
هزینه و مراحل راه اندازی خط تولید آب آشامیدنی و معدنی

در این بخش آسمونی سعی داریم برای شما درباره خط تولید آب معدنی صحبت کنیم و اینکه چگونه میشود تا خط تولید آب معدنی آغاز میشود و همچنین انواع خط تولید آب معدنی و تکنولوژی هایی که در آن استفاده می شود و اینکه چگونه می توان آب معدنی سالم را به بازار عرضه کرد.
راه اندازی خط تولید آب آشامیدنی و معدنی
شرحی بر ویژگی های آب معدنی
بد نیست که در ابتدا در مورد آب معدنی صحبت کنیم اینکه آب معدنی چیست و با آب آشامیدنی چه فرقی می کند آب معدنی در واقع آبی است که دارای املاح طبیعی و ترکیبات معدنی میباشد و دارای فواید درمانی و شفابخشی نیز میباشد آب آشامیدنی آبی می باشد که دارای مواد و املاح معدنی نمیباشد صرفا فقط برای رفع تشنگی و رفع نیاز آب بدن به کار می رود اما مهمترین نکته ای که در مورد آب معدنی و همینطور آب آشامیدنی وجود دارد این میباشد که آب معدنی و آب آشامیدنی هر دو باید سالم باشد و دارای هیچ گونه آلودگی نباشند آب معدنی نباید به هیچ وجه دارای رنگ و بو یا ترکیبات یا ذرات اضافه باشد آب آشامیدنی نیز همینطور باید دارای هیچگونه آلودگی نباشد که البته مواردی که گفته شد متاسفانه در بعضی از شرکتها شکسته شده است و خط تولید آب معدنی یا خط تولید آب آشامیدنی آنطوری که باید باشد نیست و متاسفانه آب آلوده را وارد بازار میکند خط تولید آب معدنی باید به گونه ای باشد که این آب معدنی یا آب آشامیدنی سالم و وارد بازار شود شامل آب معدنی شامل مواد و ترکیباتی همچون: پتاسیم ،کلسیم، منیزیم و نمک گاز های مفید می باشد که بسیار برای عملکرد بدن مناسب می باشد از دیرباز آب مایه حیات بخش بوده است و باعث شفا و درمان بوده است به این ترتیب که آب معدنی برای درمان بیماریهای گوارشی استفاده میشده است و بسیاری از بیماریهای معده و کبد با استفاده از آب معدنی درمان میکرده اند آب معدنی بیماری کم خونی را نیز می توانند رفع کنند همچنین میتواند سموم بدن را دفع کنند.

مروری بر آب معدنی از گذشته تا به حال
بسیاری از افراد از گذشته تا به حال برای رفع بیماری روماتیسم و درد مفاصل از چشمههای آب معدنی استفاده می کردند و در سرچشمه های آب معدنی حمام میکردند ارزش آب معدنی از آنجا مشخص میشود که از گذشته بسیار ارزشمند بوده است اینکه بسیاری از معابد که اکنون جزء آثار باستانی به حساب می آیند اکثرا یک سر چشمه آب معدنی در درون آنها وجود دارد از این رو مشخص میشود که آب معدنی و سر چشمه های آب معدنی بسیار ارزشمند بودند که در کنار معابد بودند آب معدنی باید به صورت طبیعی دارای املاح و ترکیبات معدنی باشد و در آزمایشگاه هایی با تکنولوژی های بسیار بالا هم نمیتوان آب معمولی را به آب معدنی تبدیل کرد این موضوع در دنیا اتفاق نیفتاده است وهیچ کس تا به حال نتوانسته است که آب معمولی را به آب معدنی با همان خاصیت ها تبدیل کند آب معدنی طبیعی به صورت ذاتی دارای املاح و ترکیبات هستند که با هم ترکیب شیمیایی داده اند این ترکیبات به صورت ذاتی و طبیعی هستند آب معدنی سالم و طبیعی نیز دارای انواع مختلفی هستند یعنی به این معناست که تمام آب معدنی دارای ویژگیهای یکسانی نیستند بعضی از آبهای معدنی میزان ترکیبات و املاح طبیعی آنها بسیار کمتر بوده و در بعضی از موارد بعضی از ترکیبات را ندارند بعضی از آب معدنی ها نیز کامل هستند ،درصد نیترات آب معدنی ها متفاوت می باشد و همچنین ph آب معدنی ها نیز متفاوت میباشد به یاد داشته باشید که آب معدنی به طور کلی ارزشمند می باشد و برای بدن بسیار مفید می باشد و باعث میشود تا سیستم بدن شما به صورت درست عمل کند در ادامه این بخش آسمونی در مورد فواید آب معدنی صحبت خواهیم کرد.

