زمان مطالعه: 2 دقیقه
بیوگرافی سر تامس لیپتون

بیوگرافی سر تامس لیپتون

یك قرن قبل و در ایامی كه فوتبال آماتوری در همه كشورهای صاحب فوتبال رواج داشت، سرتوماس لیتپون، پیشنهاد برگزاری مسابقاتی را داد كه بعدها نیای جام جهانی لقب گرفت.

 اندكی قبل از این مسابقات، فوتبال به برنامه بازی‌های المپیك نیز افزوده شده بود. اما فوتبال المپیك مختص بازیكنان آماتور بود.

 

لیپتون که بود؟

سر تامس جانستون لیپتون در روز 10 می 1848 در کراون  استریت واقع در گلاسکو اسکاتلند متولد شد. والدینش در ایرلند زندگی می کردند اما برای زندگی بهتر راهی اسکاتلند شدند. عمده شهرت تامس به خاطر تجارت و فروشندگی بود اما لیپتون به قایقرانی هم می پرداخت و در رقابت های قدیمی آمریکا کاپ موفق شد 4 بار عنوان قهرمانی را از آن خود سازد. علاوه بر آن، وی تلاش های زیادی برای تبلیغ چای لیپتون انجام داد. او همواره به این مساله افتخار می کرد که کارخانه اش بهترین کالاها را با ارزان ترین مبلغ ممکن به خریداران عرضه می کند. یکی از راههای جالب برای تبلیغ چای لیپتون برگزاری رقابت های ورزشی در نقاط مختلف دنیا بود. از جمله مسابقات فوتبال در آمریکای جنوبی و قلب اروپا.

آغاز مسابقات دوجانبه در آمریکای جنوبی

سرانجام در سال 1905 اولین دوره لیپتون کاپ بین دو کشوری برگزار شد که رودخانه ریو دو لاپلاتا آنها را از هم جدا ساخته بود.دو تیم اروگوئه و آرژانتین در نخستین دوره این مسابقات در بوئنوس آیرس به مصاف هم رفتند. طبق مقررات این مسابقه دو تیم باید با بازیکنان بومی کشور خود مقابل هم قرار می گرفتند و حق استفاده از بازیکنان خارجی را نداشتند. همچنین در صورتی که دیدار با نتیجه مساوی خاتمه می یافت جام به تیم میهمان تعلق می گرفت. تساوی بدون گل دو تیم اولین جام لیپتون را از آن اروگوئه ساخت. یک سال بعد مونته ویدئو میزبان دیدار دو تیم بود. مسابقه ای که با برتری 2 بر صفر آرژانتین پایان یافت تا این تیم اولین جام لیپتون خود را فتح کند. در سالهای بعد هم این رقابت حساس و حیثیتی به شکلی منظم برگزار شد

 

برگزاری سه تورنمنت سالانه بین آرژانتین و اروگوئه

در سال 1907 آرژانتین در بوئنوس آیرس موفق شد اروگوئه را با نتیجه 2 بر یک شگست داده و باز هم فاتح جام لیپتون شود. یک سال بعد در مونته ویدئو مسابقه دو تیم (2-2) تمام شد تا باز هم جام به آرژانتین برسد. آرژانتین در سال 1909 یک بار دیگر در برابر رقیب خود (2-1) پیروز شد و باز هم جام را در خانه نگاه داشت. اما رقابت های این دو تیم به همین یک جام محدود نشد. در سال 1906 دو تیم رقابتی سالانه با عنوان« کوپا نیوتن» را در برابر هم برگزار کردند که باز هم به صورت یک سال در میان در بوئنوس آیرس و مونته ویدئو برگزار می شد. از سال 1908 هم رقابت کوپا پرمیر هونور آرخنتینو  بین این دو تیم آغاز شد که این مسابقه همه ساله در آرژانتین برگزار می شد و تا سال 1920 هم ادامه یافت. در حالی که در این مدت 7 بار نصیب آرژانتین شده بود و 3 بار از آن اروگوئه. اما اهداف تامس لیپتون بلندپروازانه تر از برگزاری چنین رقابت های دوجانبه ای بود و در تلاش بود تا در اروپا رقابت های باشگاهی را نیز با عنوان جام لیپتون برگزار کند.

فعالیت های ورزشی و غیر فوتبالی

در سال 1914 او جام نقره ای تامس لیپتون را به دوست خود کان ریلی اهدا کرد؛ دلیل اهدای این جام ترویج غواصی در ایالات متحده و کانادا توسط این شناگر اهل وینینگ بود. از آن زمان به بعد کلیه باشگاههای قایقرانی انجمن بین المللی قایقرانی پارویی برای کسب جامی تلاش می کنند که نام لیپتون روی آن نقش بسته است.

 

موزه ای از جوایز لیپتون

لیپتون آن چنان شهرت یافت که پرتره ای از او در روز 3 نوامبر 1924 روی جلد مجله تایم قرار گیرد. وی در دوم اکتبر 1931 در اوستیج درگذشت. در حالی که بخش عمده ای از ثروت و یادگارهای وی در شهر زادگاهش گلاسکو مورد استفاده قرار گرفته بود. از جمله جوایزی که در قایقرانی بادبانی کسب کرده بود به گالری هنری کلوین گروو انتقال داده شد. سر تامس لیپتون در جایی دفن شد که پدر، مادر، بردار و خواهرش نیز دفن شده اند. قبرستانی خانوادگی در جنوب غربی گلاسکو.

ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «بیوگرافی سر تامس لیپتون» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید

دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.