زمان مطالعه: 5 دقیقه
معرفی رشته دندانپزشکی و خدمات درمانی دندانپزشک ها

معرفی رشته دندانپزشکی و خدمات درمانی دندانپزشک ها

رشته دندانپزشکی جزو شغل‌هایی است که بسیاری از افراد به دنبال تحصیل در آن بوده و می‌خواهند در آینده شغل دندانپزشکی داشته باشند.

یکی از محبوب‌ترین شغل‌های ایران که از رشته تجربی باید وارد آن شد، دندانپزشکی است. خیلی از ما از همان کودکی رویای شغل و کار خود را داریم، اما آشنایی بیشتر با آن محکی برای این است که آیا هنوز هم عاشقانه این شغل را می‌‌خواهیم یا نه. رشته دندانپزشکی جزو شغل‌هایی است که بسیاری از افراد به دنبال تحصیل در آن بوده و می‌خواهند در آینده شغل دندانپزشکی داشته باشند. اما تا به حال به این فکر کرده‌اید اصلا چه درس‌هایی دارد؟ وضعیت بازار کار آن در ایران چطور است؟ کدام دانشگاه‌ها مناسب‌اند؟ نگران نباشید در این مطلب بیشتر به معرفی رشته دندانپزشکی خواهیم پرداخت.

نگاهی دقیق‌ به رشته دندانپزشکی

رشته دندانپزشکی، جزو محبوب‌ترین رشته‌هایی است که بیشتر دانش آموزان تجربی آرزوی تحصیل در آن را دارند. رشته دندانپزشکی در کنکور سراسری زیر گروه 1 رشته تجربی بوده و می‌توانید در این رشته تا مرحله دکتری حرفه‌ای هم ادامه تحصیل دهید.

همان طور که از نام این رشته مشخص است، یک دکتر دندانپزشک، سر و کارش با دهان و دندان بیماران است. در رشته‌های تخصصی حتی بر روی فک و ناهنجاری‌های فک هم کار می‌کند.

تقریبا همه افراد در سنین مختلف به مشکل پوسیدگی دندان و یا خرابی دچار می‌شوند و همه حداقل یک‌بار به دندانپزشک مراجعه کرده‌اند. با توجه به اهمیت دندانپزشکی به عنوان یک تخصص پزشکی مهم در سلامتی انسان، انتخاب و مراجعه به موقع به متخصص دندانپزشک با مهارت و خوب تاثیر زیادی در سالم ماندن دندان و دهان دارد. دندانپزشکان علاوه بر رفع مشکلات خرابی دندان، خدمات زیبایی دندان مانند سفید کردن، ایمپلنت و ارتودنسی را نیز انجام می‌دهند.

تحصیل در این رشته در دو مرحله انجام می‌شود. یک دوره 2 ساله و یک دوره 4 ساله برای تحصیل وجود دارد. ابتدا متقاضی باید در کنکور برای رشته دندانپزشکی قبول شود. در طی 2 سال دانشجو با مفاهیم علوم پایه پزشکی آشنا شده و دروس زیر را می‌گذراند.

  •   فیزیولوژی عملی
  •  فیزیولوژی نظری
  •  بیوشیمی
  •  آناتومی
  •  بهداشت عمومی
  •  بافت شناسی
  •  آمار و روش تحقیق
  •  میکروب شناسی
  •  ژنتیک انسانی

در پایان این دو سال دانشجو در آزمون علوم پایه شرکت می‌کند. تنها در صورتی که در این آزمون قبول شود می‌تواند تحصیل 4 ساله را شروع کند.

4 سال بعدی یک دانشجوی رشته دندانپزشکی کاملا تخصصی بوده و دروس زیر را باید پاس کند.

  • اندودنتیکس
  •  ارتودنسی
  • آسب شناسی فک و دهان
  •  پروتزهای ثابت و اکلوژن
  • ترمیمی و مواد دندانی
  • پریودنتولوژی
  • رادیولوژی دهان و فک و صورت
  • _ پروتزهای متحرک و فک و صورت
  • جراحی دهان و فک صورت
  • بیماری‌های دهان و دندان
  •  دندانپزشکی کودکان

دانشجو در این 4 سال به یک دندانپزشک عمومی تبدیل شده و با اساتید خود به تشخیص و درمان می‌پردازد.

تخصص در رشته دندانپزشکی

درست مثل رشته پزشکی، رشته دندانپزشکی نیز دارای تخصص‌های مخصوص به خود است که همگی با دهان‌ و دندان بیماران سر و کار دارند. از جمله مهم‌ترین تخصص‌هایی که دندانپزشکان به آن می‌پردازند، موارد زیر است.

خطر پوسیدگی دندان، بیماری‌های لثه و ازدست‌دادن دندان‌ها را می‌توان با رعایت بهداشت دهان و دندان، رژیم غذایی کم قند و کم اسید، استفاده از محافظ‌های دندان هنگام ورزش‌کردن و مراجعه منظم به دندان‌پزشک کاهش داد.

ازاین‌رو معمولا بخش عمده و حائز اهمیت انواع خدمات و درمان‌ه ای دندانپزشکی، شامل انواع روش‌های درمان دندان و رفع مشکلات لثه است. هر یک از این خدمات به دنبال درد دندان، شکستگی و پوسیدگی و موارد دیگر نیاز خواهد بود. مهم‌ترین گزینه‌های درمانی و ترمیمی در لیست خدمات دندانپزشکی شامل موارد زیر می‌شود:

_ پاتولوژیست دهان و دندان

_ اندودنتیست

_ ترمیمی و زیبایی

_ تشخیص بیماری دهان و دندان

_ پریودنتیست

_ جراحی فک و دهان و صورت

_ پروتزهای دندانی

_ دندانپزشکی اطفال

_ ارتودنسی

_ رادیولوژی فک و صورت

دوره‌های تخصصی که در بالا بیان شدند 3 ساله بوده و دندانپزشک می‌تواند هر کدام از آن‌ها را بسته به علاقه خود انتخاب کند. در ایران دندانپزشکان می‌توانند تا مقطع فوق تخصص به تحصیل خود ادامه دهند.

