- آسمونی
- مجله اینترنتی
- مناسبت های روز
- 29 آذر؛ روز تجلیل از شهید تندگویان

29 آذر؛ روز تجلیل از شهید تندگویان
به همین مناسبت، هر سال در این روز یاد این وزیر بسیجی را که با رشادت در اسارت، حماسهای بزرگ آفرید، گرامی میداریم.شهید محمد جواد تند گویان در 26 خرداد 1329 خورشیدی در محله خانیآباد جنوب تهران، متولد شد. قبل از اینکه به مدرسه برود پدرش او را به مسجد برد و با قرآن آشنا کرد. پدرش از حامیان آیت الله کاشانی بود.

تندگویان با وجود اینکه امتیاز لازم را برای اعزام به خارج به عنوان سهمیه بانک ملی به دست آورده بود به دلیل مصاحبه ای که انجام داد، کنار گذاشته شد. وی در سال 1354 خورشیدی برای ادامه تحصیل به دانشکده نفت آبادان رفت و پس از فارغالتحصیلی و پایان دوره آموزشی نظام وظیفه در پالایشگاه نفت تهران مشغول به کار شد.

تندگویان در 1357 خورشیدی مدرک کارشناسی ارشد مدیریت را از مرکز مطالعات مدیریت ایران دریافت کرد و پس از پیروزی انقلاب به وزارت نفت دعوت شد. نمایندگی وزیر نفت در مناطق جنوبی ایران و مدیریت شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب از فعالیتهای تندگویان تا نخست وزیری محمدعلی رجایی محسوب می شود.
مهندس تندگویان 9 آبان 1359 خورشیدی در حالی که برای بازدید از پالایشگاه نفت آبادان در جنوب کشور بود در جاده ماهشهر آبادان همراه معاونش و چند مهندس شرکت نفت به اسارت نیروهای ارتش رژیم بعث درآمدند.

خانواده شهید تندگویان و مسوولان جمهوری اسلامی ایران تلاش زیادی کردند تا از طریق مجامع بین المللی به خصوص صلیب سرخ و مقامات بعثی موضوع را دنبال کنند. اما این تلاش ها به نتیجه ای نرسید.
با پیگیری هایی که ایران از طریق سازمان ملل انجام داد در سال 1364 خورشیدی صلیب سرخ به طور متناوب خواستار ملاقات با مهندس تندگویان شد.
مقامات بعثی در پاسخ به تقاضای ملاقات اعلام کردند که وی اظهار داشته است که با کسی ملاقات نمی کند و تهدید می کند که اگر فردی با وی ملاقات کند، دست به خودکشی خواهد زد.

در 13 آذر 1370خورشیدی هیات پیگیری که شامل 2 تن از اعضای خانواده مهندس تندگویان یعنی پدر و برادر خانم ایشان، مهندس یحیوی و اعتمادی دندانپزشک مهندس تندگویان برای روشن شدن کامل وضعیت مهندس تندگویان برای مدت 11 روز عازم بغداد شدند.
بعثی ها ادعا کردند پس از نگهداری جسد به مدت چهار سال در سردخانه به علت متوقف نشدن جنگ دفن شده است با نبش قبر و کالبد شکافی پزشکان ایرانی به این نتیجه رسیدند که اطلاعات موجود با جسد ارایه شده مطابقت ندارد.
سپس جسد دوم در قبرستان الکرخ واقع در 60 کیلومتری جاده بغداد ورمادی نبش قبر شد. یک جسد مومیای در تابوت فلزی در آنجا قرار داشت. معاینه طرف های سه گانه یعنی ایران، عراق و صلیب سرخ نشان داد که جسد مذکور متعلق به شهید تندگویان است.

پزشکی قانونی علت شهادت نامبرده را به احتمال قریب به یقین خفه شدگی به وسیله رشته طناب اعلام کرد و سن ایشان در هنگام شهادت را در حدود 31 تا 37 سال ذکر کردند. پیکر شهید تندگویان در 25آذر در عتبات عالیات نجف، کربلا و کاظمین با حضور اعضا هیات و کاردار سفارت ایران و خانواده شان با احترام طواف داده شد و در 29 آذر 1370 خورشیدی در مرز منظریه ـ خسروی به وسیله صلیب سرخ و هیات بعثی تحویل هیات ایرانی شد.