- آسمونی
- مجله اینترنتی
- فرهنگ و تاریخ
- تاریخ و تمدن
- حمله شیمیایی به ایران از جنایات وحشیانه صدام بود
حمله شیمیایی به ایران از جنایات وحشیانه صدام بود
حکومت عراق در زمان صدام حسین به طرز گستردهای از سلاحهای شیمیایی برای مقابله با مخالفان و جنگ ایران استفاده کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با واقعه حمله شیمیایی به ایران این بخش آسمونی" href="http://asemooni.com">آسمونی را مطالعه نمایید چرا که اطلاعات مفیدی در همین مورد تهیه کرده ایم.
حمله شیمیایی به ایران از جنایات وحشیانه صدام بود
حمله شیمیایی به ایران از جنایات وحشیانه صدام بود
بمباران شیمیایی حلبچه (به کردی: کیمیابارانی ھەڵەبجە) در 25 اسفند 1366 توسط حکومت بعث عراق صورت گرفت. این بمباران بخشی از عملیات گستردهای بهنام عملیات انفال بود که بر ضد ساکنان مناطق کردنشین عراق انجام گرفت. در پی عملیات والفجر 10 توسط ایران و تصرف بخشهایی از کردستان عراق در اواخر سال 1366 که منجر به استقبال مردم این مناطق از نیروهای ایرانی شد، صدام حسین به پسرعمویش علی حسن المجید معروف به علی شیمیایی، دستور بمباران شیمیایی این مناطق را داد. در پی این حمله حدود پنج هزار تن از مردم حلبچه که غیرنظامی بودند کشته شدند.
حملهٔ شیمیایی به حلبچه که به کشتار حلبچه یا جمعهٔ خونین هم شناخته میشود، یک نسلکشی مردم کرد بود که در تاریخ 16 مارس 1988 (برابر با 26 اسفند ماه سال 1366) به وسیلهٔ بمباران شیمیایی توسط نیروهای دولتی عراقی در شهر حلبچهٔ کردستان عراق در طی روزهای پایانی جنگ ایران و عراق اتفاق افتاد.
شرح حمله شیمیایی به ایران
پیش از حملات شیمیایی، شهر بهمدت دو روز با بمبهای متعارف بمباران شد. ظاهراً علی حسن المجید میخواسته شیشه ساختمانهای شهر را بشکند، تا امکان مقاومت در مقابل گازهای سمی به حداقل برسد.
نیروی هوایی عراق از انواع مواد شیمیایی علیه حلبچه استفاده کرد: گازهای اعصاب مانند وی ایکس، سارین و تابون، و گاز خردل، که از زمان جنگ جهانی اول از آن استفاده شدهاست. همچنین، یک مقام بالا پایهٔ عراقی در فروردین ماه سال 1367 در دیدار خود با خاویر پرز دکوئیار، دبیرکل سازمان ملل، بصورت رسمی اعتراف به استفاده عراق از سلاح شیمیایی مینماید.
گردان شوان حمله شیمیایی به ایران
گردان شوان یکی از گردانهای بازوی نظامی کومله - سازمان کردستان حزب کمونیست ایران بود که در جریان این حملات دچار تلفات سنگینی شد. در روز حمله، گردان شوان در حالیکه در روستای «بیاره» در منطقه اورامان در کردستان عراق مستقر بود و آماده تخلیه منطقه جنگی بین ایران و عراق بود، در حلقه محاصره حملات نیروهای زمینی جمهوری اسلامی ایران از یک طرف و نیز بمباران شیمیایی نیروی هوایی ارتش عراق از طرف دیگر قرار گرفت که طی آن 60 تن از اعضای این گردان کشته شدند. در تاریخنگاری رسمی واقعه حلبچه، به حادثه گردان شوان عموماً اشارهای نشدهاست.
تلفات جانی حمله شیمیایی به ایران
این حمله نزدیک به 3200 تا 5000 نفر را کشت و نزدیک به 7000 هزار تا 10000 هزار نفر را زخمی کرد که اکثراً از غیرنظامیان بودند؛ صدها تن دیگر بر اثر عواقب، بیماریها و نقص جسم در هنگام تولد در سالها پس از حمله کشته شدند. حادثهای که به صورت رسمی به عنوان نسلکشی مردم کرد عراق شناخته شد و هنوز به عنوان بزرگترین حملهٔ شیمیایی مستقیم به یک منطقهٔ شهرنشین در تاریخ باقیماندهاست.