- آسمونی
- مجله اینترنتی
- چهره ها
- چهره های ورزشی
- بیوگرافی جان ژوزف هایس

بیوگرافی جان ژوزف هایس
تا قبل از المپیك 1908 (لندن) مسافت مسابقه دوی ماراتن چهل كیلومتر بود. اما قبل از شروع ماراتن لندن، بچههای شاه انگلستان هوس كردند كه شروع رقابت ماراتن را ببینند. آن هم نه از استادیوم بلكه از بالكن سلطنتی خود! چنین بود كه كمیته بینالمللی بریتانیا از دوندگان خواست كه مسابقه را از جلوی كاخ ویندزور آغاز كگند و در استادیوم وایت سیتی به پایان برسانند. این مسافت 42 كیلومتر و 195 متر بود و پس از این المپیك،این مسافت تاریخی شد. IAAF (فدراسیون بینالمللی دو و میدانی) نیز در سال 1921 این مسافت را به مسافت رسمی ماراتن اعلام كرد.
جان ژوزف هایس ملقب به جانی كه در دهم آوریل 1886 در شهر نیویورك متولد شده بود خانوادهای ایرلندی الاصل داشت كه قبل از مهاجرت به آمریكا در نناگ واقع در استان تیپراری كه رندگی میكردند. هایس در بیست سالگی در ماراتن بوستون پنجم شد. یك سال بعد 1907 او در ماراتن بوستون سوم و در بخش جوان قهرمان این رقابت گردید. در ماراتن بوستون 1908 جانی نایب قهرمان شد تا برای تیم اعزامی به المپیك لندن برگزیده شود.
در ماراتن لندن دوراندو پیتری شیرینی پز ایتالیایی در حالی به عنوان اولین دونده وارد استادیوم شد كه چارلز هفرون سفیدپوست 34 ساله آفریقای جنوبی در بسیاری از لحظات مسابقه پیشتاز بود و حتی زمانی رسیده بود كه فاصله این دونده ایرلندی الاصل با دوراندو به چهار دقیقه رسیده بود! اما نیروی او به ناگاه فروكش كرد و جانی هایس نیز از او پیش افتاد.
به نظر میرسید كه دوراندو فاتح مسابقه خواهد بود اما حال او چنان وخیم شده بود كه به جای دویدن از سمت راست پیست دو و میدانی تلو تلو خوران از سمت چپ حركت كرد و حتی وقتی مسیر صحیح را به او نشان دادند، چندین بار بر روی زمین افتاد. حس انساندوستی داوران به اوج رسید و مابیت داور به همراه پزشك تنومند مسابقه به دوراندو كمك كردند تا او را از خط پایان عبور كند.
33 ثانیه بعد هایس نیز از خط پایان گذشت؛ بدون آن كه با مشكلی روبهرو شود. شاید دلیل قدرت جانی شغل پدر و پدربزرگش بود. آنها نانوا بودند و جانی بسیاری از لحظات كودكی خود را در كنار تنور نانوایی گذرانده بود تا بدنش در برابر هوای گرم مقاوم شود. با پایان مسابقه، تیم آمریكا به داوران اعتراض كردند كه دوراندو تحت حمایت مستقیم داوران از خط پایان عبور كرده است؛ این اعتراض پذیرفته شد و دونده ایتالیایی از فهرست برندگان اخراج گردید. اما كلیه حاضران اراده دوراندو را ستودند. یكی از تماشاگران كه شاهد بود شیرینیپز ایتالیایی چگونه چهار بار سرنگون شد و دوباره تلاش كرد كه مسابقه را به پایان رساند، ملكه آلكساندرا بود. به همین علت پس از مرخص شدن دوراندو از بیمارستان، او را به حضور طلبید و جامی طلایی به وی هدیه داد.
نبرد دراماتیك جای هایس و دوراندو پی یتری موجب افزایش علاقه مندی مردم به ماراتن گردید و با افزایش تب ماراتن در سراسر دنیا، در نوامبر 1908 مسابقهای مخصوص دوندگان حرفهای در مدیسون اسكوئر گاردن آمریكا برگزار شد كه در این ماراتن، پی یتری اختلاف 75 یارد، هایس را شكست داد. این دو دونده در دومین مسابقه حرفهای شدند و به شهرت فراوانی دست یافتند. هایس در سال 1912 مربی دوندگان آمریكا بود. او بعدها علاوه بر پرداختن به تربیت بدنی به عنوان یك تاجر مواد غذایی نیز به فعالیت خود ادامه داد وی در 25 آگوست 1965 در انگلوور واقع در نیوجرسی ایالت متحده درگذشت.