زمان مطالعه: 4 دقیقه
آیا عمر تهرانی ها 5 سال کمتر است؟!

آیا عمر تهرانی ها 5 سال کمتر است؟!

 گفته می‌شود علت اصلی آلودگی هوای تهران ریزگردها یا ذرات معلق است. تنفس ذرات معلق موجود در هوا چگونه...

 گفته می‌شود علت اصلی آلودگی هوای تهران ریزگردها یا ذرات معلق است. تنفس ذرات معلق موجود در هوا چگونه می‌تواند سلامت  ما را به‌خطر بیندازد؟

مردم وقتی صحبت از آلودگی هوا می‌شود درباره ذرات معلق موجود در هوا صحبت می‌کنند در حالی که وجود ذرات معلق در هوا یک تعریف کلی است. ما ذرات معلق را براساس اندازه و منشا آن طبقه‌بندی می‌کنیم. اندازه برخی ذرات 10میکرون یا بیشتر است.

برخی یک تا 5 میکرون و برخی از آنها هم کمتر از 1/0 تا 1 میکرون قطر دارند که میزان خطرآفرینی آنها بیشتر است. هرچه ذرات درشت‌تر  و قطر بیشتری داشته باشند امکان جذب و ته‌نشین شدن آنها در مخاط بینی و حلق

بیشتر است، بنابراین با ته‌نشین شدن ذرات معلق این آلودگی‌ها به خلط تبدیل شده و از راه بینی یا دهان دفع می‌شوند.

اما ذرات کوچک‌تر از منافذ و مخاط‌ها عبور می‌کنند و سراغ نایژک‌ها می‌روند و نایژک‌ها بخشی از آنها را جذب می‌کنند. به طور معمول ذرات 5 تا 10 میکرونی در نایژک‌ها رسوب می‌کنند و ما با سرفه خلط‌های خاکستری رنگ آنها را دفع می‌کنیم.

این رنگ‌ها یا ذرات خاکستری در حقیقت بخشی از ذرات معلقی است که توسط مخاط بینی و حلق جذب شده است. اما وقتی ذرات معلق ریزتر باشند به حبابچه‌های هوایی نفوذ می‌کنند و از آنجا که سیستم دفاعی در این بخش متفاوت است احتمال آسیب‌رسانی به آن افزایش می‌یابد و گاهی ممکن است ذرات به واسطه اندازه کوچکی که دارند وارد خون شوند و این مسئله بحران‌هایی را برای سلامت افراد به همراه دارد و مقاومت بدن را کم می‌کند.

 آیا تنفس هوای آلوده تهران احتمال ابتلا به سرطان و بیماری‌های مزمن ریه را در شهروندان تهرانی  افزایش می‌دهد؟

معمولا در فصل پاییز و زمستان ما بدترین شرایط هوا به لحاظ ‌آلودگی را از نیمه آذرماه  تجربه می‌کنیم. اما امسال میزان آلودگی تا هفته‌های اول بهمن‌ماه ادامه پیدا کرد و بیشتر از سال‌های گذشته محل توجه مردم و متخصصان این حوزه قرار گرفت.

البته این آلودگی تنها شامل حال شهروندان تهرانی نبود و مردم کلانشهرهای دیگری چون اصفهان، اراک، تبریز و اهواز هم این آلودگی‌ها را شدیدتر از سال‌های قبل تجربه کردند، حتی شهر کرج که روزگاری به‌عنوان منطقه‌ای خوش آب و هوا در نزدیکی تهران قرار داشت، امسال آلودگی هوای شدیدی را تجربه کرد. از آنجا که ما در فصل زمستان به‌طور همزمان با آلودگی هوا و شیوع عفونت‌های ویروسی مواجهیم، به‌ناچار با افزایش عوامل مخربی که بر سلامت شهروندان موثرند نیز بیشتر مواجه خواهیم بود و می‌بینیم که مردم با تردد در سطح شهر از درد سینه، سرفه‌های خلط‌دار، عفونت‌های تنفسی و دیگر اختلال‌های تنفسی شکایت می‌کنند و این اختلال‌ها و مشکلات در شرایطی که افراد بیشترین زمان را در طول روز در محیط‌های بسته، آن هم محیط‌هایی که تعداد جمعیت در آنجا زیاد است می‌گذرانند، بیشتر می‌شود.

