زمان مطالعه: 4 دقیقه
دلایل خرابی کاتالیست اگزوز چیست؟

دلایل خرابی کاتالیست اگزوز چیست؟

خراب شدن خبر از مشکلات اساسی در دیگر بخش های خودرو میدهد. با تشخیص سریع خرابی و دلایل اصلی آن‌ها از مشکلات بزرگتر جلوگیری کنید.

 

7 دلیل خرابی کاتالیست اگزوز

از آنجا که هیچ قطعه متحرکی در یک کاتالیست اگزوز وجود ندارد، شما انتظار دارید که آن‌ها نسبتا با دوام باشند و طولانی مدت کار کنند. با این که میانگین عمر مفید کاتالیست اگزوز نسبتا بالاست و در زمینه تولید آن پیشرفت‌هایی صورت گرفته است، اما آن‌ها هنوز دچار آسیب‌دیدگی و خرابی می‌شوند. بسیاری از اوقات، خرابی کاتالیست اگزوز نشانه‌ای از یک مشکل بزرگ‌تر در قسمت دیگری از وسیله نقلیه است. بنابراین ضروری است مشکلی را که باعث خرابی مبدل کاتالیزوری خودرو شما شده است را پیدا و برطرف کنید.

اگر اقدام به رفع مشکلات اساسی نکنید، آن‌ها مجددا باعث خرابی کاتالیست جایگزین می‌شوند. از طرفی گارانتی نیز خرابی‌های ناشی از آن‌ها را تحت پوشش قرار نمی‌دهد. از این رو ما در این مقاله، مشکلات اساسی داخل خودرو و تاثیر آن‌ها بر کاتالیست اگزوز را مورد بررسی قرار داده ایم. در اداامه این مطلب همراه ما باشید.

ارتباط سیستم خودرو وکاتالیست اگزوز

1.    موتور خودرو نیاز به تنظیم دارد

  • موتورهایی که نیاز به سرویس دارند و موتورهای قدیمی که به دلیل فرسوده شدن دیواره سیلندر، حلقه های گیرکرده و راهنماهای سوپاپ فرسوده روغن می‌سوزانند، محصولات جانبی تولید می‌کنند که می‌توانند مبدل را آلوده کند.
  • هنگامی که یک موتور خارج از مشخصات مناسب کار می‌کند، ممکن است به مبدل کاتالیزوری و همچنین خود موتور آسیب وارد شود.
  • مخلوط هوا/سوخت نادرست، زمان‌بندی نادرست، یا شمع‌های نادرست احتراق می‌تواند منجر به خرابی مبدل کاتالیزوری یا اتفاقی بدتر شود.

2.    شمع های خراب یا سیم های شمع

شمع هایی که جرقه نمی‌زنند یا آتش تولید نمی‌کنند، سوخت نسوخته را وارد سیستم اگزوز می‌کنند. از آنجا که مبدل کاتالیزوری بسیار داغ می‌شود، این سوخت نسوخته می‌تواند در داخل آن مشتعل شده و منجر به ذوب جزئی یا کامل کاتالیزور سرامیکی شود.

3.    وارد شدن روغن یا ضدیخ به سیستم اگزوز خودرو

هنگامی که روغن یا ضدیخ به سیستم اگزوز شما راه پیدا می‌کند، کربن و دوده غلیظی ایجاد کرده که مجرای هوا را در لانه زنبوری سرامیکی می‌پوشاند و درنهایت آن را مسدود می‌کند. این اتفاق باعث دو مشکل جداگانه می شود.

 ابتدا، این رسوبات کربن، مبدل کاتالیزوری را از انجام وظیفه خود در حذف انتشارات مضر در جریان اگزوز باز می‌دارند. دوم، هنگامی که منافذ در کاتالیزور سرامیکی مسدود می‌شوند، جریان خروجی اگزوز کاهش می‌یابد که باعث افزایش فشار برگشتی می‌شود. در نتیجه این امر منجر به برگشت گرما و اگزوز در داخل موتور خواهد شد.

فشار برگشت اضافی ایجاد شده درواقع می‌تواند باعث آسیب داخلی موتور شود. موتور خودرو شما در این حالت گازهای خروجی سوخته را به داخل محفظه‌های احتراق بازگردانده و بازده چرخه سوخت بعدی را کاهش می‌دهد که کاهش قدرت و گرم شدن بیش از حد اجزای موتور را در پی خواهد داشت. فرسوده شدن رینگ‌های پیستون، خرابی واشرها، معیوب بودن آب‌بند سوپاپ‌ها یا حتی تاب برداشتن اجزای موتور، همگی از دلایل احتمالی این مشکل هستند.

4.    ورود سوخت نسوخته به سیستم اگزوز

در حالت ایده‌آل، سوخت موردنیاز وسیله نقلیه شما در محفظه احتراق می‌سوزد. هر سوختی که بدون سوختن از محفظه احتراق عبور کند، وارد سیستم اگزوز شده و پس از رسیدن به مبدل کاتالیزوری می‌تواند مشتعل شود. این مسئله کاتالیست را بسیار فراتر از حد معمول گرم کرده و باعث ذوب شدن آن می‌شود. دلایل احتمالی این اتقاق عبارتند از مخلوط سوخت نامناسب، زمان بندی نامناسب، شمع های بد، عملکرد نادرست سنسور اکسیژن، چسبندگی شناور، انژکتور سوخت معیوب یا شیر برگشت معیوب.

