
24 خرداد، رایگان شدن تحصیل در دانشگاه تهران (1335 ش)
در آن زمان با این که درآمد سالانه ایران از صدور نفت به دویست میلیون دلار هم نمیرسید [اینک سالانه حدود 100 میلیارد دلار] تعلیمات عمومی نیز رایگان و یکنواخت بود.
بعدا که ایران دارای دانشگاههای متعدد شد، تحصیل در همه دانشگاههای دولتی رایگان بود و از اواسط دهه 1350، موسسات غیر دولتی آموزش عالی هم از دریافت شهریه و هرگونه پول دیگر از دانشجویان منع شدند و از همان سال پرداخت کمک هزینه به دانشجویان نیز آغاز شد.
از شهریور 1353 مدارس غیر دولتی دوران تعلیمات عمومی (دبستان و دبیرستان) منحل، کارکنانشان به استخدام دولت درآمدند، و تحصیل مطلقا رایگان در سطح دبستان، دوره راهنمایی تحصیلی و دبیرستان نیز تعمیم یافت و سراسری شد.
پنج دبیرستان دولتی تهران هم که قبلا و به طور آزمایشی غیر انتفاعی اعلام شده بودند [درآمد شان صرف توسعه خودشان شود] رایگان شدند. به این ترتیب، در زمان انقلاب و پس از آن تا چندین سال مدرسه پولی در ایران وجود نداشت.

بر همین اساس و برای تداوم این رایگان و یکنواخت بودن تحصیل، اصل سی ام قانون اساسی جمهوری اسلامی تصویب و این رایگان بودن را تضمین کرده است، ولی از دهه 1370 (زمان ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی) ایجاد مدارس غیر دولتی و پولی بودن مدارس در سطح تحصیلات عمومی (دبستان و دبیرستان) از سرگرفته شده است و شهریهها هر سال افزایش مییابد.
در قرن 21 در معدودی از کشورها مدارس پولی در سطح عمومی دیده میشود.