- آسمونی
- مجله اینترنتی
- ورزشی
- اطلاعات ورزشی
- بازیهای آسیایی زمستانی؛ از آغاز تا امروز

بازیهای آسیایی زمستانی؛ از آغاز تا امروز
جشنواره ورزش های زمستانی
بیشتر از هفتاد سال است که بازیهای آسیایی در رشته های گوناگون ورزشی بین ورزشکاران آسیایی برگزار می شود. اما کمتر از چهل سال قبل بود که مسوولان ورزش آسیا تصمیم گرفتند این رقابتها را در رشته های زمستانی و به تقلید از المپیک زمستانی برگزار کنند. از جمله رقابتهایی که در این بازیها برگزار می شود، می توان به مسابقات مختلف اسکی اشاره کرد؛ مثل اسکی آزاد، اسکی کوهستان و اسکی صحرانوردی. رقابتهای هاکی روی یخ، اسکیت نمایشی، اسکیت سرعت و بیاتلون (مسابقه ای شامل تیراندازی و اسکی) از دیگر رقابتهایی است که در بازیهای زمستانی برگزار می شود و کشورهایی می توانند در این رقابتها موفق شوند که به اندازه کافی تمرین در برف داشته باشند.
درخشش میزبان در اولین دوره
در سال 1986 میلادی (1365) و زمانی که شهر ساپورو در کشور ژاپن میزبان نخستین دوره بازیهای آسیایی زمستانی شد، تنها 7 کشور آسیایی آمادگی خود را برای حضور در این رقابتها اعلام کردند؛ این کشورها عبارت بودند از چین، ژاپن، هند، کره جنوبی، کره شمالی، مغولستان و هنگ کنگ. تنها 293 ورزشکار در این بازیها حاضر بودند و در مسابقات مختلفی که برگزار شد، 35 مدال طلا به ورزشکاران داده شد که 29 طلا به ژاپنی های میزبان رسید! ایران هم برای حضور در این بازیها چهار سال انتظار کشید...
اولین حضور ایران
در سال 1990 میلادی (1365 ) باز هم هیچ شهری به جز ساپورو در ژاپن برای میزبانی بازیها اعلام آمادگی نکرد! به این ترتیب باز هم ورزشکاران آسیایی راهی شمال ژاپن شدند و با هم رقابت کردند. این بار تعداد کشورها به 9 رسیده بود. ایران هم با 10 ورزشکار از جمله کشورهای تازه وارد به این بازیها بود. یک بار دیگر تمامی مدالهای طلا به سه کشور ژاپن، چین و کره جنوبی رسید و باز هم ژاپنی ها قهرمان شدند. سایر کشورها هم برای کسب مدال طلا به آینده چشم دوختند.
تاخیر و توقف در برگزاری بازیها
هرچند در ابتدا قرار بود که این بازیها مثل بازیهای آسیایی تابستانی و بازیهای المپیک، هرچهار سال یک بار برگزار شود اما بارها زمان برگزاری برگزاری بازیها با تغییر رو به رو شد. سومین دوره این بازیها که قرار بود در سال 1994 برگزار شود، با دو سال تاخیر در سال 1996 در هاربین (واقع در چین) برگزار شد. هاربین امسال برای دومین بار میزبانی این بازیها را عهده دار شد.
از آنجایی که بازیهای دوره سوم با وقفه روبه رو شده بود، دوره بعدی کمی زودتر برگزار شد؛ در 1999 و پس از آن قرار شد باز هم بازیها هر چهار سال یک بار برگزار شود. اما پس از برگزاری هفتمین دوره رقابتها در کشور قزاقستان، باز هم مسابقات با وقفه ای شش ساله روبه رو شد و هشتمین دوره بازیها در سال 2017 در ژاپن انجام شد! چهار سال بعد هم ناگهان بیماری کرونا از شرق آسیا به همه جای جهان سرایت کرد و برگزاری این بازیها فراموش شد تا سرانجام مسابقات امسال با حضور 1275 ورزشکار از 34 کشور آسیایی انجام شد.
سه مدال برای ایران
در سال 2011 برای اولین بار بازیها در دو شهر برگزار شد. این دو شهر، آستانا و آلماآتی در کشور قزاقستان بودند که میزبانی از 843 ورزشکار را عهده دار شدند؛ از جمله گروه ده نفری اسکی بازان ایرانی. در این بازیها تیم سه نفره کشورمان در رقابتهای اسکی جهت یابی در جایگاه دوم قرار گرفت و مدال نقره کسب کرد. اعضای این گروه عبارت بودند از بیژن کنگرلو، ستار صید و یاسین شمشکی. کنگرلو همچنین در اسکی نیمه استقامت یک مدال برنز کسب کرد و با مدال برنزی که محمد کیا دربندسری در رقابتهای آلپاین (اسکی سرعت) به دست آورد، جمع مدالهای کشورمان به 3 رسید تا ایران در جدول مدالها عنوان ششم را از آن خود کند. این بهترین نتیجه ایران در تاریخ این بازیها به شمار می آید.
برف در دل بیابان
حالا ورزشکاران کشورهای مختلف چهار سال فرصت دارند تا آماده حضور در دوره دهم بازیها باشند. هرچند باورکردنی نیست اما دوره دهم بازیها قرار است در سال 2029 (1407) به میزبانی شهر نئوم در عربستان برگزار شود. باید دید در این شهر پیشرفته درنزدیکی بیابان های عربستان، چگونه برف تولید می شود و بازیها به چه شکلی برگزار خواهد شد. قطعا جالب خواهد بود. این طور نیست؟