زمان مطالعه: 6 دقیقه
قوانین هندبال

قوانین هندبال

هندبال یک بازی گروهی و دارای 12 بازیکن است که از بین آنها فقط 7 نفر در بازی حضور دارند. این ورزش مانند سایر ورزش ها دارای قوانین و مقررات خاص خود است.

هندبال همانند فوتبال بصورت گروهی است و در آن تیمی برنده است که بیشترین گل را به رقیب بزند. ورزش هندبال ورزشی بسیار سریع و با برخوردهای بدنی فراوانی است. در این ورزش از دست برای پاس و شوت استفاده می شود و کاملا برخلاف فوتبال است. در ادامه مطلب آسمونی درباره تمام جزئیات ورزش هندبال بیشتر بحث می کنیم.

هندبال چیست؟

هندبال یک ورزش تیمی و قدرتی است و قطعاً نیاز به قدرت دارد از این رو بازیکنان باید به مسئله بدنسازی اهمیت دهند. همچنین ورزش هندبال کاملاً برعکس فوتبال است، پس نباید از پا برای پاس دادن و شوت زدن استفاده کرد و تمام این کارها با دست انجام می شود. این ورزش مهیج، در دو زمان 30 دقیقه ای انجام می شود که زمان استراحت بین دو نیمه 10 دقیقه است. همچنین هر تیمی می تواند یک وقت استراحت در هر نیمه درخواست کند که مدت آن یک دقیقه است.

خوشبختانه در کشور ما تیم هندبال بانوان هم وجود دارد. آنها تمام قوانین و مقررات ورزش هندبال را دنبال می کنند و تفاوتی با هندبال مردان ندارد.

تاریخچه هندبال

ورزش هندبال در دوران گذشته عنوان «اورانیا» داشت. در سال 1926 تصاویری از حرکت های این ورزش حدود 600 سال قبل از میلاد روی دیواره های حجاری شده آتن یافت شد. اما شکل گیری هندبال به سال 1890 باز می گردد. سه کشور آلمان، چکسلواکی و دانمارک نیز نقش مهمی در تکامل و به نتیجه رساندن این ورزش داشتند و بالاخره در سال 1928 فدراسیون بین المللی هندبال با 11 نفر عضو در هلند به وجود آمد. برای اولین بار، در سال 1931، کمیته بین المللی المپیک مجوز ورود هندبال به بازی های المپیکی را صادر کرد. قوانین هندبال نیز با مرور زمان تکامل پیدا کرد و به هندبال امروزی درآمده است.

انواع هندبال

  1. هندبال سالنی
  2. هندبال روی چمن
  3. هندبال ساحلی (معروف به شن بال)
  4. هندبال چکی
  5. هندبال آمریکایی
  6. هندبال گیلیک
  7. هندبال نشسته
  8. هندبال با ویلچر

هندبال داخل سالن نام های دیگری از جمله هندبال تیمی، المپیکی و اروپایی هم دارد. هندبال روی چمن و چکی در گذشته بیشتر مرسوم بوده اند. هندبال آمریکایی و گیلیک نیز با هندبال مرسوم کاملاً متفاوت است. هندبال نشسته برای افراد معلول بدون ویلچر و هندبال ویلچری برای معلولین روی ویلچر برگزار می شود.

قوانین و مقررات هندبال

  • زمین بازی هندبال

زمین بازی هندبال
زمین بازی هندبال

بازی هندبال در زمینی با ابعاد 20 در 40 متر انجام می شود. در مرکز دو انتهای زمین، یک دروازه وجود دارد. یک محدوده نیم دایره ای شکل نیز در اطراف دروازه با فاصله 6 متر از آن قرار دارد که «محوطه دروازه» نامیده می شود. یک خط چین در فاصله 9 متری دروازه کشیده شده که محل پرتاب آزاد می باشد.

  • زمان بازی هندبال

در دو زمان 30 دقیقه ای برای بزرگسالان – 25 دقیقه ای برای جوانان – 20 دقیقه ای برای نوجوانان و 15 دقیقه ای برای نونهالان می باشد با زمان استراحت 10 دقیقه ای بین دو نیمه.

  • تعداد بازیکنان هندبال

12 نفر که 7 نفر بازیکن اصلی می باشند و در مینی هندبال 5 نفر اصلی می باشند.

  • دروازه بان

دروازه بان می تواند در منطقه 6 متری مانور دهد و هر زمان از منطقه بیرون آید به عنوان بازیکن زمین محسوب می شود. هیچ بازیکنی حق ندارد توپ را در منطقه 6 متری به دروازه بان پاس بدهد.

  • دو قانون در مورد بازیکن ذخیره

  1. بازیکنان ذخیره می توانند بصورت مکرر بدون اطلاع منشی وارد زمین شوند (البته در صورتی که بازیکنی که با او تعویض می شود قبلاً از زمین خارج شده باشد).
  2. بازیکن ذخیره باید از منطقه تعویض خودی زمین را ترک و به آن وارد شود.
  • انواع و قوانین پاس در هندبال

در هندبال 7 قانون پاس وجود دارد که در زیر فهرست شده اند:

  • پاس یک دست از بالا (پاس ضربه ای)

پاس ضربه ای ساده ترین پاس در هندبال است و بدون هیچ دورخیزی انجام می شود. از این پاس برای مسافت های دور مثل ضدحمله می توان استفاده کرد.

  • پاس مچ دست

پاس مچ دست معمولاً برای مسافت های کوتاه استفاده می شود؛ خصوصاً در قسمت عقب زمین بازی، زیرا در آن قسمت بازیکنان توپ را راحت بین خود رد و بدل می کنند.

