زمان مطالعه: 3 دقیقه
پیوند مسائل اخلاقی با یکدیگر

پیوند مسائل اخلاقی با یکدیگر

فضايل اخلاقى غالبا با يكديگر مربوطند همان‏گونه كه رابطه نزديكى در ميان رذايل اخلاقى ديده مى‏شود. به همين...

فضایل اخلاقی غالبا با یکدیگر مربوطند همان‏گونه که رابطه نزدیکی در میان رذایل اخلاقی دیده می‏شود. به همین دلیل، جدائی کامل آنها از یکدیگر غالبا امکان پذیرنیست.

این پیوند و ارتباط گاهی به خاطر ریشه‏های مشترک آنها است و گاه به خاطر پیوند ثمرات و نتایج آنها با یکدیگر.

 

 

 

در قسمت اول یعنی پیوند ریشه‏ها، مثالهای روشنی داریم; غیبت کردن در بسیاری از موارد زائیده صفت رذیله حسد است، شخص حسود می‏کوشد با غیبت کردن کسی که مورد حسد اوست، آبروی او را ببرد و شخصیتش را درهم بشکند; تهمت و افتراء، تکبر و خودبرتربینی، تحقیر و کوچک شمردن دیگران نیز بسیار می‏شود که از همان رذیله حسد سرچشمه می‏گیرد.

بعکس، علو طبع همان‏گونه که جلو طمع را می‏گیرد، با حسد و کبر و غرور و تملق و چاپلوسی نیز مبارزه می‏کند.

در مورد نتائج و ثمرات نیز این پیوند بخوبی دیده می‏شود، یک دروغ ممکن است‏سرچشمه دروغهای دیگر شود، و گاه برای توجیه آن دست‏به گناهان و خطاهای دیگری بیالاید; و یا با انجام یک جرم، جرائم دیگری انجام دهد تا آثار جرم اول را بپوشاند; و بعکس، انجام یک عمل اخلاقی مانند رعایت امانت، منتهی به محبت و دوستی و پیوند در میان افراد یا تعاون اجتماعی و مانند آن می‏شود.

 

در روایات اسلامی نیز اشارات لطیفی به این امر مهم آمده است; در حدیثی از علی علیه السلام می‏خوانیم که فرمود: «اذا کان فی‏الرجل خلة رائعة فانتظر اخواتها; هنگامی که در کسی صفت جالب و زیبایی ببینی، در انتظار بقیه صفات نیک او، باش!» 

 

در حدیث دیگری از امام صادق علیه السلام می‏خوانیم که فرمود: «ان خصال المکارم بعضها مقید ببعض; صفات شایسته با یکدیگر مربوط و مقیدند.» و در ذیل همین حدیث اشاره شده است‏به «صدق الحدیث وصدق الباس واعطاء السائل والمکافات بالصنایع واداء الامانة وصلة الرحم والتودد الی الجار والصاحب وقری الضیف وراسهن الحیاء; راستگویی، مقاومت در میدان جنگ، بخشش به درخواست کننده، پاداش نیکی به نیکی، ادای امانت، صله رحم، محبت نسبت‏به همسایه و دوست، و پذیرایی شایسته از مهمان، و در راس همه آنها حیاء قرار گرفته است.» 

 

در واقع حیا که روح آن تنفر از گناه و زشتیها است می‏تواند سرچشمه تمام افعال اخلاقی بالا بشود، همان‏گونه که صداقت پیوند نزدیکی با امانت و مقاومت در میدان مبارزه و پیوند و محبت و دوستی با بستگان و دوستان و همسایگان دارد.

 

در حدیث‏سومی از امام باقر علیه السلام می‏خوانیم: «ان الله عزوجل جعل للشر اقفالا وجعل مفاتیح تلک الاقفال‏الشراب، والکذب شر من الشراب; خداوند برای بدیها قفلهایی قرار داده و کلید آن قفلها را شراب قرار داده است و دروغ از شراب بدتر است.» اشاره به این که دروغ می‏تواند سرچشمه انواع گناهان شود.

شبیه همین معنی به صورت فشرده‏تری در حدیث امام حسن عسکری علیه السلام آمده است آنجا که فرمود: «جعلت الخبائث کلها فی‏بیت وجعل مفتاحها الکذب; تمام زشتیها و بدیها در اطاقی قرار داده شده (که در آن بسته است) و کلید آن دروغ است.»

 

این سخن را با حدیثی از پیامبراکرم صلی الله علیه و آله پایان می‏دهیم:

در روایتی آمده است، مردی خدمت رسول‏خدا صلی الله علیه و آله آمد و عرض کرد: یارسول‏الله! من در پنهانی مرتکب چهار گناه می‏شوم، زنا و شرب خمر و سرقت و دروغ، فایتهن شئت ترکتها لک; هر یک از آنها را که بفرمایی به خاطر تو آن را ترک می‏کنم! (گویا آماده ترک همه آنها نبود، می‏خواست‏یکی را به خاطر رسول‏خدا صلی الله علیه و آله ترک کند. )

پیامبر صلی الله علیه و آله به او فرمود: «دع الکذب; دروغ را رها کن!»

آن مرد از خدمت پیامبر صلی الله علیه و آله بازگشت; هنگامی که تصمیم گرفت‏به سراغ عمل منافی عفت‏برود، به خودش گفت اگر این کار را انجام دهم ممکن است پیامبر صلی الله علیه و آله از من سؤال کند، اگر راست گویم حد بر من جاری می‏کند، و اگر دروغ بگویم پیمان خود را با او شکسته‏ام (ناچار این عمل را ترک کرد).

سپس تصمیم به سرقت و شرب خمر گرفت، باز همین فکر برای او پیش آمد، به خدمت پیامبر صلی الله علیه و آله برگشت و گفت:

«قد اخذت علی السبیل کله فقد ترکتهن اجمع; شما تمام راهها را بر من بستی، به همین جهت من تمام این گناهان را ترک خواهم نمود!» 

از مجموع آنچه گفته شد می‏توان نتیجه گرفت که در بسیاری از موارد برای تربیت نفوس و تهذیب اخلاق و مخصوصا اصلاح بعضی از خلق و خوها باید از اموری که پیوسته و وابسته به آن است‏شروع کرد، و از مقارنات و خلق و خوهای دیگر که با آن مرتبط است کمک گرفت.

ارزیابی مهاجرت
نظر خود را درباره «پیوند مسائل اخلاقی با یکدیگر» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
: برای دریافت مشاوره درباره پیوند مسائل اخلاقی با یکدیگر فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.