- آسمونی
- مجله اینترنتی
- وبگردی
- کاملترین آزمایش خون + تضمین سلامت بدن
کاملترین آزمایش خون + تضمین سلامت بدن
آیا میدانید که آزمایش CBC چیست؟ چه زمانی آزمایش CBC تجویز می شود و این تست چه کمکی میتواند به پزشک در تشخیص بیماریها و اختلالات جزئی و جدی کند؟ CBC یکی از پرتکرارترین، کاربردیترین و مهمترین آزمایشات رایج به روش خونگیری است. این آزمایش را میتوان در نسخه آزمایش بسیاری از متخصصین و فوق تخصصها مشاهده نمود. چراکه بررسی تغییرات و وضعیت سلولهای خونی میتواند به پزشکان در تشخیص بیشمار اختلالات و بیماریها کمک کند.
آزمایش CBC چیست؟
همیشه در مواجهه با اصطلاح CBC ممکن است افراد بپرسند که CBC چیست و چرا باید آزمایش CBC انجام دهند؟ همچنین آزمایش CBC چه بیماری هایی را نشان میدهد؟ منظور از CBC، شمارش تمام سلولهای خونی است که در بدن ما وجود دارد. در بدن ما به تعداد معینی سلول خونی در اقسام متعدد تولید میشود. عمر هر نوع سلول خونی مشخص است و کاهش و افزایش آنها، حتی تغییر شکل و اندازهشان میتواند به ما در مورد بروز یک وضعیت بحرانی خبر بدهد.
آزمایش CBC میتواند در شرایط پزشکی متفاوت به کمک پزشک بیاید و او را در تشخیص هرچه دقیقتر راهنمایی و یاری کند. از جمله موارد پزشکی که متخصص، آزمایش cbc تجویز میکند، میتوان به تشخیص بیماریهای جدی همچون آنمی، سرطان و کنترل تالاسمی اشاره نمود. در آزمایش CBC 11 فاکتور خونی مورد بررسی و اندازهگیری قرار میگیرند. اگر به برگه آزمایش CBC دقت کنید، میتوانید این چند فاکتور آزمایشی را ببینید که هر یک به صورت مجزا تحت پایش و اندازهگیری قرار گرفتهاند. از جمله پارامترهایی که در آزمایش CBC مورد بررسی قرار میگیرند، میتوان به تست RBC، تست PLT و WBC اشاره نمود.
چرا آزمایش CBC توسط پزشک تجویز میشود؟
ممکن است این سوال برای شما مطرح شود که چه زمانی آزمایش CBC توسط پزشک تجویز میشود؟ به طور کلی، پزشکان متخصص و حتی پزشکان عمومی جهت کنترل وضعیت بیمار آزمایش CBC را تجویز میکنند. آزمایش CBC غالباً در موارد زیر تجویز میشود:
- بیمار علائم مشکوک به لنفوم و سرطان خون را دارد و پزشک میخواهد بیماری را بیابد یا اینکه آن را ریشه یابی کند.
- بیمار مرتباً تب میکند و علت آن مشخص نیست.
- پزشک قصد پایش کلی سلامت جسمانی مراجعه کننده را دارد.
- بیمار مبتلا به سرطان است و دوره شیمی درمانیاش به پایان رسیده.
- بیمار از ضعف دائمی بدن شکایت میکند، اما دلیل آن روشن نیست.
- بیمار از دردهای بدون علت شکایت میکند.
- پزشک قصد پایش خون به لحاظ بروز آنمی را دارد.
- پزشک قصد دارد بفهمد دلیل بروز اختلالات انعقاد خون چیست.
باید خاطرنشان شویم که حتماً دلیل انجام آزمایش cbc ابتلا و یا درگیر بودن به موارد پزشکی بالا نیست و نتیجه این آزمایش به تنهایی نمیتواند یک پاسخ قطعی به پزشک بدهد. گاهی این آزمایش به تنهایی کافیست، اما گاهی لازم است در صورت مشاهده یا عدم مشاهده دادههای مورد نظر، پزشک چند آزمایش دیگر نیز انجام بگیرد.