  • پاس فشاری (سینه ای)

پاس سینه ای یا فشاری به خاطر تلاش برای انجان پاس های سریع استفاده می شود. این پاس بصورت یک دستی و دو دستی صورت می گیرد. و بالفاصله بعد از دریافت توپ به دیگری داده می شود.

  • پاس هوک

وقتی در محوطه حمله بازیکنان بسیاری وجود دارد و پاس دادن به بازیکنان دشوار می شود می توان از پاس هوک استفاده کرد. این پاس برای پاس دادن به بازیکن خط زن مناسب است.

  • پاس پشت سر

پاس هایی که به بازیکن های خط زن داده می شود معمولاً پنهانی هستند. این پاس توسط بازیکن ماهر به دیگران داده می شود و امکان مناسبی است تا توپ به بازیکن خط زن پاس داده شود.

  • پاس پرشی

یکی از امکانات پاس پرشی، حالیتیست که بازیکن پاس دهنده، پرتاب به دروازه را نشان می دهد. این پاس برای حرکات گول زدنی مدافعان است.

  • پاس پشت پاس دادن در هنگام ضربدر زدن

این پاس در موقعیت های مختلف به کار می رود تا بازیکنان را مغلوب کند. در بازی های تهاجمی، تعویض پست های ضربدری اهمیت بسیاری دارد. انداختن توپ به سمت یار، فرمی مناسب برای پاس دادن ضربدر زدن است.

دیگر مقررات هندبال

هندبال بانوان
هندبال بانوان
  1. چنانچه بازیکن مدافع یک موقعیت مسلم گل را از مهاجم بگیرد، پرتاب پنالتی (7متر) برای تیم مهاجم گرفته خواهد شد و تمام بازیکنان به جز دروازه بان و زننده پنالتی باید پشت خط 9 متر قرار گیرند.
  2. هر بازیکن برای مدت 3 ثانیه می تواند توپ را در اختیار داشته باشد (بدون فعالیت) همچنین در زمان پرتابها (اوت/ پنالتی/ 9 متر و ...) قبل از اتمام 3 ثانیه باید پاس دهد و یا شوت بزند.
  3. چنانچه یک بازیکن به دفعات مرتکب خطا شود که خطاها حالت پیشرونده داشته باشد، ابتدا تذکر و بعد کارت زرد، سپس 2 دقیقه اخراج از بازی به همراه خواهد داشت، و تیم باید با یک بازیکن کمتر برای مدت 2 دقیقه به بازی ادامه دهد و چنانچه یک بازیکن 3 بار اخراج 2 دقیقه ای بگیرد کارت قرمز دریافت داشته (دیسکالیفه) و دیگر نمی تواند در این مسابقه بازی کند، و بعد از سپری شدن 2 دقیقه بازیکن دیگری جایگزین او خواهد شد. چنانچه قبل از اتمام 2 دقیقه، نیمه اول تمام شود، ادامه آن بعد از شروع بازی در نیمه دوم خواهد بود.
  4. در تمام پرتاپ خطاها و اوت بازیکن مدافع باید 3 متر با صاحب توپ فاصله داشته باشد و اگر رعایت نکرد ابتدا تذکر سپس کارت زرد به بازیکن خاطی تعلق می گیرد و برای هر تیم مدافع فقط یک بار تذکر داده می شود.
  5. به هر بازیکن یک کارت و به هر تیم سه کارت زرد تعلق می گیرد و بعد از آن اخراج 2 دقیقه ای برای بازیکن به همراه خواهد داشت.
  6. توپی گل به حساب می آید که تمام توپ از خط دروازه عبور کرده باشد. چنانچه بعد از سوت داور، توپ از خط دروازه عبور نماید گل محسوب نخواهد شد.
  7. به تیم برنده 2 امتیاز، بازنده 1 امتیاز و تیم غایب صفر امتیاز تعلق می گیرد.
  8. هر گاه در مسابقه ای احتیاج به تیم برنده باشد در صورت تساوی بعد از یک استراحت 5 دقیقه ای 2 زمان 5 دقیقه ای بدون استراحت به زمان بازی اضافه می شود.
  9. چنانچه بازیکنی بعد از اعلام داور در در یافت توپ توسط تیم مهاجم تأخیر ایجاد کند به بازیکن خاطی اخراج 2 دقیقه ای تعلق می گیرد.
  10. برای پرتاپ اوت، بازیکن باید یک پایش را روی خط طولی و پای دیگر را بیرون قرار دهد و بازیکن مدافع حداقل 3 متر با صاحب توپ فاصله داشته باشد.
  11. بازیکنی که پرتاپی را انجام می دهد بعد از قرار گرفتن در محل تخلف نمی تواند توپ را به زمین بزند و دوباره بگیرد و یا به دیگری واگذار نماید تا او پرتاپ را انجام بدهم، بلکه هر بازیکنی که در محل خطا قرار گیرد باید ظرف 3 ثانیه توپ را به جریان بیاندازد.
  12. اگر بازیکنی برای به دست آوردن موقعیت بهتر از منطقه 6 متر عبور نماید مرتکب تخلف شده و جریمه آن یک پرتاپ آزاد خواهد بود و اگر بازیکن مدافع برای کسب موقعیت بهتر در جلوی مهاجم صاحب توپ از منطقه عبور نماید یک پرتاپ 7 متر به تیم مهاجم داده می شود.
نظر خود را درباره «قوانین هندبال» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
ارزیابی مهاجرت
: برای دریافت مشاوره درباره قوانین هندبال فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.