5.    سنسور اکسیژن به درستی کار نمی کند

اگر سنسور اکسیژن شما به درستی کار نکند، امکان دارد پیام نادرست گازهای خروجی را به کامپیوتر خودرو ارسال کند. پیام معیوب حسگر می‌تواند منجر به وضعیت نامناسب (خیلی غنی یا خیلی کم) مخلوط سوخت شود. در صورتی که مخلوط سوخت خیلی غنی شود، کاتالیزور در اثر سوختن سوخت در داخل مبدل ذوب می‌شود. و در صورتی که مخلوط خیلی کم باشد مبدل نمیتواند وظیفه خود را انجام دهد و هیدروکربن ها را به عناصر ایمن تبدیل کند. این ممکن است باعث شود وسیله نقلیه شما در تست آلایندگی در طول بازرسی فنی سالانه خودرو معیوب اعلام شود.

محل قرارگیری کاتالیست اگزوز در خودرو

6.    آسیب هایی که در جاده به بدنه کاتالیست اگزوز وارد می‌شوند

بخش لانه زنبوری داخل از یک ماده سرامیکی سبک وزن، با دیواره نازک و شکننده تشکیل شده و در یک تشک متراکم و عایق پیچیده شده است. این تشک، کاتالیزور را در جای خود نگه می‌دارد و در برابر آسیب‌ها محافظت می‌کند. با همه این تفاسیر عواملی مانند اگزوز آویزان و شکسته، رانندگی در خارج از جاده، چاله‌ها، سرعت‌گیرها یا هر ضربه‌ای به زیر خودروی شما می‌تواند به مبدل کاتالیزوری برخورد کند و باعث شکستگی کاتالیزور شود.

هنگامی که لانه زنبوری سرامیکی میشکند، قطعات شکسته به تکه های کوچکتر تبدیل می‌شوند. در نتیجه، جریان اگزوز قطع شده و فشار برگشتی در سیستم اگزوز افزایش می‌یابد که منجر به تجمع گرما و از دست دادن توان موتور خواهدشد. خوردگی، شوک حرارتی، خستگی فلز، شکستگی ناشی از فشار و رزوه های از بین رفته حسگر اکسیژن برخی از مسائلی هستند که میگویند کاتالیست اگزوز نیاز به تعویض دارد.

7.    استفاده نکردن طولانی مدت از خودرو

اگر فقط از وسیله نقلیه خود در سفرهای کوتاه درون شهری استفاده کرده و مرتباً آن را برای مسافت‌های طولانی حرکت نمی‌دهید، ممکن است مبدل کاتالیزوری شما آنقدر داغ نشود که بتواند هیدروکربن‌ها را کاملاً بسوزاند. برای جلوگیری از گرفتگی آن، وسیله نقلیه خود را به مدت 15 دقیقه یا بیشتر برای رانندگی گاه به گاه  به بزرگراه ببرید. این کار باعث گرم‌شدن اگزوز به اندازه کافی و درنتیجه سوختن تمام رسوبات ایجاد شده می‌شود.

قطعات متداول منجر به خرابی مبدل

در زیر به طور خلاصه لیستی از قطعاتی را آورده‌ایم که در خرابی مبدل تاثیر به‌سزایی دارند:

  • سنسور اکسیژن
  • سنسور دمای مایع خنک کننده موتور (ECT)
  • سنسور موقعیت دریچه گاز (TPS)
  • شیر EGR
  • سنسور موقعیت دریچه EGR (EVP)
  • سنسور دمای شارژ هوا (ACT)
  • سنسور سوئیچ خلاء پورت شده (PVS)
  • شلنگ های خلاء
  • سنسور فشار مطلق منیفولد (MAP)
  • سنسور فشار مطلق بارومتریک
  • موتور کنترل سرعت دور آرام
  • شیر کنترل هوای دور آرام (IAC)
  • شیر چک پمپ هوا
  • لوله های تزریق هوا
  • انژکتور بدنه دریچه گاز (TBI)
  • انژکتورهای سوخت
  • شیر برقی کنترل مخلوط

جمع بندی

کاتالیست اگزوز یک قطعه کاربردی برای حذف آلایندگی های خروجی از خودرو است. خراب شدن خبر از مشکلات اساسی در دیگر بخش های خودرو خصوصا سیستم احتراق میدهد. با شناسایی سریع خرابی آن به وسیله نشانه های موجود میتوانید از مشکلات بزرگتر در دیگر قسمت های خودرو جلوگیری کنید. در صورت خراب شدن کامل قطعه به تعویض آن بسنده نکرده و به دنبال علت اصلی خرابی باشید.

ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «دلایل خرابی کاتالیست اگزوز چیست؟» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید

دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.