آداب و رسوم استان اصفهان
جشن ها
آتشافروزی و جل جلانی (نطنز )
در نطنز و آبادیهای آن رسم است که در شبهای هفدهم، هیجدهم و نوزدهم دیماه کودکان در دستههای مختلف جمع میشوند و هر دسته در یکی از تپهها و بلندیهای آبادی بوته و خار و هیزم را که از پیش جمع کردهاند آتش میزنند بهطوریکه شعلههای آتش سراسر آبادی را روشن کند. آنها معتقدند روشنائی اگر به درختها برسد آن سال میوه و سردرختی بیشتر میشود و آفات از بین میرود.
شب اسفند (کاشان)
در کاشان و اطراف آن ماه را سیروز محاسبه میکنند و برای گرفتن جشن شب اول اسفند قرار جشن میگذارند. از یکماه تا چهل روز پیش از اسفند قرار میگذارند که در یک روز و یک شب اهل آبادی شب اسفند بگیرند. این نوع محاسبه را به کاشیها منسوب میدارند.
چلهٔ بزرگ و چلهٔ کوچک ( کاشان )
در مرق (Marag) کاشان برای زمستان تقسیمبندی مخصوص دارند: ده روز اول زمستان و چهل روز بعد از آنرا ”چلهٔ بزرگ“ و بیست روز بعدی را ”چلهٔ کوچک“ میدانند و به ده روز بعد ”امن و بهمن“ میگویند. از ده روز باقیمانده هفت رو”سرما پیرزن“ و سه روز ”سرما عجوزه“ است.
چهارشنبهسوری
غروب سهشنبه آخر سال بانوی خانه بوتهای را آتش میزد و آن را در کوچه میانداخت. کوزه آبی با چند دانه اسفند هم روی آتش میریخت تا بلا دور شود. شب چهارشنبهسوری فالگوشی و فالکوزه انجام میشد.
موسیقی دانان اصفهانی در طول سالیان متوالی سبک خاصی به وجود آورده اند که به مکتب اصفهانی یا سبک اصفهانی شهره است. در پنجاه سال اخیر هر جا صحبت از موسیقی اصیل ایرانی میشود، نام تاج اصفهانی و صدای گرم او بر سرزبان است. سلیقه او در انتخاب اشعار، تلفیق شعر و موسیقی باعث اعجاب است. مشهورترین کار او در صفحه ”همایون“ است که در موسیقی ایران هم چنان بیرقیب است. او صفحات خود را با استاد حسن کسایی (استاد مسلم نی) و نیز استاد جلیل شهناز که در نواختن تار سبکی بیبدیل ابداع نمود، اجرا کرده است. در مکتب اصفهان برای 7 اصل زیر در آوزاهخوانی اعتبار قائل شده اند:
1- انتخاب شعر
2- تلفیق شعر و موسیقی
3- ابداع و تنوع ملودی
4- ادوات وتنوع تحریر
5- جملهبندی
6- همسازی (هم نوایی با خواننده)
7- ابداع (خلاقیت)
در موسیقی ایرانی خوانندگان مکتب اصفهان روی بیان دقیق شعر تاکید دارند و آواز نا مفهوم را دارای کاستی می دانند ولی خوانندگانی که حتی نشان هایی از مکتب اصفهان در آوازشان دیده می شود؛ هم هستند که گاهی تشخیص شعری که می خوانند، برای شنونده مشکل است. استادانی چون عبدالحیم اصفهانی، نایب اسدالله و میرزاحسین ساعتساز و حاج عندلیب از موسیقی دانان بزرگ این خطه هستند که شاگردان بزرگی را پرورش داده اند.
زبان و گویش
مردم استان اصفهان به زبان فارسی با لهجه اصفهانی سخن می گویند و با توجه به وسعت استان اصفهان و در برگرفتن شهرها و روستاهای متعدد لهجه های متفاوتی چون لهجه کاشی، لهجه نایینی و… در این استان رایج است. به طور مثال در منطقه آران و بیدگل، فارسی رایج است ولی با لهجههای متفاوت مخصوص آن محل گویش انجام می شود. زبان ملی این منطقه که در اصطلاح آن زبان “دهی” میگویند از زبانهای پهلوی قدیم است. هر یک از نواحی استان اصفهان دارای ویژگی های خاص خود است. عشایر قشقایی زبان ترکی مخصوص به خود را دارند و عشایر بختیاری به زبان بختیاری سخن می گویند. کاشانی ها لهجه کاشی دارند.
واوووووووو
آره دِ ولی هر کوجا بگردی مث ما اصفونیا جای گیر نیمیاد
خوبببببببببببببببببببببببببببببب بوددددددددددددددددددددد
خوب بود
اینا دیگه چیه همش چرت وپرت بود واصلاهم بدردنخورد
این چیچی بود آوردین گندشو در آوردین
چقدر بی خودی ولی به درد خورد
من خودم اصفهانی هستم و اینا بدردم نخورد خیلی بیخود بود
من از اصفهان هستم و این متن برای اصفهان خوب نسیت
اه اه اه چی چی بود این
اصلا خوب نبود .
دقیقا
ای بدک نبود یکم ب دردم خورد ولی کاش بیش تر مطلب میذاشتی
بسیار زیبا و عالی
عالی بود من خودم هم این هارا نمی دانستم
افطزاه بود
خوب بود من میتونم پوئن 4 رو به این ساییت بدم
خوب بود ولی اگه میشه یه بند کوتاه در باره ی اینکه اصلا آداب رسومش چیجوری به وجود اومده و اینا بنویسید. ممنون
عععععععععععععععععععععععععععععععععععاااااااااااللللللللللللللللللللللیییییییییییییی نبود
از خداتونم باشه
راست ميگي
خوب بود اما همش از یکدیگه کپی می کنند
بدبود بدردم نخورد
خیلیییییییییییییییییی خوبس عالی بودgoooooooooooooooooooooooooooood
خیلی خوبس اصفهان یکی می گم یکی چیز میشنویoookkk
اره عالی بود
خيلى خوب بود.
من اصفهانی هستم