- آسمونی
- مجله اینترنتی
- وبگردی
- مراحل قانونی استرداد جهیزیه در سال جدید+مدت زمان آن ⌛️

مراحل قانونی استرداد جهیزیه در سال جدید+مدت زمان آن ⌛️
جهیزیه چیست؟ جهیزیه به اموال منقولی گفته می شود که زن به منزل شوهر خود میبرد در حالی که زوجه وظیفه ای در قبال تهیه این اجناس و بردن آن به خانه همسر ندارد، اما از آنجایی که این یک رسم کهن در کشور ایران محسوب می شود و همچنان این رسم در برخی از شهر های ایران مرسوم است، برای مثال شهر بوشهر یکی از این شهر هایی به حساب می آید که بردن جهیزیه به خانه شوهر توسط زن انجام می شود، به هر حال بعد از جدایی نیز زن می تواند این اسباب را با خود از خانه مرد خارج کند زیرا متعلق به اوست و مرد فقط می توانسته از آنها استفاده کند، شرایطی ایجاد میشود که زن و شوهر بر سر موضوع مسترد جهیزیه توسط زن به توافق نرسیده و زن ناچار به طرح دعوی استرداد جهیزیه می باشد، به همین دلیل ما قصد داریم در این مقاله مراحل قانونی استرداد جهیزیه + مدت زمان آن را برایتان شرح دهیم، همینطور اگر شما در شهر بوشهر زندگی می کنید و به دنبال وکیل خبره ای میگردید که بتواند وکالت شما در موضوع استرداد جهیزیه را قبول کرده و به درستی پرونده شما را پیش ببرد می توانید به بهترین وکیل طلاق بوشهر مراجعه کنید، در ادامه از اهمیت حضور وکیل در این دعاوی نیز صحبت می کنیم.
دادخواست استرداد جهیزیه چگونه است؟
ابتدا قبل از اینکه بخواهیم به بررسی درباره دادخواست استرداد جهیزیه بپردازیم لازم است کمی درباره جهیزیه بیشتر توضیح دهیم، جهیزیه به عهده مرد است اما در برخی مواقع ممکن است بر سر این موضوع توافق شده و زن نیمی از جهیزیه را قبول کرده و به عنوان هدیه ای که خانواده زن برای زوجه در نظر میگیرد به خانه شوهر می برد، کما فی سابق بعد از اینکه اختلاف بین زن و شوهر پیش می آید زنان تمایل دارند که جهیزیه خود را مسترد کنند که در قانون به آن استرداد جهیزیه می گویند.
اما گاهی زن و شوهر برای استرداد جهیزیه به توافق نرسیده و مرد نیز ادعای استرداد جهیزیه می کند، به همین دلیل است که دادگاه های خانواده ضمن دعاوی طلاق، استرداد جهیزیه نیز بیان می شود، عودت جهیزیه نیز مراحل و دادخواستی دارد که در ادامه به بررسی این موضوع می پردازیم.
مراحل استرداد جهیزیه:
- استرداد جهیزیه به صورت توافقی: در این نوع از استرداد جهیزیه زن و شوهر بدون هیچ اقامه دعوایی بر سر این موضوع توافق کرده و زن می تواند جهیزیه خود را مسترد کند، و یا حتی پیش آمده که زوجین توافق کرده و جهیزیه را با هم نصف می کنند.
- استرداد جهیزیه با اقامه دعوا: در خصوص این نمونه از دعوایی زن و شوهر بر سر موضوع مسترد جهیزیه به توافق نرسیده و زن دادخواست استرداد جهیزیه را ثبت می کند، در اینگونه از نحوه استرداد جهیزیه مراجعه به وکیل تقریبا الزامی است؛ شما می تواند به بهترین وکیل زن بوشهر رجوع کنید، حضور وکیل زن در اینگونه از دعاوی که تمامی فشارهای عصبی و حس های منفی به سمت زن هجوم می آورند بسیار موثر است.
