی دروازه قم رفتند و در آنجا مستقر شدند. هنگامی که سخنرانی در مدرسه فیضیه جریان داشت، نیروهای رژیم محمد رضا شاه به مدرسه حمله کردند. این نیروها پس از رساندن خود به پشت بامهای اطراف به تیراندازی به طرف روحانیون پرداختند و تعدادی از طلاب را نیز از پشت بامها به زمین پرتاب کردند.