- آسمونی
- مجله اینترنتی
- سیاست
- علوم سیاسی
- تعریف بوروکراسی اداری

تعریف بوروکراسی اداری
بوروکراسی نوعی صلاحیت پذیرفته شده است که به اعمال قدرت, هم از نظر رهبر و هم از نظر پیرو, مشروعیت می بخشد. آسمونی" href="https://asemooni.com">آسمونی در این بخش به تعریف بوروکراسی اداری می پردازد.

تعریف بوروکراسی اداری
دیوانسالاری یا بوروکراسی از دو بخش bureau بهمعنی میز و دفتر کار و پسوند cratie- بهمعنی ـ سالاری ساخته شدهاست. برابر فارسی آن «دیوانسالاری» است. بهطور کلی، دیوانسالاری بهمعنی یک سیستم کارکرد عقلانی و قانونمند است.
واژهٔ بوروکراسی برای نخستین بار توسط شخصی فرانسوی بهنام ونسان دو گورنه (w:en:Vincent de Gournay) در سال 1745 استفاده شد. او واژهٔ bureau بهمعنای میز تحریر و دفتر یا اداره را با پسوند گونهٔ برگرفته از یونانیِ cracy- را آمیخت و واژهٔ «بوروکراسی» را بهمعنای حکومت ادارات یا حکومت مقامات رسمی بهکار برد. در قرن 19 این واژه در آلمان متداول شد (شاید در ارتباط با تغییرات و اصلاحاتی که در دولت و ارتش پروس پس از شکست از ناپلئون بهوجود آمده بود و نیز اهمیت نوشتههای هگل دربارهٔ بوروکراسی پروس). نقل از جامعهشناسی سازمانها، اثر منوچهر صبوری
نخستین بار، بوروکراسی به عنوان یک پدیده اجتماعی و با توجه به کاربرد عملی آن، بهوسیلهٔ ماکس وِبر مورد استفاده قرار گرفت. وِبر توجه خود را عمدتاً بر روی تأثیر سازمانهای بوروکراتیک در ساختار سیاسی جامعه متمرکز کرد. او بیشتر به علت وجودیِ سازمانها و نحوهٔ اِعمال قدرت نظر داشت. وِبر اصطلاح بوروکراسی را در دو معنی بهکار برد: 1- مجموع مقامات اداری؛ 2- سازمانهای بزرگ رسمی در جامعهٔ امروزی.
وِبر، قدرت را امکان تحمیل اراده انسان بر رفتار اشخاص دیگر تعریف میکند. البته قدرت به صورت عام و کلی آن مورد نظر وبر نیست، بلکه به نوع خاصی از روابط ناشی از قدرت که آن را سلطه یا استیلا میخواند، توجه دارد. منظور وبر از سلطه آن نوع رابطه قدرتی است که در آن فرمانروا، رئیس یا شخصی که اراده خود را بر دیگران تحمیل میکند، اعمال قدرت را حق خود دانسته و اطاعت از دستورها را وظیفه فرمانبردار مرئوس میداند. به عبارت دیگر، نوعی صلاحیت پذیرفته شده که به اعمال قدرت، هم از نظر رهبر و هم از نظر پیرو، مشروعیت میبخشد.
بوروکراسی، در بسیاری از کشورها (از جمله ایران و افغانستان) چنان بوده که آن را به عنوان فساد اداری یا کاغذبازی و رشوهگیری عنوان میکنند.