نحوه درخواست استرداد جهیزیه!
استرداد جهیزیه حسب معمول زمانی اتفاق می افتد که زوجین دیگر قادر به ادامه زندگی با یکدیگر نیستند و تصمیم به طلاق می گیرند، معمولا زن و مرد می توانند بر سر جهیزیه توافق کرده و مشکلی برای بردن جهیزیه توسط زن وجود نداشته باشد اما در حالت دیگر مرد از سر لجبازی و یا به قصد آزار زن از پس دادن جهیزیه به زن امتناع می کند، در این حالت زن باید درخواست مسترد جهیزیه را به دادگاه ارائه دهد تا بتواند این اسباب را پس بگیرد، همچنین شاید تاکنون درباره این موضوع آگاهی کافی نداشته اید اما باید ذکر کنم که جهیزیه در نزد شوهر امانت محسوب می شود و موظف است بعد جدایی این اموال را به صاحبش بازگرداند.
اما نکته ای که محتملا برایتان جالب باشد این است که زن نیز می تواند بدون اجازه شوهر جهیزیه خود را از خانه خارج کند اما تاکید می کنیم که فقط می تواند جهیزیه ای که خودش به آن خانه آورده است را از منزل بیرون ببرد، همینطور توصیه می کنم اگر خواستید بدون عدم حضور زوج در خانه جهیزیه خود را خارج کنید بهتر است چند شاهد در آن منزل حضور داشته باشد.
در ادامه مراحل درخواست استرداد جهیزیه را برایتان توضیح می دهیم:
- در نخستین مراحل مسترد جهیزیه زن باید دادخواست خود را به دفاتر خدمات قضایی برده و آن را ثبت نماید، اما بهتر است قبل از ادا کردن دادخواست استرداد جهیزیه به وکیل مراجعه کرده و از نحوه درخواست استرداد جهیزیه اطمینان نماید.
- در دومین مرحله زن باید ستون مرتبط با مدعی و مدعی علیه را پر نماید که شامل نام، نام خانوادگی، شماره ملی، و اطلاعات شخصی فرد است.
- سپس باید در ستون خواسته شده به طور مختصر دلیل استرداد جهیزیه را شرح نماید.
- ستون دیگری مبنی بر ضمایم وجود دارد که باید دلایل خود برای مالکیت جهیزیه را بنویسید، این دلایل می تواند شامل شهادت شهود، لیست جهیزیه و یا حتی فاکتور وسایل نیز باشد.
همینطور شایان ذکر است که زن باید تمامی دلایلی که در ستون نوشته را به دادگاه ارائه نمایید در غیر اینصورت دادخواست آن از سوی دادگاه مورد قبول واقع نمی شود پس بهترین راه میتواند توافق بر سر مسترد جهیزیه باشد.
استرداد جهیزیه با سیاهه به چه صورت امکان پذیر است؟
نوشتن سیاهه جهیزیه از قدیم و الایام رواج داشته و امروزه در کشور نیز این روش استفاده می شود، سیاهه لیست کامل جهیزیه ای است که زن هنگام ورود به خانه شوهر به همراه خود می برد.
استرداد جهیزیه با سیاهه آسان ترین راه و بهترین راه است، زیرا زن میتواند با مراجعه به دادگاه و یا شورای حل اختلاف دادخواست مسترد جهیزیه با سیاهه را تقدیم نماید و جهیزیه خود را از خانه زوج خارج کند، نکته ای در اینجا وجود دارد که برخی این سوال را می پرسند که اگر طلا را در سیاهه جهیزیه نقد کرده باشیم می توانیم طلا را هم اخذ کنیم؟ در جواب این سوال باید بگویم که طلا جزوی از وسایل شناخته نمی شود و یا حتی اگر طلا را با خود به خانه شوهر آورده باشد به دلیل اینکه در تملک خود بوده است می تواند آنها را با خود ببرد؛ صورت دیگری هم وجود دارد که زن مدعی می شود طلاهای نام برده شده در سیاهه را زوج در طول زندگی از آن اخذ کرده است که این موضوع خود پرونده جداگانه ای را تشکیل میدهد و زن باید مبنی بر موضوع اخذ طلا توسط شوهر شکایت حقوقی و یا کیفری کند.
