زمان مطالعه: 10 دقیقه
صنایع پتروشیمی ایران

صنایع پتروشیمی ایران

آسمونی : شرکت ملی صنایع پتروشیمی وابسته به وزارت نفت دولت جمهوری اسلامی ایران میباشد . این شرکت مسئولیت...


آسمونی : شرکت ملی صنایع پتروشیمی وابسته به وزارت نفت دولت جمهوری اسلامی ایران میباشد . این شرکت مسئولیت توسعه هر عملیات در صنعت پتروشیمی کشور رابعهده دارد. دربدو تاسیس در سال 1343 هجری شمسی ،این شرکت فعالیت خود رابا واحد کوچک تولیدی کود شیمیایی شیراز آغاز نموده و در حال حاضر دومین تولید کننده و صادر کننده فرآورده های پتروشیمی در خاورمیانه میباشد و در طول سالیان اخیر نه تنها با افزایش حجم و گوناگونی محصولات بلکه با پیشرفت در زمینه های تحقیقاتی و تکنولوژی بسوی خودکفایی گام نهاده است.

مرحله پیدایش

بهره برداری از واحد تولید کود شیمیایی شیراز در سال 1342

تاسیس شرکت ملی صنایع پتروشیمی در سال 1342

مرحله گسترش اولیه

توسعه صنعت در قالب سه برنامه عمرانی در سالهای 1342 تا 1365

تامین نیاز داخلی به کودهای شیمیایی ومواد پایه پتروشیمیایی و شیمیائی

احداث مجتمع های پتروشیمی متعدد از جمله بندرامام (ایران ـ ژاپن ) ، فارابی (ایران نیپون) ، خارک،پازارگاد ،کربن اهواز(ایران ) ، رازی (شاهپور)و طرحهای توسعه پتروشیمی شیراز

مرحله رکود

به حداقل رسیدن فعالیتهای تولیدی شرکت در سالهای دفاع مقدس تا اواسط سال 1367

تکمیل طرح توسعه پتروشیمی شیراز

توقف احداث پتروشیمی بندرامام

مرحله تجدید حیات و بازسازی

بازسازی مجتمع های آسیب دیده در جنگ در طی برنامه اول توسعه در سالهای 1368 تا 1373

بهره برداری از برخی طرحهای اساسی شامل پتروشیمی اصفهان ، اراک و تکمیل مجتمع بندرامام

توسعه صادرات و خصوصی سازی وسود دهی در برنامه پنج ساله دوم در سالهای 1374 تا 1378

افزایش تولید سالانه محصولات از 4/2 به 11 میلیون تن در سال با بهره برداری از طرحهای باقیمانده از برنامه پنجساله اول

مرحله جهش و تثبیت

سرآغازی برای جهانی شدن صنعت بر پایه تجربیات برنامه های اول و دوم در برنامه سوم توسعه

توسعه صادرات و ارتقاء صنعت در صادرات غیر نفتی

گسترش خصوصی سازی و توجه خاص به تحقیق و توسعه

استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود و ایجاد ظرفیتهای تولید جدید

تا این مقطع از برنامه سوم، علاوه بر بهره برداری از طرحهایMTBEو پارازایلین بندرامام ، پلیمرهای مهندسی و فازهای اول الفین ششم و آروماتیک سوم ، سایر طرحها نیز در مرحله پایانی نصب بوده و به تدریج در خط تولید قرار خواهند گرفت .

