کسی در اهمیت ورزش کردن در حفظ تندرستی شکی ندارد. ورزش در اکثر بیماریها باعث کاهش درد میشود. در دوره سالمندی نیز با ورزش میتوان از زندگی سالمتر، شادابتر و بهتری برخوردار بود. انجام فعالیت و ورزش در افراد سالمند حتی از ورزش در دوره جوانی مهمتر است اما مقدار و نوع ورزش برای سالمندان با افراد جوان متفاوت است.
یکی از بهترین، موثرترین و ارزانترین و قطعا سادهترین فعالیت جسمی که به تناسب اندام منجر میشود، پیادهروی است. به اعتقاد پژوهشگران، پیادهروی، ورزشی مناسب برای همه سنین به شمار میآید.
در سالمندان این ورزش اهمیت دو چندانی دارد از سوی دیگر دویدن برای سالمندان خطرناک است بخصوص اگر مبتلا به بیماری قلبی باشند. ورزشهای سخت و تند، باعث لخته شدن خون در رگهای خونی و در نتیجه توقف گردش خون در ماهیچههای قلب و درد شدید در قلب میشود.
برعکس هنگام راه رفتن، عضلات همانند تلمبه کار میکنند و خون به راحتی در قلب جریان مییابد. پیادهروی با کمی سرعت، ورزشی ساده و بخصوص امن برای سالمندان است که نقش مهمی در سلامت بدن و پیشگیری از بیماریها دارد همچنین باعث از بین رفتن افسردگی در آنان میشود.
تحقیقات نشان داده، سالمندان افسردهای که به جای درمان دارویی، از ورزش و پیادهروی برای درمان استفاده کردهاند، در مقایسه با افرادی که تنها با دارو درمان شدهاند، زودتر بهبود یافتهاند و عود بیماریشان کمتر بوده است.
در صورتی که به علت بیماری قلبی منعی وجود نداشته باشد سالمندان باید بطور منظم و مرتب و با مدت زمان کافی پیادهروی کنند. 30 دقیقه صبح و 30 دقیقه شب 2 الی 3 ساعت بعد از غذا خوردن بهترین زمان پیاده روی است.
در افراد خیلی چاق یا کسانی که سالها بیحرکت بودهاند شروع فعالیتها باید بسیار آهسته باشد. پیادهروی فعالیت عضلانی را بهبود بخشیده و به اجابت مزاج منظم سالمندان نیز کمک میکند.
9 فرمان برای پیادهروی بهتر
افراد مسن اگر میخواهند پیادهروی بهتری داشته باشند نکات زیر را در نظر بگیرند.:
1- حتما کفش راحت و کاملا اندازه پا انتخاب کنید.
2- جورابهایی با بافت متراکم و ضخیم انتخاب کنید که چسبان باشند و از میزان اصطکاک پا و کفش کم کنند.
3- با میزان متناسب و نسبتا کوتاه، پیادهروی را شروع کنید، برای مثال 15 تا 20 دقیقه در روز برای شروع خوب است.
4- در هنگام راه رفتن شانههای خود را عقب نگه دارید و عضلات خود را آزاد کنید. بگذارید دستهایتان آزادانه در کنارتان تاب بخورند.
5- مراقب باشید که زودتر از حد، زمان و مسافت پیادهروی خود را افزایش ندهید.
6- لباس آزاد و راحت بپوشید. اگر هوا سرد است، به جای یک پوشش ضخیم، از چند پوشش نازک و سبک استفاده کنید تا بتوانید پس از گرم شدن از تعداد آنها کم کنید.
7- قدمهای خود را به صورت پاشنه پنجه بردارید. کف پا را بر زمین نکوبید.
8- اگر برای مدت چند هفته به هر دلیلی پیادهروی نکردید، نباید با همان سرعت و قدرت گذشته شروع کنید. مدتی زمان لازم است تا بتوانید به حالت قبلی پیادهروی کنید.
9- در چند دقیقه آخر پیادهروی، به تدریج گامهایتان را کوتاه و سرعتتان را کم کنید.