زمان مطالعه: 6 دقیقه
آشنایی با باشگاه استقلال تهران؛ تیمی با دو قهرمانی آسیا

آشنایی با باشگاه استقلال تهران؛ تیمی با دو قهرمانی آسیا

تیمی که امروز به نام باشگاه فرهنگی - ورزشی استقلال ایران شناخته میشود یکی از قدیمی ترین تیمهای فوتبال ایران است که افتخارات زیادی را یدک می کشد.
نام کامل استقلال تهران
بنیان گذار پرویز خسروانی
تاریخ بنیان گذاری مهر 1324
با سابقه ترین بازیکن محمود فکری با 377 بازی
استادیوم خانگی استادیوم آزادی
مالک وزارت ورزش و جوانان
مدیرعامل فعلی علی خطیر
سرمربی فعلی جواد نکونام
آدرس سایت https://fcesteghlal.ir
لقب آبی های پایتخت، پسران آبی، تاج
رنگ لباس
آبی

تاریخچه تاسیس باشگاه فرهنگی ورزشی استقلال

تیمی که امروز به نام باشگاه فرهنگی - ورزشی استقلال ایران شناخته میشود یکی از قدیمی ترین تیمهای فوتبال ایران است که افتخارات زیادی را یدک می کشد. اگر ثبت رسمی این باشگاه را با نام "استقلال" تولد اسمی آن بدانیم، مرتکب اشتباه بزرگی شده ایم چرا که اگر به دنبال واقعیت تشکیل این مجموعه باشیم، باید به زمان خیلی گذشته برگردیم، زمانی که ورزش فوتبال از جایگاه ویژه ای در ایران برخوردار نبود. در سال 1323 تعدادی از دوچرخه سواران با سابقه که عناوین قهرمانی کشوری را در اختیار داشتند، تصمیم گرفتند با ایجاد مرکزی برای گردهمایی دوستانه، پایه های یک تشکل صنفی را برپا کنند. این مرکز، مکان تصمیم گیری و سازماندهی در مورد امور مرتبط به دوچرخه سواری بود. اغلب این دوچرخه سواران نظامی و دانشجو بودند و نام دفتر مرکزی خود را "کلوپ دوچرخه سواران" انتخاب کردند.

پرویز خسروانی بنیان گذار تیم تاج (استقلال تهران)
پرویز خسروانی بنیان گذار تیم تاج (استقلال تهران)

فعالیتهای کلوپ دوچرخه سواران از سال 1324 هجری شمسی وارد مرحله تازه ای شد و این در شرایطی بود که باشگاه "تور" که توسط مرحوم دانایی فرد تشکیل و هدایت می شد، پس از شکست دادن تیم کارگر آبادان مورد توجه مسئولان دوچرخه سواران قرار گرفت و طی مذاکراتی موافقت شد که تیم "تور" با نام دوچرخه سواران وارد عرصه رقابتها شود. پس از پایه گذاری دوچرخه سواران پنج نفر به نامهای نواب (دوچرخه ساز)، میرزایی (نجار)، خشایی(نگهبان بانک)، خسروانی (افسر) و جانانپور (کارمند تربیت بدنی) تیم دوچرخه سواری باشگاه را بنیان گذاری کردند و پس از سپری شدن چند ماه به پیشنهاد "عمو اوغلی" قرار شد که در کنار تیم دوچرخه سواری یک تیم فوتبال نیز با همان نم به وجود آید که این موضوع، به تایید سایر اعضای باشگاه خصوصاً زنده یاد علی دانایی فرد قرار گرفت و پس از آن دوچرخه سواران رسماً موجودیت خود را اعلام کرد و در همین بین، چند تن از بازیکنان سرشناس تیم فوتبال نادر از جمله مهندس جاویدان به تیم فوتبال دوچرخه سواران پیوستند و نام این تیم در هیات فوتبال استان تهران ثبت گردید.

به هر حال باشگاه استقلال با نام اولیه «دوچرخه سواران» در چهارم مهرماه سال 1324 هجری شمسی پایه گذاری شد و در طول همه این سالها حتی یک روز از فعالیت باز نایستاده است.این بزرگترین افتخار برای باشگاهی است که با جذب بهترین و با اخلاق ترین بازیکنان، خود را به عنوان سرآمد باشگاههای ایران و آسیا مطرح کرده است. موسسان باشگاه به دلیل علاقه به ورزش دوچرخه سواری، نام این باشگاه را دوچرخه سواران گذاشتند و پس از آن رقابت اصلی در فوتبال ایران از سال 1325 بین تیمهای «دوچرخه سواران»، شاهین، سرباز و دارایی بود.