این درحالی است که برنامه بلند مدت شرکت ملی صنایع پتروشیمی از طریق اجرای برنامه های چهارم و پنجم برای دستیابی به فروش 20 میلیارد دلار محصولات پتروشیمی هدف گذاری شده است . در این راستا شرکت ملی صنایع پتروشیمی در سالهای اخیر تمامی تلاش و همت خود را به کار بسته تا با دستیابی به موقعیت برتر و حداکثر استفاده از مزیتهای نسبی کشور حضوری موثر تر ، در منطقه و جهان بدست آورد . نماد چنین حضوری ، تغییرات شاخص ها و متغیرهای اقتصادی بنگاه ، چون تولید ، صادرات سرمایه گذاری ، ارزش افزوده و سهم در تولید ملی ، مشارکتهای منطقه ای و گستردگی بازارهای هدف صادراتی در سه برنامه پنج ساله کشور بخصوص در برنامه سوم است ، که مهمترین پیش نیازهای برنامه های آتی توسعه پتروشیمی را فراهم می آورند.





اهداف و ماموریت ها

چشم انداز هدف بنیادی ارزش های بنیادی اهداف کیفی، سیاستها و خط مشی ها استراتژی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران

با نگاهی گذرا به گذشته پتروشیمی و دستاوردهای آن، می توان با سمت و سوی موفقیتها و مراحل توسعه این صنعت بیشتر آشنا گردید، مراحل توسعه این صنعت بدین گونه است : مرحله گسترش اولیه - با ایجاد مجتمع های پتروشیمی رازی، آبادان، کربن اهواز (ایران)، خارک، فارابی، بندرامام و طرحهای توسعه پتروشیمی شیراز آغاز شد. ( دوره سالهای 56-1352 و 51- 1347 و 46 - 1343 ) مرحله رکود - در این مرحله به علت مسائل ناشی از بازتابهای انقلاب اسلامی و اینکه بیشتر واحدهای صنعت پتروشیمی در دوره دفاع مقدس، در مناطق جنگی و در معرض حملات دشمن قرار داشت، تولید به حداقل رسید و عملیات تکمیل احداث پتروشیمی بندرامام نیز متوقف شد. ولی تکمیل طرحهای نیمه تمام از جمله طرح گسترش شیراز ادامه داشت. (67-1357 ) . مرحله تجدید حیات و بازسازی - - ( 78- 1368) اجرای برنامه پنجساله اول - زمان بازسازی، راه اندازی مجدد و اجرای طرحهای توسعه بود. در برنامه دوم توسعه نیز اجرای طرحهای توسعه ای و افزایش تولید شدت گرفت و تولید در سال پایانی برنامه دوم ( 1378 ) به 12 میلیون تن رسید. بازسازی مجتمع های آسیب دیده در جنگ در طی برنامه اول توسعه در سالهای 1368 تا 1373 بهره برداری از برخی طرحهای اساسی شامل پتروشیمی اصفهان ، اراک و تکمیل مجتمع بندرامام توسعه صادرات و خصوصی سازی وسود دهی در برنامه پنج ساله دوم در سالهای 1374 تا 1378 افزایش تولید سالانه محصولات از 4/2 به 12 میلیون تن در سال 78 با بهره برداری از طرحهای باقیمانده از برنامه پنجساله اول

مرحله جهش و تثبیت

(83-1378) برنامه سوم توسعه پتروشیمی – با عنایت به تلاش دوره های مورد اشاره، برنامه پنجساله سوم توسعه پتروشیمی سرآغاز مرحله جدیدی گردید. در این دوره پتروشیمی به سمت استقرار در کلاس جهانی حرکت کرد. ویژگیهای متمایز این دوره صرفنظر از جهش و فزونی تولید و ارزش تولیدات، ارتقاء جایگاه صنعت پتروشیمی در صادرات کالاهای غیرنفتی ، ارتقاء جایگاه صنعت پتروشیمی در سهم اقتصاد ملی تا 68/1% در سال 83، ارتقاء نسبی جایگاه پتروشیمی ایران در منطقه و جهان، پرداختن به مباحثی راهبردی در ساختار شرکت ملی صنایع پتروشیمی بوده است که، بقای هر بنگاه اقتصادی بدان وابسته است.

