زمان مطالعه: 2 دقیقه
انتشار اولین روزنامه فارسی زبان ایرانی (وقایع الاتفاقیه) به دستور امیرکبیر - 1267 ق

انتشار اولین روزنامه فارسی زبان ایرانی (وقایع الاتفاقیه) به دستور امیرکبیر - 1267 ق

آسمونی : طبق نظر محققان تاریخ روزنامه نگاری ، واژه «روزنامه» همزمان با ورود و نفوذ اسلام به ایران در کشور ما...

آسمونی : طبق نظر محققان تاریخ روزنامه نگاری ، واژه «روزنامه» همزمان با ورود و نفوذ اسلام به ایران در کشور ما رواج یافت ولی این واژه با آنچه امروز از معنی آن می فهمیم کاملا متفاوت بود و هر روز یک نسخه که حاوی اخبار دربار پادشاهان و فرمانروایان و شرح حال وزرا و بزرگان بود ، منتشر می شد. واژه «روزنامه» تا اوایل دوره قاجاریه به همین مفهوم بود ولی به تدریج مفهوم تغییر پیدا کرد و وقایع نگاران دولتی اخبار مربوط به دولت و دربار و شهرستان ها را تحت عنوان «روزنامه» می نگاشتند.

روزنامه میرزا محمد کلانتر و روزنامه خاطرات محمدحسن خان اعتمادالسلطنه ، از این نوع روزنامه ها بودند. بعد از آن که چاپخانه در ایران دایر شد ، آگهی ها و اعلان هایی که حاوی اخبار دربار و دولت بود ، انتشار یافت و دولت به جای آن که با جار زدن و منادی کردن و با استفاده از «جارچی ها» و «منادی گرها» اخبار لازم را به اطلاع مردم برساند ، از طریق «اعلان ها» و «آگهی ها» این کار را دنبال می کرد.

سرانجام نوبت به انتشار «کاغذ اخبار» میرزاصالح شیرازی رسید و شماره هایی از آن منتشر شد که فقط سه شماره از آن در دست است . آنچه تا این زمان منتشر می شد ، چیزی نبود که بتوان آن را واقعا و رسما روزنامه نامید. به همین دلیل ، «روزنامه وقایع اتفاقیه» را باید اولین روزنامه رسمی و واقعی تاریخ ایران دانست ، روزنامه وقایع اتفاقیه با همت و تدبیر میرزاتقی خان امیرکبیر و با تایید و رضایت ناصرالدین شاه منتشر شد.

در زمانی که روزنامه وقایع اتفاقیه منتشر می شد، واژه «روزنامه» به مفهوم «گزارش» بود و منظور از «روزنامه وقایع اتفاقیه» یعنی گزارش وقایعی که اتفاق افتاده است . روزنامه وقایع اتفاقیه تا شماره شانزدهم ، روزهای جمعه و از آن به بعد روزهای پنجشنبه ها در چهار صفحه و اغلب در شش صفحه و گاهی در هشت صفحه و بندرت در دوازده صفحه منتشر می شد.

قیمت روزنامه در طول ده سال تغییر نکرد و بهای تک شماره آن ده شاهی و اشتراک سالانه اش 24 قران بود. برای هر سطر آگهی نیز ده شاهی از مشتری اخذ می شد. مشهورترین دست اندرکاران روزنامه وقایع اتفاقیه عبارت بودند از: حاج میرزا جبار تذکره چی (مدیر روزنامه) ، برجیس صاحب (مترجم روزنامه) و میرزا عبدالله (نویسنده فارسی روزنامه). ویژگی ها و امتیازات ذیل را برای روزنامه وقایع اتفاقیه برشمرده اند:
اول درج قیمت خواروبار و مایحتاج مردم و درج قیمت کالا که برای پژوهش در تاریخ اقتصادی اهمیت فراوان دارد.

امتیاز دوم ، درج اعلامیه ها و اخبار دولتی.

امتیاز سوم این است که حاوی مطالبی است که از نظر جغرافیایی ، تاریخی و شرح ویژگی های جغرافیایی برخی مناطق اهمیت دارد.

زبان و ادبیات ساده و روان روزنامه ، ویژگی دیگر روزنامه وقایع اتفاقیه است.
پنجمین امتیاز روزنامه وقایع اتفاقیه این است که شامل مجموعه ای ارزشمند از وقایع ایران و جهان می باشد که از نظر تاریخ نگاری اهمیت فوق العاده دارد.

یکی دیگر از امتیازات روزنامه وقایع اتفاقیه این است که در برابر تبلیغات سیاسی و جنگ روانی کشورهای استعمارگر ، ساکت نمی ماند و تا حدودی از حقوق ایران دفاع می کرد.
از همان آغاز انتشار روزنامه وقایع اتفاقیه ، موانعی بر سر راه این روزنامه به وجود آمد. اول این که عده ای موظف به خرید آن شدند. بدین ترتیب که کل اعضای دولت ایران و حکام ولایات و صاحب منصبان معتبر وظیفه داشتند این روزنامه را بخرند.

یکی از دلایل این الزام ، گران بودن روزنامه بود و مردم عادی نمی توانستند آن را بخرند. قیمت هر نسخه روزنامه ، معادل مبلغی بود که برای خرید یک و نیم کیلو گوشت لازم بود بنابراین ، گرانی و اجبار به خرید روزنامه از موانع و آسیبهای آن محسوب می شود. مانع دیگر این بود که برخی ماموران دولتی با فروش تحمیلی روزنامه به دیگران سودجویی می کردند و به حیثیت آن لطمه می زدند. به هر حال ، هم اکنون روزنامه وقایع اتفاقیه یکی از ارزشمندترین آثاری است که از دوره قاجاریه مانده است .

نظر خود را درباره «انتشار اولین روزنامه فارسی زبان ایرانی (وقایع الاتفاقیه) به دستور امیرکبیر - 1267 ق» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
ارزیابی مهاجرت
: برای دریافت مشاوره درباره انتشار اولین روزنامه فارسی زبان ایرانی (وقایع الاتفاقیه) به دستور امیرکبیر - 1267 ق فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.