با انتخاب پیراهن و پرچم آبی رنگ به عنوان نماد اصلی این باشگاه، استقلال پا به عرصه ای گذاشت که کمتر کسی در آن روز تصور می‌کرد این تیم بتواند در آینده ای نه چندان دور به افتخاراتی بزرگ دست یابد. در ابتدا تنها رشته فعال باشگاه، دوچرخه سواری بود. اما در مدت زمان بسیار کوتاهی ورزشهای والیبال، بسکتبال، وزنه برداری، کشتی، پینگ پنگ، شنا و فوتبال نیز فعالیت خود را در باشگاه دوچرخه سواران آغاز کردند. هنوز چهار سال از تشکیل تیم فوتبال دوچرخه سواران نگذشته بود که پرویز خسروانی در سال 1328 امتیاز باشگاه دوچرخه سواران را به نام خود به ثبت رساند و این تیم به "تاج" تغییر نام پیدا کرد.

طبق سوابق وا اسناد موجود، تاریخ تغییر نام باشگاه به "تاج"، اول اسفندماه سال 1328 هجری شمسی می باشد. از دلایل اصلی تغییر نام باشگاه می توان به طرز تفکر عده کثیری از علاقه مندان به ورزش اشاره کرد. زیرا باشگاه دوچرخه سواران در تمامی رشته های ورزشی فعالیت داشت، اما عده قابل توجهی از مردم بر این باور بودند که اعضا دوچرخه سواران می بایست دوچرخه سوار باشند. بنابراین اعضای هیات مدیره این باشگاه که متشکل از آقایان «پرویز عمواوغلی، گرائیلی، ملکی، علی دانایی فرد و سید آقا جلالی» بودند، تصمیم گرفتند نام دیگری را برای باشگاه انتخاب کنند.

پس از بحث و گفتگوی فراوان و رای گیری بین اعضای هیات مدیره نام «تاج» تصویب و به ثبت رسید. هیات مدیره باشگاه تاج از افرادی چون «امیر اسدالله علم» - نخست وزیر وقت ایران – به عنوان رئیس هیات مدیره- تشکیل یافت و بودجه قابل توجهی را برای باشگاه تاج منظور کرد. ضمن آنکه سروان پرویز شیخان به عنوان مدیر باشگاه تاج مشغول به فعالیت بود. باشگاه تاج سپس با تلاشهای پرویز خسروانی و اسداله علم در نزدیکی باغ امین الدوله (دروازه شمیران) صاحب باشگاه آبرومندی شد. در ادامه و پس از 29 سال، در سال 1357 هجری شمسی متعاقب با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران و با مشورت تعدادی از بازیکنان قدیمی این باشگاه، از جمله کردنوری و جلالی، تیم تاج تغییر نام پیدا کرد و این بار یک اسم ماندگا و فراموش ناشدنی به نام «استقلال" بر این تیم گذارده شد.

قهرمانی در آسیا

قهرمانی استقلال در آسیا
قهرمانی استقلال در آسیا

در فروردین سال 1349 و در باشگاه لبریز از تماشاگر امجدیه (شهید شیرودی)، تیم های تاج از ایران و هاپوئل رژیم صهیونیستی فینال جام باشگاهای آسیا را برگزار کردند.
در این دیدار تیم تاج تا دقیقه 83 یک بر صفر عقب بود که در این دقیقه غلام وفا‌خواه که به مرد جامها معروف بود، گل تساوی را وارد دروازه حریف کرد و کار به وقت اضافه کشید که تیم تاج با گل مسعود معینی مدافع پیش تاخته خود در وقت اضافه قهرمان آسیا شد.با پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 باشگاه تاج به استقلال تغییر نام پیدا کرد.
استقلال در سال 1370 برای دومین بار قهرمان آسیا شد. استقلال در فینال باشگاه های آسیا توانست تیم لیائولینگ چین را با نتیجه 2 بر 1 شکست دهد و جام را برای دومین بار به خانه بیاورد.