تا مقطع پایان برنامه سوم، علاوه بر بهره برداری از طرحهایMTBE ، پارازایلین بندرامام ، پلیمرهای مهندسی، الفین ششم، آروماتیک سوم ، LAB بیستون،‌ متانول سوم فن آوران، اسکله مایعات منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی و خط لوله انتقال خوراک و محصول منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، سایر طرحها نیز در مرحله پایانی نصب بوده و به تدریج در خط تولید قرار خواهند گرفت .

برنامه چهارم توسعه کشور در حالی تدوین می شود که برنامه سوم توسعه پتروشیمی در نیمه راه خود موفقیتهای با ارزشی را تجربه کرده است. این درحالی است که برنامه بلند مدت شرکت ملی صنایع پتروشیمی از طریق اجرای برنامه های چهارم و پنجم برای دستیابی به فروش 20 میلیارد دلار محصولات پتروشیمی هدف گذاری شده است . در این راستا شرکت ملی صنایع پتروشیمی در سالهای اخیر تمامی تلاش و همت خود را به کار بسته تا با دستیابی به موقعیت برتر و حداکثر استفاده از مزیتهای نسبی کشور حضوری موثرتر ، در منطقه و جهان بدست آورد . نماد چنین حضوری ، تغییرات شاخص ها و متغیرهای اقتصادی بنگاه ، چون تولید ، صادرات، سرمایه گذاری ، ارزش افزوده و سهم در تولید ملی ، مشارکتهای منطقه ای و گستردگی بازارهای هدف صادراتی در سه برنامه پنج ساله کشور بخصوص در برنامه سوم بوده است.





محورهای 11 گانه استراتژی شرکت ملی صنایع پتروشیمی

مباحث راهبردی با تأکید بر«توسعه برای زندگی بهتر» از طریق - تلاش آفرینش و بالندگی - منجر به تهیه برنامه استراتژیک با همکاری اساتید دانشگاه شریف در نه محور استراتژی زیر گردید. دو محورآخر نیز طی تدوین برنامه چهارم توسعه و تجدید نظر برنامه استراتژیک بدان اضافه گردید.

توسعه تهاجمی با مقیاس اقتصادی جهانی و تمرکز در محل استقرار

احداث و واگذاری ظرفیت های تولیدی به بخش خصوصی

جذب، آموزش و رشد، نگهداری و بکارگیری نیروهای زبده

افزایش سرعت چرخش و بازدهی کل دارائی ها

طراحی، استقرار و به هنگام سازی نظام های جامع برنامه ریزی و کنترل و اطلاعاتی عملیاتی

بهبود و بهسازی نظام اجرائی طرحها

گسترش و تعمق تحقیق و توسعه در جهت تسلط، بهبود و توسعه تکنولوژیهای کلیدی

افزایش سهم سرمایه گذاری و مشارکت خارجیان و ایرانیان خارج از کشور

هماهنگی ، همکاری و مشارکت با شرکتهای مشابه در منطقه

آغاز سرمایه گذاری در خارج از کشور

تقویت بازاریابی، فروش و خدمات بعد از فروش

اهداف کمی پتروشیمی در چشم انداز 10 ساله (94-84) و برنامه چهارم توسعه

اکنون شرکت ملی صنایع پتروشیمی در شرایطی قرار دارد که برنامه پنجساله چهارم توسعه کشور در پروسه شکل گیری خود برای اولین بار با چشم انداز و افقی 10 و 20 ساله و با هدف پیوستن به جوامع پیشرفته جهانی در حال تدوین است، انتظار می رود که صنعت پتروشیمی بتواند با تحقق اهداف پیش برنده خود نقش مورد انتظار را بعنوان لکوموتیو اقتصاد در توسعه صنعتی و اقتصادی کشور ایفا نماید.