بازار کار رشته دندانپزشکی چگونه است؟

اگرچه علاقه به یک شغل برای آینده بسیار مهم است، اما درآمد شغل و بازار کاری که دارد بسیار مهم است. به همین دلیل اگر دنبال تحصیل در رشته دندانپزشکی هستید، بد نیست در مورد درآمد آن نیز بیشتر بدانید.

به طور کلی دندانپزشکی به دو گروه دندانپزشک زیبایی و درمانی تبدیل شده‌ است. دسته اول دندانپزشکانی هستند که در جهت زیبایی دندان‌های بیماران تلاش می‌کنند.

آن‌ها به جرمگیری، سفید کردن، روپوش کردن، ارتودنسی، اصلاح فک، کامپوزیت و... می‌پردازند. در کنار آن دندانپزشکان ترمیمی اما بر روی سلامت دندان‌ها تمرکز کرده‌اند.

به این صورت که جرمگیری، پر کردن، عصب کشی، کشیدن دندان و... را برعهده گرفته‌اند. هرکدام از این دو شاخه دندانپزشکی درآمدهای خوبی در ایران دارند. اما چند مورد در درآمد و بازار کار دکتر دندانپزشک بسیار موثر است.

  • داشتن مطب در یک جای خوب شهر
  •  داشتن دانش و تجربه
  • منظم بودن در کار
  • برخورد خوب با بیماران
  • استفاده از ابزارها و امکانات جدید
  • استفاده از روش‌های نوین و جدید در زمینه کاری خود

در هرحال در نظر داشته باشید که هر چه تخصص شما بیشتر باشد، به همان نسبت هم درآمد بیشتری دارید. برای مثال یک دندانپزشک که دارای تخصص در جراحی هم هست، می‌تواند تا 2 میلیارد تومان در ماه هم درآمد داشته باشد.

دندانپزشک یکی از رشته های پزشکی است که بدون نیاز به گذراندن دوره پزشکی عمومی، می توان از ابتدا وارد این تخصص شد و دوره دندانپزشک را گذراند. فردی که دوره شش ساله دندانپزشکی را می گذراند دندانپزشک می گویند و مجوز انجام خدمات سلامت دندان و مطب را دریافت می کند. دندانپزشک می تواند دوره تخصص را نیز ادامه دهد و در فوق تخصص های جراحی دندان، جراحی لثه، دندانپزشکی ترمیمی، جراحی فک و برخی از رشته های دیگر فوق تخصص دریافت کند.

8 دانشگاه برتر برای تحصیل در رشته دندانپزشکی

تحصیل در دانشگاه‌های برتر از این جهت مهم است که اساتید باتجربه به شما آموزش می‌دهند و دانشگاه امکانات خوبی برای تحصیل در اختیار شما قرار می‌دهد. به همین دلیل 8 دانشگاه برتر را به شما معرفی می‌کنیم که در صورت داشتن رتبه‌های خوب می‌توانید به سادگی پذیرش آن‌ها را به دست آورید.

1: دانشگاه علوم پزشکی تهران

2: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

3: دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران

4: دانشگاه علوم پزشکی البرز

5: دانشگاه علوم پزشکی شیراز

6: دانشگاه علوم پزشکی تبریز

7: دانشگاه علوم پزشکی سنندج

8: دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

 

 

بازار کار دندانپزشکی در سایر کشورهای دنیا

مهاجرت تحصیلی جزو آن دسته از اهدافی است که شاید شما هم بخواهید آن را دنبال کنید و یا در حال حاضر به فکر آن باشید. دندانپزشکی هم جزو آن دسته از رشته‌هایی است که می‌توانید به سادگی در بسیاری از کشورهای دنیا درآمد خوبی با آن کسب کنید.

در اتحادیه اروپا و کشورهای حوزه اسکاندیناوی از دکتر دندانپزشک استقبال خوبی می‌شود. متوسط درآمد یک دندانپزشک در سال در کشوری مانند نروژ 180 هزار دلار در سال است.

این قیمت در کشورهای دیگر اروپا از 155 هزار دلار تا 90 هزار دلار در آلمان، هلند، فرانسه، انگلستان و... متغییر است. در ایالات متحده آمریکا اگر جراحی فک و صورت و خدمات زیبایی هم ارائه کنید، درآمد شما از 250 هزار دلار در سال تا 300 هزار دلار در سال خواهد بود.

سخن آخر

ورود به رشته‌های پزشکی و قبولی در یک دانشگاه برتر کشوری آرزوی بسیاری از کسانی است که در حال مطالعه این مطلب هستند. اگر این مطلب را می‌خوانید یادتان باشد، هر شغلی که انتخاب می‌کنید، همراه با عشق و علاقه باشد. اگر رشته دندانپزشکی را انتخاب کرده‌اید، با تلاش و پشتکار حتما به آن می‌رسید. امروز شاید سخت باشد، اما فردا که اسم خود را در لیست قبول شدگان دانشگاه در رشته دندانپزشکی می‌بینید، پاداش سختی خود را دریافت می‌کنید.

مشاهده مطالب بیشتر در زمینه پزشکیو دندانپزشکی در مجله سلامت دکترتو ( https://doctoreto.com/blog )

 

ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «معرفی رشته دندانپزشکی و خدمات درمانی دندانپزشک ها» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید

دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.