
بیوگرافی حسن حبیبی
نام های ماندگار جام ملت های آسیا / اختصاصی آسمونی - مهدی زارعی
اولین کاپیتان ایرانی که جام ملت ها را برنده شد ، که بود ؟
اولین کاپیتان کشورمان که جام ملت های آسیا را بالای سر برد ، در سال 1968 به چنین افتخاری دست یافت . مردی که بعدها دو بار پاس تهران را به عنوان مربی در جام تخت جمشید و یک بار در جام آزادگان قهرمان کرد . تیم ملی را به المپیک 1980 برد و عنوان سوم جام ملت های آسیا 1960 را نصیب کشورمان ساخت . از نکات جالب زندگی ورزشی حسن حبیبی ، خداحافظی وی از میادین فوتبال در روز تولدش بود .
در 18 بهمن 1349 ، حسن حبیبی در دیدار تیم های منتخب ایران و تیم ملی جوانان در حالی از فوتبال کناره گرفت که سر استنلی ماتیوس اسطوره تاریخ فوتبال بریتانیا نیز در بازی خداحافظی او به میدان رفت . با هم مروری داریم بر زندگی ورزشی حسن حبیبی از نگاه دنیای ورزش در سال 1349 . در روزهایی که هنوز افتخارات حبیبی به عنوان مربی آغاز نشده بود و او فوتبالیستی بزرگ بود که به تازگی میادین را ترک گرفته بود .
زمین چهارصد دستگاه
کاپیتان حسن در کرمان متولد شده است اما به سبب انتقال خانواده اش به تهران از همان نخستین سال های نوجوانی در چهارصددستگاه مقیم شد و او نیز همچون شادی های دیگر مردان بزرگی که چهارصد دستگاه تاکنون به فوتبال فقیر ما داده است ، در همین محل پا به توپ گذاشت و در همین محل پا به توپ گذاشت و در همین جا بود که الفبای فوتبال را فرا گرفت . حسن حبیبی نیز نظیر اکثر بزرگان فوتبال دیارمان، طفل فوتبال کوچه هاست و معلم اولش همین فوتبال کوچه ها بوده است . در آن روزها تازه به دبیرستان رفته بود و در سال 1336 اولین بار همراه تیم فوتبال مدرسه اش ، تیم دبیرستان ابوریحان قدم به مسابقات فوتبال قهرمانی آموزشگاه های پایتخت گذارد . برای او طعم نخستین پیروزی بسیار شیرین بود . کسب عنوان قهرمانی در گروه تیم های بخش ، گرچه در مرحله نهایی مسابقات ناکام ماندند . سال بعد با کوشش و تلاش فراوان او گذشته از کسب عنوان قهرمانی در مسابقات بخش ، در مرحله نهایی مسابقات تیم ابوریحان توفیقی تازه یافت و تا دیدار فینال پیش آمد . اما در مسابقه نهایی در برابر تیم دبیرستان ادیب جام را از دست داد .
حضور در تیم کولاک
در کنار مسابقات مدرسه ، در میعادگاه فراموش نشدنی و خاطره انگیز زمین فوتبال چهارصد دستگاه ، او و تیم چهارصددستگاه روز به روز قدرتی بیشتر می یافتند تا اینکه بالاخره به اصرار یکی از بچه ها به نام هوشنگ زارع یک روز حس رفتن به باشگاه شاهین زد ، دکتر اکرامی مربی و سرپرست تیم سابق شاهین بی چون و چرا او و سایر بچه ها را پذیرفت و قرار شد به نام تیم کولاک که امید شاهین محسوب می شد در مسابقات شرکت کنند .
هافبک و مدافع
حسن که از همان موقع در پست سانتر هافبک تیم بازی می کرد ، در خط دفاع با همه نوجوانی آن طور استوار و پرقدرت ظاهر می شد که تیم دسته یک باشگاه ، شاهین بارها در تلاش تصاحب او برآمد . حتی در دو بازی بزرگ خارجی حسن در همین پست خود در برابر دیناموتفلیس ( باخت 1 - 2 ) و اوژیست مجارستان ( مساوی 1 – 1 ) پیراهن شاهین را به تن کرد اما حاضر نشد دوستانش را در تیم کولاک تنها بگذارد و باز هم به سوی آنها بازگشت .
جدا شدن از شاهین
در سال 1338 حسن حبیبی برای نخستین بار برای عضویت در یک تیم منتخب برگزیده شد و این تیم ، تیم کلنی فوتبال آموزشگاه های پایتخت بود که برای دیداری با تیم مجارستانی اوژپشت که به تهران سفر کرده بود تشکیل گردید ، حسن هنوز یک سال تا پایان مدرسه باقی داشت که به خاطر پاره ای اختلاف به همراه دیگر دوستانش تیم کولاک را ترک کردند . تیم های تاج و سپه قبول کردند که تمام بچه های حبیبی را در خود جای دهند . کاپیتان حبیبی در نخستین سال حضورش در تاج برای شرکت در مسابقات قهرمانی ایران به همراه این تیم به اصفهان رفت و با پیروزی در این مسابقات نخستین عنوان قهرمانی خود را به دست آورد .
انتقال به تیم باشگاه پاس
در همین زمان حسن حبیبی با به پایان رساندن دوره دبیرستان و اخذ دیپلم طبیعی دانشجوی دانشکده پلیس شده بود و سال بعد که تیم پاس به وجود آمد طبق ضرورت اداری به این تیم منتقل شد . حبیبی در حالی در پایان فصل 44-1343 تاج را ترک کرد که عنوان قهرمانی باشگاه های تهران و عنوان قهرمانی ایران را با تیم تاج به دوش می کشید . اولین دیدار ملی حسن حبیبی در سال 1960 در تهران و در برابر تیم ملی فوتبال عراق بود . نتیجه این مسابقه مساوی 1 - 1 بود . حبیبی از آن پس بازیکن ثابت تیم ملی شد ومدتی بعد کاپیتان دوم تیم ملی شد . او عضوی از اولین تیم ملی ایران بود که به المپیک راه پیدا کرد ( 1964 ) . دو سال بعد نوبت به بازی های آسیایی بانکوک ( 1966 ) رسید و او به همراه تیم ملی عنوان نایب قهرمانی آسیا دست یافت .
میدان دادن به جوانان
در بازگشت از بانکوک با شروع مسابقات فوتبال جام ملت های آسیا در تهران به عنوان کاپیتان ثابت تیم انتخاب شد و نخستین پیروزی بزرگش بعد از عنوان نایب قهرمانی بازی های آسیایی بانکوک ، فتح جام ملت های آسیا با پیروزی 1 - 2 براسرائیل در فینال این مسابقات در تهران بود .
خانواده ای با 3 فوتبالیست
حبیبی در سال 1343 درست اندکی قبل از سفر تیم ملی فوتبال به هند برای انجام دیدار بازگشت مسابقات مقدماتی المپیک ازدواج کرد و تاکنون صاحب دو فرزند ، سمیرا 6 ساله و سام 2 ساله می باشد . حسن در 18 بهمن ماه سال 1318 در کرمان متولد شده و اکنون با درجه سروانی در خدمت شهربانی کل کشور است ، او صاحب 4 برادر و 4 خواهر نیز می باشد که دو برادرش منوچهر و گودرز حبیبی نیز از جمله بزرگان فوتبال چهارصد دستگاه بوده اند و گودرز نیز در حال حاضر یکی از چهره های برجسته تیم تاج است ، برادر کوچکتر آنها سیروس نیز که 15 ساله است شاید یکی ، دو سال بعد چهارمین توپچی خانواده حبیبی برای فوتبال ما باشد .