لذا شرکت ملی صنایع پتروشیمی با پیش رو داشتن چنین نقش و چشم اندازی ملی از اهداف برنامه چهارم توسعه کشور و همچنین هدفهای استراتژیک، تدوین چشم انداز کمی، اهداف کیفی، خط مشی و سیاستها، نسبت به تنظیم برنامه چهارم توسعه شرکت اهتمام نموده است. باشد تا این شرکت در طول برنامه های چهارم و پنجم توسعه کشور، در رسیدن به قله های توفیق و تثبیت دستاوردهای خودو پیوستن به تحولات پرشتاب جهانی بتواند به مدد ایمان و علمی فزونتر و تصمیمات و عملی متحورانه که شاخصه مدیران و نیروی انسانی بنگاههای موفق و پیشرو جهان است مصمم تر گام بر دارد.





اهداف کیفی، سیاستها و خط مشی ها

در حال بازنگری

خط مشی و سیاست ها

ایجاد واحد های بزرگ تولید کننده مواد پتروشیمی درسواحل جنوبی برای دسترسی بهتر به بازارهای بین المللی

حداکثر استفاده از منابع گازی به جای فرآورده های نفتی به عنوان خوراک واحدهای پتروشیمی جهت استفاده از این مزیت ایران

افزایش سهم سرمایه گزاری غیر دولتی در بخش صنایع پتروشیمی

افزایش سهم صادرات محصولات پتروشیمی در صادرات غیر نفتی کشور

توسعه و گسترش واحد های تحقیق و پژوهش در بخش پتروشیمی

مشارکت با شرکتهای خارجی ذیصلا ح در زمینه های تولیدی وخدماتی

استفاده حداکثر از گاز اتان همراه با گاز طبیعی در توسعه صنایع پتروشیمی

ایجاد کارخانجات جدید پتروشیمی که از متان و اتان بعنوان خوراک استفاده می کنند در مناطق نزدیک پارس جنوبی بمنظور کاهش هزینه حمل و نقل خوراک و محصول

توسعه صنعت پتروشیمی بطوریکه در چشم انداز سال 1394 ارزش تولیدات پتروشیمی به 20 میلیارد دلار برسد.

انتقال خوراک اتیلن از محل منابع تولیدی عمده ( عسلویه و بندر امام ) به نقاط غربی کشور

هدف بنیادی

هدف بنیادی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران “ توسعه برای زندگی بهتر “ است . ما هدف های مرحله ای، استراتژی ها، برنامه های عملیاتی و کوتاه مدت و سعی و کوشش خود را معطوف توسعه ای می کنیم که برای جامعه، کارکنان و سهامداران شرکت زندگی بهتر با ابعاد مختلف مادی و معنوی آن فراهم سازد. کسب رضایت مشتریان، فراهم ساختن محیط کار سالم و با نشاط و نوآور و مولد، رشد و توسعه توانائی ها و ظرفیت های حرفه ای و انسانی همکاران و خانواده آنها، افزایش تولیدات و ایجاد تعییر و تنوع در نوع محصولات، دستیابی به بهره وری بالاتر از امکانات، ارائه بازده مناسب از دارائی ها و جلوگیری از هدر رفتن آنها، پیشگیری از اتلاف منابع، حفظ محیط زیست و بسیاری از هدف های ارزشمند دیگر را به آن جهت مورد توجه و تأکید قرار می دهیم که منجر به زندگی بهتر برای مردم، مشتریان، همکاران و نسل آینده جامعه مان خواهد شد.

“ توسعه برای زندگی بهتر “ با همه عمق و ژرفایش به مانند ستاره درخشانی خواهد بود که مجموعه کارکنان شرکت را به سوی خود می خواند و به کوشش و تلاش آنها معنا می دهد. این هدف بنیادی برای سال های طولانی راهنمای ما خواهد بود و ما را با امید به آینده ای بهتر به سوی خود خواهد کشاند. در سیر به سوی هدف بنیادی ممکن است هدف های مرحله ای، استراتژی ها، محصولات، بازارها و یا فعالیت های ما تعییر کند. ولی هدف بنیادی برای ما نیرومند و برانگیزاننده و جهت دهنده باقی خواهد ماند . “ توسعه برای زندگی بهتر “ آوائی است که هر چقدر بسویش حرکت کنیم، همچنان نیرومند و پرتوان ما را به عرصه های جدیدتر و سطوح بالاتر فرا خواهد خواند. “ توسعه برای زندگی بهتر “ برخاسته از عمق اعتقادات ملت ماست و ما به عنوان فرزندان مسئول و متعهد همین مردم برای حرکت به سمت آن متعهدانه و مخلصانه کوشش خواهیم کرد و از این طریق دین خود را به نسل فعلی و آتی کشور ادا خواهیم نمود.