افتخارات باشگاه استقلال تهران

  • قهرمانی سوپرجام 1400-1401
  • قهرمان لیگ برتر سال 1400-1401
  • 1 قهرمانی سوپر جام استان
  • 4 قهرمانی جام حذفی استان و 3 نایب قهرمانی
  • 13 قهرمانی باشگاه های استان و 6 نایب قهرمانی
  • 1 نایب قهرمانی در سوپر جام
  • 7 قهرمانی جام حذفی و 5 نایب قهرمانی
  • 9 قهرمانی لیگ سراسری و 10 نایب قهرمانی
  • 2 قهرمانی آسیا و 2 نایب قهرمانی

برخی بازیکنان سرشناس تاریخ باشگاه

برترین گلزنان استقلال

  • علي جباري 101 گل
  • غلامحسين مظلومي 90 گل
  • عبدالصمد مرفاوي 77 گل
  • پرويز مظلومي 72 گل
  • غلامرضا عنايتي 58 گل
  • فرهاد مجيدی 56 گل
  • آرش برهاني 50 گل
  • عبدالعلي چنگيز 47 گل
  • علي سامره 43 گل
  • مسعود مژدهی 36 گل

مدیران پیشین

نام دوره مدیریت
سید حجت کریمی (سرپرست)  ۱۴۰۲ (فعلی)
علی فتح‌الله‌زاده
۱۴۰۱–۱۴۰۲
مصطفی آجورلو
۱۴۰۰–۱۴۰۱
احمد مددی
۱۴۰۰–۱۳۹۹
احمد سعادتمند
۱۳۹۹
علی فتح‌الله‌زاده (سرپرست)
۱۳۹۸
اسماعیل خلیل‌زاده (سرپرست) 
۱۳۹۸
امیرحسین فتحی 
۹۸–۱۳۹۷
رضا افتخاری 
۱۳۹۷–۱۳۹۵
رضا حسنی‌خو 
۱۳۹۵
بهرام افشارزاده 
۱۳۹۵–۱۳۹۳
علی فتح‌الله‌زاده 
۱۳۹۳–۱۳۸۹
امیررضا واعظی آشتیانی 
۱۳۸۹–۱۳۸۷
علی فتح‌الله‌زاده 
۸۷–۱۳۸۶
محمدرضا بهمنی (سرپرست) 
۸۶–۱۳۸۵
مقداد نجف‌نژاد 
۱۳۸۵
منوچهر صالحی (سرپرست) 
۱۳۸۵
محمدحسین قریب 
۸۵–۱۳۸۴
کاظم اولیایی 
۱۳۸۴
محمدحسین قریب 
۱۳۸۴–۱۳۸۲
علی فتح‌الله‌زاده 
۱۳۸۲–۱۳۷۵
کاظم اولیایی 
۱۳۷۵–۱۳۶۸
علی آقامحمدی 
۱۳۶۸
عباس نکویه 
۱۳۶۸–۱۳۶۵
نادر فریادشیران 
۶۵–۱۳۶۴
عباس کردنوری 
۱۳۶۴–۱۳۵۸
عنایت‌الله آتشی (سرپرست) 
۵۸–۱۳۵۷
پرویز شیخان 
۱۳۵۷–۱۳۲۸
پرویز خسروانی 
۱۳۲۸–۱۳۲۴

ورزشگاه و دارایی‌ها

استقلال هم‌اکنون برای بازی‌های خانگی خود ورزشگاه آزادی را اجاره می‌کند. این باشگاه پیش از ساخته شدن ورزشگاه آزادی تهران، در ورزشگاه امجدیه (شهید شیرودی کنونی) به میدان می‌رفت. استقلال در پی بازسازی چمن ورزشگاه آزادی، در فصل 82-81 بازی‌های خانگی خود را در ورزشگاه تختی برگزار کرد. در روز 16 تیر 1387، کلنگ کمپ اختصاصی باشگاه استقلال در پارک ارم تهران به زمین خورد و بالاخره در بهار سال 1390 انتظار هواداران استقلال به سر رسید و علی فتح الله زاده مدیرعامل استقلال کمپ اختصاصی باشگاه را افتتاح کرد. کمپ اختصاصی استقلال تهران به یاد و نام بازیکن و مربی سابق استقلال ناصر حجازی نامگذاری شده‌است.

تصویر تیمی بازیکنان استقلال

لوگو باشگاه استقلال تهران
لوگو باشگاه استقلال تهران
تصویر تیمی یازیکنان استقلال 1401
بازیکنان استقلال سال 1401
عکس تیمی استقلال سال 1402
عکس تیمی استقلال سال 1402

 

نظر خود را درباره «آشنایی با باشگاه استقلال تهران؛ تیمی با دو قهرمانی آسیا» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
ارزیابی مهاجرت
: برای دریافت مشاوره درباره آشنایی با باشگاه استقلال تهران؛ تیمی با دو قهرمانی آسیا فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.