زمان مطالعه: 2 دقیقه
چادرشب بافی هنر زنان قاسم آباد گیلان

چادرشب بافی هنر زنان قاسم آباد گیلان

چادرشب به صورت کلی به نوعی از پارچه دست‌بافت گفته می‌شود که به عنوان رختخواب پیچ استفاده می‌شده است. بافت این پارچه در نقاط مختلف ایران از خراسان تا یزد ، مازندران و گیلان رواج داشته است. چادرشب‌‌های نقاط مختلف ایران از نظر طرح و رنگ تقریبا مشابه یکدیگرند ولی چادرشب قاسم آباد گیلان به دلیل تنوع رنگ و نیز نقوش خاصی که بر روی آن نقش اندازی می‌شود، جلوه‌ای خاص دارد. تنوع رنگ و نقش و نیز گوناگونی موارد کاربرد، چادرشب گیلان را از سایر چادرشب‌ها متمایز ساخته است.
چادرشب بافی - Chadorshab Weaving
چادرشب بافی - Chadorshab Weaving
چادرشب بافی - Chadorshab Weaving

معرف چادرشب بافی

چادرشب بافی هنوز هم یکی از مهم‌ترین صنایع دستی منطقه شرق گیلان به ویژه منطقه روستایی قاسم‌آباد از توابع شهرستان چابکسر به شمار می‌آید. چادرشب بافی و نمد مالی دو صنعت دستی شاخص منطقه قاسم آباد بوده‌اند، که نمدمالی حرفه‌ای کاملا مردانه و چادر شب بافی کاملا زنانه بوده است. برخلاف نمدمالی که اکنون ردپایش را تنها در یک خانه در قاسم آباد و چند خانه در رامسر می‌توان یافت، چادرشب بافی اگر چه رونق پیشین را ندارد، اما هنوز از رواج نسبی خوبی برخوردار است. هنوز پاچال در گوشه تلار خانه‌های قاسم‌آباد و یا در کنج اتاق‌ها به چشم می‌خورد و همچنان دخترانی هستند که برای یادگیری این هنر نزد استادان این فن می‌روند.

چادرشب بافی هنر زنان قاسم آباد گیلان
چادرشب بافی هنر زنان قاسم آباد گیلان

در گذشته پاچال بخشی از زندگی زنان قاسم‌آباد را تشکیل می‌داده است. هر دختری پیش از رفتن به خانه شوهر باید برای خود و فامیل شوهر چادرشب می‌بافته است. این پارچه‌ها با توجه به نقش‌شان کاربردهای گوناگونی داشته‌اند: لباس مردانه و زنانه، رختخواب پیچ، زیرانداز، کمردبد و .... . همچنان رسم است مادران چند چادر شب یک‌رنگ گرانبها در جهاز دخترانشان قرار می‌دهند یا به عنوان چشم‌روشنی به عروس هدیه می‌دهند. در عروسی‌ها پشت سر عروس و داماد پارچه چادرشب یکرنگ آویزان می‌کنند.

chadorshab-weaving
chadorshab-weaving

در گذشته چادرشب را با ابریشم می‌بافتند و از این رو از ارزش بالاتری نیز برخوردار بوده و به عنوان سرمایه خانواده به شمار می‌رفته است. خانواده‌ّ با فروش یک یا چند چادرشب سرمایه کار و کشاورزی یا خرید و ساخت خانه را فراهم می‌کرده‌ است. امروزه هم چادرشب‌های ابریشمی قدیمی از ارزش خوبی برخوردار هستند و به عنوان گنجینه‌ای گرانبها در صندوقچه‌ها نگهداری شده و تنها سالی یک بار هنگام عید برای هوادهی و جلوگیری از بیدزدگی بیرون آورده می‌شوند. تلار چوبی خانه‌های قاسم‌آباد وقتی با این چادرشب‌ها رنگارنگ است دیدنی‌تر از همیشه است.

چادرشب بافی هنر زنان قاسم آباد گیلان
چادرشب بافی هنر زنان قاسم آباد گیلان

چادرشب همواره به صورت ذهنی بافته می‌شده و این روند هنوز هم ادامه دارد. هنگام چله کشی زنان صاحب نظرتر بر روی رنگ و چیدمان رنگ نخ‌های چله نظر می‌دهند و این انتخاب‌ها به حس و حال‌شان خیلی بستگی دارد. اگر چادرشب یک‌رنگ بافته شود، چله کشی ساده‌تر و تنها از یک رنگ استفاده می‌شود اما هر نقشی که بر روی چادرشب می‌افتد، در هر زمان با رنگش گویای حس بافنده‌اش است و بافنده به صورت ذهنی رنگ و طرح را انتخاب می‌کند.

chadorshab-weaving
chadorshab-weaving

فرایند ثبت جهانی چادرشب بافی

فرآیند ثبت جهانی روستای قاسم آباد از اسفند ماه پارسال آغاز شد که پس از طی مراحل فشرده و پذیرش پروپوزال ارسالی به شورای جهانی صنایع دستی ، غاده حجاوی رئیس منطقه آسیا و اقیانوسیه شورای جهانی صنایع ‌دستی به ‌همراه کوین موری و ویدا توحدی از ارزیابان رسمی این شورا ، اوایل دی‌ ماه امسال از این روستا بازدید کردند.

و سرانجام شورای جهانی صنایع ‌دستی در تاریخ 8 بهمن امسال مطابق با 28 ژانویه 2020 ، روستای قاسم‌آباد رودسر را با محوریت چادرشب ‌بافی در فهرست شهرها و روستاهای جهانی صنایع ‌دستی ثبت کرد.

chadorshab-weaving
chadorshab-weaving

ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «چادرشب بافی هنر زنان قاسم آباد گیلان» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید

دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.