ارزش های بنیادی

ما در سیر به سمت هدف بنیادی شرکت به ارزش های حرفه ای خاصی عمیقآ باور داریم. شخصیت و هویت سازمان و کارکنان شرکت ما هر روز با قوت بیشتری براساس این ارزش های حرفه ای شکل خواهد گرفت. این ارزش ها بر پایه ارزش های اعتقادی جامعه استوار بوده و برخاسته از اعتقاد و باور عمیق مدیران شرکت به آنها می باشد. این ارزش ها که قویآ بر سیاست ها، تصمیمات و رفتار مدیران و کارکنان شرکت تآثیر خواهد داشت، ارزش های بنیادی شرکت هستند و عبارتند از “ تلاش، آفرینش، بالندگی “.

تلاش :

ارزش اصیل و بنیادینی است که بدون آن توسعه برای زندگی بهتر “ تحقق نخواهد یافت. لذت پیشرفت و توسعه در نتیجه تلاش حاصل خواهد شد. تلاش عنصر جدائی ناپذیر افراد و سازمانهائی است که قافله انسانی را به پیش می برند. ما نیز که می خواهیم در این پیشرفت سهیم باشیم در شرکت خود به تلاش و تلاشکران ارج می نهیم و تلاش را از ارزش های بنیادی شرکت می دانیم که باید هر چه بیشتر و عمیق تر در فضای انسانی و حرفه ای شرکت نفوذ کرده و متجلی گردد.

آفرینش :

ارزش بنیادی و اصیل دیگری است که عمیقآ به آن بها می دهیم. آفرینش یا خلق ایده ها، راه حلها، روشها، محصولات و فناوری های جدید با تفکر، نوآوری و ابتکار حاصل می شود. این ارزش اصیل استعدادهای بالقوه و غالبآ بلااستفاده افراد را به عرصه عمل می کشد و موجب رشد و تعالی حرفه ای و انسانی آنان می گردد. آفرینش ارزشی است که نه فقط در سطح افراد بلکه در سطح گروهها، واحدهای سازمانی و کل یک سازمان نیز تجلی می یابد. ما در شرکت به آفرینندگی در تمام سطوح آن ارج می نهیم و زمینه آن را فراهم نموده و از آن حمایت خواهیم کرد.

بالندگی :

ارزش بنیادی سوم شرکت ماست. ما بالندگی را رشد و اعتلا مستمر توان ها و دستاوردها و سرزندگی و شادابی حاصل از آن می دانیم و برای آن عمیقآ ارزش قائلیم. تلاش و آفرینش سازمان یافته و هدفمند، بالندگی ایجاد خواهد کرد. افراد، گروها و سازمان های بالنده، سرزنده و شاداب، هر روز نیرومندتر و رشیدتر از روز قبل به پیش میروند و به زندگی خود و دیگران طراوت و تازگی می بخشند و سطح آن را ارتقاء می دهند. ما بالندگی را به خاطر لذت و نشاطی که برای کارکنان و ثمراتی که برای مشتریان و جامعه دارد به شدت ارج می نهیم و در تعمیق و گسترش آن در تمام سطوح شرکت همت خواهیم گمارد.
نظر خود را درباره «صنایع پتروشیمی ایران» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
ارزیابی مهاجرت
: برای دریافت مشاوره درباره صنایع پتروشیمی ایران فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.