تفسیر آزمایش CBC چطور انجام میشود؟
همانطور که اشاره کردیم مشخص شد هدف از انجام آزمایش CBC چیست و آزمایش CBC چندین پارامتر را شامل میشود. بنابراین نتیجه هریک از پارامترها نیز به صورت جداگانه در برگه آزمایش CBC درجه خواهد شد. رنج نرمال هر یک از فاکتورهای لحاظ شده در آزمایش CBC به قرار زیر است:
RBC
- نرمال سطح RBC در زنان و مردان: 4.7 تا 6.1 میلیون گلبول/ mcl
Hgb
- در زنان: 12 تا 16 g/dl
- در مردان: 14 تا 18 g/dl
HCT
- در زنان: 37 تا 47 درصد
- در مردان: 42 تا 52 درصد
MCH
- در بزرگسالان 27 تا 31 پیکوگرم و در نوزادان بین 32 تا 34 پیکوگرم
MCHC
- در بزرگسالان بین 32 تا 36 درصد و در نوزادان بین 32 تا 34 درصد
RDW
- بزرگسالان بین 11 تا 14.5 درصد
WBC
- در بزرگسالان بالای دو سال: 5000 تا 10000 mm
- در کودکان کمتر از دو سال: 6200 تا 17000 mm
- در نوزدان: 9000 تا 30000 mm
PLT
- بزرگسالان: 150000 تا 400000 mm
- کودکان: 150000 تا 400000 mm
MPV
- 7.4 تا 10.4 فمتولیتر
PDW
- 10 تا 17.9 درصداگر این علائم را دارید، آزمایش CBC انجام دهید!
علائم هشدار دهنده برای انجام آزمایش CBC چیست و در صورت بروز کدام علائم بهتر است که آزمایش CBC انجام شود؟ به طور کلی شما میتوانید هر چند ماه یکبار چکاپ CBC را تکرار کنید و از سلامت بدن خود مطمئن شوید. اما اگر علائم زیر را در خود مشاهده کردید توصیه میشود به پزشک مراجعه کنید یا با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی تماس بگیرید و در صورت لزوم آزمایش CBC انجام دهید.
علائمی که به ما هشدار میدهند نیاز به انجام آزمایش CBC داریم عبارتند از:
- تب مکرر
- حالت تهوع و استفراغ
- درد بدن بدون علت مشخص
- احساس ضعف و ناتوانی در انجام کارهای روزمره
- احساس ضعف و سرگیجه دارید
- کاهش وزن و یا افزایش وزن قابل ملاحظهای داشتید
- مبتلا به بیماری خاص هستید
- مبتلا به آنمی هستید
فاکتورهای مهم در آزمایش CBC
ممکن است بپرسید که فاکتورهای مهم در آزمایش CBC چیست و باید کدام پارامترها در آزمایش CBC مورد بررسی قرار گیرند. با توجه به شرایط پزشکی شما، متخصص تشخیص میدهد که چند مورد و یا تمام فاکتورهای لحاظ شده در آزمایش CBC مورد اندازهگیری و پایش قرار گیرند. از جمله فاکتورهای مهم در آزمایش CBC میتوان به فاکتورهای پلاکت خون یعنی MPV، PDW و PLT اشاره نمود.
دسته دوم فاکتورهایی که در تست CBC مورد بررسی قرار میگیرند، فاکتورهای مربوط به گلبولهای قرمز است، که شامل تست RBC، Hgb، HCT، MCV، MCH، MCHC و RDW اشاره نمود. برای بررسی سطح گلبولهای سفید نیز فاکتور WBC مورد پایش قرار میگیرد.
بیماریهای مرتبط با آزمایش CBC
تالاسمی: تالاسمی شایعترین بیماری مرتبط به خون است و با انجام آزمایش CBC مشخص میشود. البته از این آزمایش برای کنترل روند درمان و مدیریت تالاسمی نیز استفاده میکنند.
لفنوم هوچکین: یکی دیگر از بیماریهای مرتبط با CBC لنفوم هوچکین است. این بیماری نوعی سرطان خون است و در سیستم لنفاوی بدن بوجود میآید.
لوسمی: لوسمی دیگر نوع سرطان است که بافتهای خون ساز را درگیر میکند. مغز استخوان یکی از بافتهای درگیر به سرطان لوسمی خواهد بود. این بیماری نیز طی آزمایش CBC و چند آزمایش دیگر تشخیص داده میشود.
آزمایش CBC در منزل را با هومکا انجام دهید
آزمایش CBC میتواند هم برای پایش سلامت کلی بدن و هم برای تشخیص دلیل بروز علائم متعدد به پزشکان کمک کند. مجموعه هومکا زیر نظر بیمه پایه و تکمیلی، امروزه علاوهبر تهران، در دیگر شهرها همچون کرج، مشهد، شیراز، اصفهان، اهواز، تبریز و رشت نیز در حال فعالیت و ارائه خدمات درمانی و آزمایشگاهی در منزل یا محل کار است. شما میتوانید برای درخواست آزمایش در منزل، با شماره 02167371 هومکا تماس بگیرید یا با مراجعه به وبسایت هومکا به نشانی www.homeca.ir، درخواست آزمایش در منزل خود را به ثبت برسانید.