در این حالت احتمال ابتلا به التهاب‌های مزمن دستگاه تنفسی، عفونت‌های ریوی، سرطان ریه  و دیگر بیماری‌های مزمن ریه بیشتر می‌شود و این مشکلات برای مردمی که سیگار می‌کشند یا قلیان استعمال می‌کنند چند برابر می‌شود. متاسفانه باید بگوییم که مصرف سیگار و قلیان احتمال ابتلا به 50 نوع سرطان را موجب می‌شود که تنفس هوای آلوده این اثرات مخرب را چند برابر می‌کند. 

 تنفس هوای آلوده می‌تواند احتمال ابتلا به بیماری‌های شایع فصل‌های سرد سال مانند آنفلوآنزا، برونشیت و سینوزیت را افزایش دهد؟

نکته‌ای که باید به آن توجه کنیم این است که سیستم دفاعی بدن، مخاط دستگاه تنفس، مژک‌های دستگاه تنفس و سلول‌های دفاعی بدن همگی ازجمله سربازهایی هستند که مسئولیت دفاع از بدن را برعهده دارند.  وقتی انسان در معرض هوای آلوده قرار می‌گیرد خواص شیمیایی و فیزیکی خلط‌ها عوض می‌شود و آنها حالت چسبنده‌تری پیدا می‌کنند.

در این حالت خاصیت میکروب‌کشی آنها کمتر می‌شود بنابراین مکانیسم‌های دفاعی ضعیف می‌شوند. حال اگر در این شرایط وضعیت قرار گرفتن مژک‌ها دچار تغییر شود و آنها به جای آنکه از پایین به سمت بالا حرکت کنند از بالا به سمت پایین حرکت می‌کنند  – این اتفاق در افراد سیگاری و افرادی که به‌واسطه کارشان آلاینده‌های زیادی را در طول روز استنشاق می‌کنند، اتفاق می‌افتد- در این حالت توانایی  بدن برای مقابله با آلودگی‌ها و بیماری‌های شایع در فصل‌های سرد مثل آنفلوآنزا، سرماخوردگی و دیگر بیماری‌ها کمتر می‌شود و این مسئله خطرآفرینی و ریسک بیشتری را به همراه دارد.

در حقیقت عوامل مختلفی می‌توانند بر سلول‌های دستگاه تنفس اثر بگذارند. وقتی بر اثر برخوردهای دفاعی عوامل التهابی و دفاعی در بدن آزاد می‌شوند، این مواد خود موجب التهاب دستگاه تنفس شده و احتمال ابتلا به بیماری‌های ویروسی و میکروبی را بیشتر می‌کند.

  آیا مشکل فقط  ذرات معلق هستند؟

این‌طور نیست که تنها ذرات معلق برای سلامت مردم مضر باشد؛ ذرات معلق یکی از آلاینده‌هایی است که می‌تواند تاثیری منفی بر سلامت مردم داشته باشد. ‫گازهای ازت، N6، NOX، مشتقات گوگرد SOX ، اوزون و CO‬  از دیگر آلاینده‌هایی هستند که در ماه‌های گذشته در هوای آلوده تهران وجود داشته‌‌اند؛ آلاینده‌هایی که تنفس آنها توسط شهروندان در گروه‌های سنی مختلف عوارضی  از قبیل قرمزی و خارش چشم، تحریک و گرفتگی بینی، سرفه، عطسه، افزایش ترشحات پشت حلقی و گرفتگی سینه را به همراه داشت.

البته  در این میان افرادی که مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای مانند سینوزیت، برونشیت مزمن و آسم بودند یا افرادی که عادت به کشیدن سیگار و قلیان دارند مشکلات وسیع‌تری برایشان به وجود آمد.

در عین حال خردسالان و کودکان زیر 4 سال و سالمندان بالای 75 سال و همچنین بیماریانی که مشکلات زمینه‌ای ریوی، قلبی و کلیوی مزمن دارند هم در زمان آلودگی هوا در شرایط پرخطرتری نسبت به بقیه گروه‌های سنی قرار دارند.

نظر خود را درباره «آیا عمر تهرانی ها 5 سال کمتر است؟!» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
ارزیابی مهاجرت
: برای دریافت مشاوره درباره آیا عمر تهرانی ها 5 سال کمتر است؟! فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.