- آسمونی
- مجله اینترنتی
- مناسبت های روز
- هفته مبارزه با مواد مخدر

هفته مبارزه با مواد مخدر
کاهش سن اعتیاد در دهه های اخیر در کشورهای مختلف جهان و از جمله ایران، نگرانی تصمیم گیران و متولیان امر مبارزه با مواد مخدر را به دنبال داشته و بر این اساس برنامه های مختلفی برای مقابله با شیوع استعمال مواد مخدر بین جوانان و نوجوانانی را در دستور کار قرار دادهاند. اهمیت این موضوع به قدری است که هرسال هفته مبارزه با مواد مخدر در سراسر کشور برگزار میشود. هدف از این نامگذاری ابراز عزم سیاسی ملتها در امر مبارزه با پدیده خانمان سوز مواد مخدر، کنترل آن و انجام اقدامات بینالمللی در خصوص مبارزه با قاچاق مواد مخدر است.
در تاریخ ۱۷ تا ۲۶ ژوئن سال ۱۹۸۷ کنفرانس بینالمللی مبارزه با اعتیاد و قاچاق مواد مخدر توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در شهر وین تشکیل شد. کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس سندی به نام C.M.O را تصویب کردند که خط مشی همه جانبه اقدامات لازم جهت کنترل مواد مخدر را از سوی کشورهای شرکت کننده مشخص میکرد و این کشورها را متعهد کرد تا فعالیتهای بینالمللی در زمینه مبارزه با قاچاق مواد مخدر را به طور جدی انجام دهند. این سند در چهار فصل تنظیم شد و در آن حدود ۳۵ مورد از اقدامات عملی در زمینه مبارزه با مواد مخدر، جلوگیری از قاچاق مواد مخدر و کنترل اعتیاد در جوامع ذکر شد.
این موارد شامل ارزیابی میزان مصرف، ریشه کنی مزارع غیر مجاز خشخاش، نقش رسانهها در بازگشت معتادان به دامن اجتماع و معالجه آنان، نابودی شبکههای عمده قاچاق مواد مخدر، پیشگیری از طریق آموزش، همکاریهای حقوقی کشورها است.
همچنین کاهش سن اعتیاد در دهه های اخیر در کشورهای مختلف جهان و از جمله ایران، نگرانی تصمیم گیران و متولیان امر مبارزه با مواد مخدر را به دنبال داشته و بر این اساس برنامه های مختلفی برای مقابله با شیوع استعمال مواد مخدر بین جوانان و نوجوانانی را در دستور کار قرار دادهاند.
طبق اظهارات اسکندر مومنی دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر، میانگین مصرف موادمخدر و سن اعتیاد در ایران ٢۴ سال و در دنیا ١٩ سال است و نشان می دهد ایران در این زمینه وضعیت بهتری نسبت به نقاط دیگر دنیا دارد اما نگران کننده تر از سن اعتیاد، سن مصرف انواع مخدرها در کشور است که اکنون از مرز ۱۵ سالگی عبور کرده به طوری که سال گذشته در گزارش ستاد مبارزه با مواد مخدر سن مصرف کنندگان مواد مخدر ۱۴ سال اعلام شده است.
این شاخص نشان میدهد که دانش آموزان بیشترین فراوانی را در این سن تشکیل میدهند و بازار اصلی توزیع کنندگان خرد و سوداگران مرگ محسوب میشوند. تنوع مواد مخدر و وجود بیش از یکهزار و ۸۰۰ نوع مخدر صنعتی و سنتی که حدود ۹۰ درصد آن صنعتی است، مزید بر فقدان تشخیص مناسب و پیچیده شدن آگاهی سازی نوجوانان نسبت به مصرف شده است.
اهمیت این موضوع به قدری است که هرسال هفته مبارزه با اعتیاد و آسیبهای اجتماعی در سطح مدارس کشور به صورت هماهنگ در سراسر کشور برگزار میشود که براساس اعلام وزارت آموزش و پرورش روزشمار هفته مبارزه با اعتیاد و آسیب های اجتماعی با عنوانهای «تاثیر مدرسه صالح در تابآوری روانی_اجتماعی کودکان و نوجوانان»، «نقش ارکان تربیت در پیشگیری از اعتیاد و آسیبهای اجتماعی»، «فراگیرسازی برنامههای پیشگیری با استفاده از ظرفیت مدرسه، خانواده و محله»، «تجلیل از ایثارگران و شهدای مبارزه با مواد مخدر»، «نقش ارزشهای دینی و سبک زندگی اسلامی_ایرانی در پیشگیری از آسیبهای اجتماعی»، «یاریگران زندگی و مراقبتهای اجتماعی دانشآموزان» و «ارتقای سواد رسانهای کودکان و نوجوانان برای خود مراقبتی در فضای مجازی» را اعلام کرد.