- آسمونی
- مجله اینترنتی
- علمی و دانستنی
- آیا میدانستید؟!
- بیوتکنولوژی چیست؟
بیوتکنولوژی چیست؟
بیوتکنولوژی موضوع جدیدی است که این روزها در سراسر جهان در حال گسترش است. اگر می خواهید با بیوتکنولوژی و مفهوم آن آشنا شوید این بخش آسمونی را تا پایان مطالعه نمایید چرا که به معرفی بیوتکنولوژی می پردازیم.
بیوتکنولوژی چیست؟
گستردگی و تنوع کاربردهای بیوتکنولوژی، تعریف و توصیف آنرا کمی مشکل و نیز متنوع ساخته است.
برخی آنرا مترادف میکروبیولوژی صنعتی واستفاده از میکروارگانیسمها میدانند و برخی آنرا معادل مهندسی ژنتیک تعریفمیکنند بههمین دلیل در اینجا مختصراً اشارهای به تعاریف متفاوت ازبیوتکنولوژی میکنیم که البته دارای وجوه اشتراک زیادی نیز هستند:
بیوتکنولوژی مجموعهای از متون و روشها است که برای تولید، تغییر و اصلاحفراوردهها، بهنژادی گیاهان و جانوران و تولید میکروارگانیسمها برایکاربردهای ویژه، از ارگانیسمهای زنده استفاده میکند. ـکاربرد روشهای علمی و فنی در تبدیل بعضی مواد به کمک عوامل بیولوژیک(میکروارگانیسمها، یاختههای گیاهی و جانوری و آنزیمها) برای تولید کالاها وخدمات در کشاورزی، صنایع غذائی و دارویی و پزشکی
مجموعهای از فنون و روشها که در آن از ارگانیسمهای زنده یا قسمتی از آنهادر فرایندهای تولید، تغییر و بهینهسازی گیاهان و جانوران استفاده میشود.
کاربرد تکنیکهای مهندسی ژنتیک در تولید محصولات کشاورزی، صنعتی، درمانی وتشخیص باکیفیت بالاتر و قیمت ارزانتر و محصول بیشتر و کم خطرتر
استفاده از سلول زنده یا توانائیهای سلولهای زنده یا اجزای آنها و فرآوریو انتقال آنها بهصورت تولید در مقیاس انبوه
بهرهبرداری تجاری از ارگانیسمها یا اجزای آنها
کاربرد روشهای مهندسی ژنتیک در تولید یا دستکاری میکروارگانیسمها وارگانیسمها
علم رامکردن و استفاده از میکروارگانیسمها در راستای منافع انسان
تعاریف بالا از بیوتکنولوژی هرکدام بهتنهائی توصیف کاملی از بیوتکنولوژینیست ولی با قدر مشترک گرفتن از آنها میتوان به تعریف جامعی ازبیوتکنولوژی دست یافت.
براستی چرا چنین است؟ هرچند که با مرورزمان دانشمندان به مفاهیم مشترکی در مورد تعریف بیوتکنولوژی نزدیک شدهانداما چرا هر متخصص و دانشمندی تعریف جداگانهای از بیوتکنولوژی ارائه میدهدکه درجای خود نیز میتواند صحیح باشد (نه الزاماً جامع).
علت این حقیقت را باید در ماهیت بیوتکنولوژی جُست
بیوتکنولوژی همانند زیست شناسی، ژنتیک یامهندسی بیوشیمی یک علم پایه یا کاربردی نیست که بتوان محدوده و قلمروآنرا بسادگی تعریف کرد. بیوتکنولوژی شامل حوزهای مشترک از علوم مختلف استکه در اثر همپوشانی و تلاقی این علوم بایکدیگر بوجود آمده است. بیوتکنولوژیمعادل زیست شناسی مولکولی، مهندسی ژنتیک، مهندسی شیمی یا هیچ یک از علومسنتی و مدرن موجود نیست؛ بلکه پیوند میان این علوم در جهت تحقق بخشیدنبه تولید بهینه یک محصول حیاتی (زیستی) یا انجام یک فرآیند زیستی بروشهاینوین و دقیق با کارآئی بسیار بالا میباشد.
بیوتکنولوژی را میتوان به درختی شبیه کردکه ریشههای تناور آنرا علومی بعضاً با قدمت زیاد مانند زیست شناسی بویژهزیست شناسی مولکولی، ژنتیک، میکروبیولوژی، بیوشیمی، ایمونولوژی، شیمی،مهندسی شیمی، مهندسی بیوشیمی، گیاهشناسی، جانورشناسی، داروسازی، کامپیوترو... تشکیل میدهند لیکن شاخههای این درخت که کم و بیش به تازگی روئیدنگرفتهاند و هرلحظه با رشد خود شاخههای فرعی بیشتری را بهوجود میآورند بسیارمتعدد و متنوع بوده که فهرست کردن کامل آنها در این نوشته را ناممکنمیسازد.
تقسیمبندی بیوتکنولوژی به شاخههای مختلف نیز برحسب دیدگاه متخصصین و دانشمندان مختلف فرق میکند و در رایجترینتقسیمبندی از تلاقی و پیوند علوم مختلف با بیوتکنولوژی استفاده میکنند ونام شاخهای از بیوتکنولوژی را بدینترتیب وضع میکنند. مانند بیوتکنولوژیپزشکی که از تلاقی بیوتکنولوژی با علم پزشکی بوجود آمده است یابیوتکنولوژی کشاورزی که کاربرد بیوتکنولوژی در کشاورزی را نشان میدهد.
بدینترتیب میتوان از بیوتکنولوژی داروئیPharmaceuticalBiotechnology بیوتکنولوژیمیکروبی، MicrobialBiotechnology، بیوتکنولوژی دریا MarineBiotech، بیوتکنولوژی قضائی یا پزشکی قانونی ForensicBiotech، بیوتکنولوژی محیطی EnvironmentalBiotech، بیوتکنولوژی غذائی foodand food stuffBiotech بیوانفورماتیک Bioinformatic، بیوتکنولوژی صنعتی Industrial، بیوتکنولوژی نفت ...... بیوتکنولوژی تشخیصی و ... نام برد.
این شاخههای متعدد در عمل همپوشانیها وپیوندهای متقاطع زیادی دارند و باز بدلیل ماهیت همهجانبه بودن بیوتکنولوژی نمیتوان در این مورد نیز به ضرس قاطع محدودههائی را برای آنها تعییننمود.
گستردگی کاربرد بیوتکنولوژی در قرن بیست ویکم بحدی است که، اقتصاد، بهداشت، درمان، محیطزیست، آموزش، کشاورزی،صنعت، تغذیه و سایر جنبههای زندگی بشر را تحت تأثیر شگرفت خود قرار خواهدداد. بهمین دلیل اندیشمندان جهان قرن بیست و یکم را قرن بیوتکنولوژینامگذاری کردهاند.