سوال دیگری که اصولا در هنگام استرداد جهیزیه توسط زن پرسده می شود این است که اگر مردی بدون اجازه زن جهیزیه را از خانه بیرون ببرد تکلیف چیست؟ در برخی از موارد مشاهده شده است با اینکه تمامی جهیزیه را زن خریداری کرده است و از آن سیاهه دارد مرد بدون اجازه جهیزیه را از خانه خارج می کند، در این مواقع ما پیشنهاد می دهیم زن در خصوص تصاحب کردن جهیزیه از طرف شوهر شکایت کند زیرا مرد فقط حق استفاده از آنها را داشته و نمی توانسته بدون اجازه زن به آنها دستبرد بزند، در صورتی که زن شکایتی مبنی بر اینکه شوهر جهیزیه را از خانه خارج کرده بدون آنکه زن خبر داشته باشد؛ زوج تحت تعقیب قانون قرار گرفته و موظف به بازگرداندن جهیزیه به زن می شود، همچنین شاید برایتان جالب باشد که بدانید اگر مرد به هر دلیلی این اسباب را از بین برده باشد باید طبق ارزش مادی که برای اسباب در نظر گرفته شده جریمه نقدی پرداخت کند.
4 شرط قانونی استرداد جهیزیه توسط زن!
در متون فوق خواندید که استرداد جهیزیه توسط زن امکان پذیر است اما قوانینی در این باره وجود دارد که بهتر است در مورد آن آگاهی داشته باشید، به همین دلیل می خواهیم این شرایط را برایتان توضیح دهیم، شرایط قانونی استرداد جهیزیه به شرح ذیل است:
- شایستگی زوجه: به این معنی که زن باید به سن قانونی رسیده باشد، که این سن برای شایستگی 18 سال است.
- ذینفع بودن زوجه: به این منظور که زن خود جهیزیه را خریداری کرده باشد؛ و زمانی که درخواست استرداد جهیزیه می کند نفعی از آن ببرد، در صورتی که زن خود جهیزیه را خریداری نکرده باشد و مدارکی مبنی بر اینکه ثابت کند جهیزیه متعلق به اوست، نمی تواند درخواست استرداد جهیزیه دهد.
- احراز سمت زوجه: یعنی زن باید زوجیت خود با مرد را به اثبات برساند و همچنین مدارکی را به دادگاه ارائه دهد کنه ثابت کند جهیزیه توسط زن خریداری شده است.
- اثبات استملاک جهیزیه توسط زوج: همچنین زن باید ثابت کند که جهیزیه در تصرف مرد است و مرد اجازه بردن جهیزیه را به زن نمی دهد.
همچنین مدت زمانی که برای استرداد جهیزیه در نظر گرفته شد است کمی زمانبر است و این زمان برای هرکس متفاوت است و بستگی به پیچیدگی پرونده دارد ولی زمان تقریبی که برای این دعوی در نظر گرفته شده است، 1الی 3 ماه است.
کلام پایانی
مطالبی که خواندید درباره موضوع مراحل قانونی استرداد جهیزیه + مدت زمان آن بود، در این مقاله روی سخنمان با آنهایی بود که می خواستند از استرداد جهیزیه توسط زن آگاه شوند، امید بر این است که با به ترقیم در آوردن این مطالب کمک شایانی به شما عزیزان کرده باشیم تشکر میکنیم که مقاله مارا برای خواندن انتخاب کردید و تا انتهای این مقاله همراه ما بودید همچنین از اینکه وقت گرانقدر خود را در اختیار ما قرار دادید کمال سپاسگزاری را داریم.