انواع آب معدنی طبیعی
در این قسمت از بخش آسمونی قرار است که برای شما توضیح دهیم که انواع آب معدنی بستگی به سر چشمه های آب معدنی دارد سر چشمه های آب معدنی دو نوع هستند سرچشمه هایی که عمقی هستند و در ارتفاعات بسیار عمیق از سطح زمین قرار دارند و در این نوع سرچشمه ها آب را از اعماق زمین به بیرون بهرهبرداری میکند معمولا اینگونه سرچشمه ها در درون کوه های آتشفشانی قرار دارد بسیاری از اینگنه سرچشمهها بسیار محدود و منحصر به فرد هستند و تعداد کمی در دنیا وجود دارند سرچشمه های سطحی سرچشمه هایی هستند در ارتفاعات کمی از زمین قرار دارند چشمه های سطجی خود به چند دسته تقسیم می شود سر چشمه هایی از سفره های آب زیرزمینی به دست می آیند یا سرچشمه هایی که در سطح زمین از طریق آبهای باران و برف به وجود می آیند سرچشمه هایی که از آبهای زیرزمینی به وجود می آیند هرچند که دارای املاح و ترکیبات کمتری نسبت به چشمه های عمقی دارند اما بهتراز سر چشمه هایی هستند که خیلی نزدیک به زمین هستند زیرا سرچشمه هایی که بسیار نزدیک به سطح زمین هستند بسیار زیاد دچار آلودگی میشوند.

تاثیر سودجویان بر خط تولید آب معدنی اما در این قسمت از بخش آسمونی برای شما توضیح خواهیم داد که چگونه آب معدنی سالم به آب معدنی آلوده تبدیل شد و چگونه خط تولید آب معدنی دچار مشکل شد علت این مشکل از آنجا شروع شد که سودجویانی بر سر کار آمدند و قصد بهره برداری بیش از حد از آبهای معدنی پیدا کردند و هر جا به جایی رسیدند که آب و هوای آلوده را نیز در بازی ها بسته بندی کردم و وارد بازار کردند سیاستی که در دنیا امروزه کاربرد پیدا کرده است و به جای بالا بردن کیفیت آب معدنی ها و تکنولوژی ها در خط تولید آب معدنی متاسفانه به علت تکنولوژی پایین شرکتها و اینکه به کیفیت آب معدنی توجه نمیکنند آبهای آلوده از چشمه هایی که معمولا سطحی هستند را با تکنولوژی های سطح پایین بهره برداری در درون بطری ها بسته بندی می کنند و چیزی که در این شرکتها پر اهمیت میباشد گرافیک و زیبایی ظاهری باتری ها می باشد تا به گونهای خریداران را از توجه به ترکیبات آب معدنی که مهمترین قسمت آب معدنی می باشد و همچنین این که آبی که مینوشم آب معدنی می باشد برای آب آشامیدنی غافل کند و در عوض توجه آنلاین قسمت زیبایی ظاهری آب معدنی جمع شود یکی از استاندارد هایی که باید شرکتهای آب معدنی داشته باشند که بچه های بالایی برای بهره برداری آب از چشمه های آب معدنی استفاده کنند زیرا بسیاری از آب ها در همین پروسه آلوده می شود همچنین بسیاری از شرکتها آبی که بهرهبرداری میکنند آلوده می باشد با افزایش بیش از حد غلظت مواد شیمیایی که برای از بین بردن آلودگی آب ها استفاده می کند باعث می شود تا آب سالم و آبی که باید مایه حیات باشد به آب سرطان زا تبدیل کنند بعضی از آنها به دلیل آلودگی بیش از حدی که دارند قابلیت استفاده را ندارند و به هیچ وجه نباید در خط تولید آب معدنی وار شوند در صورتی که شرکت ها به خاطر سودجویی این آب ها را وارد پروسه تولید می کند.
شرح فرآیند تولید آب معدنی و تکنولوژیهای موجود تکنولوژی و روشهای تولید آب معدنی را میتوان به دو بخش عمده تقسیم نمود.
الف) آماده سازی و سالم سازی و پر کردن آب معدنی
ب) تولید ظروف مورد نیاز جهت بسته بندی آب در زیر به شرح روش تولید هر یک از دو بخش فوق اشاره میگردد.
آماده سازی و سالم سازی آب در این قسمت آب معدنی هدایت شده از منابع آب مراحل زیر جهت انتقال به خط پر کن آماده میگردد از آنجایی که بر اساس تعاریف انجام شده محصول آب معدنی، آب طبیعی خارج شده از منابع آب (چشمه یا چاه) میباشد که بدون هیچگونه تغییری در ترکیبات شیمیایی آن در بطری پر شده باشد لذا جهت آماده سازی صرفا از مراحل زیر استفاده میگردد.
1) انتقال آب از منابع آب: در این مرحله با توجه به محل استقرار چشمه یا آب زیرزمینی، آب از منابع مذکور به صورت کاملا بهداشتی به منابع ذخیره آب هوایی یا زیرزمینی، واحد منتقل میگردد طی این مرحله ضمن ته نشینی مواد خارجی سنگین سعی میگردد از هر گونه آلودگی جنبی آب جلوگیری به عمل آید.

2) مخازن ذخیره آب: جهت هدایت آب به مراحل مختلف و امکان ذخیره سازی آب در واحد معمولا از منابع ذخیره هوایی یا زیرزمینی با توجه به ظرفیت خط تولید استفاده میگردد این منابع ذخیره سازی به نحوی طراحی میگردند که از هر گونه آلودگیهای شیمیایی و میکروبیولوژیک در آب جلوگیری نمایند.
3) فیلتراسیون آب: جهت حذف مواد معلق و شناور در آب فیلترهای شنی مناسب در این مرحله استفاده میشود این فیلترها طوری طراحی میگردند که آب با فشار معینی از یک بستر شنی با سایزهای متفاوت عبور داده میشود و مواد معلق آن حذف میگردد. این فیلترها با مکانیسم یکسان به صورت مختلفی ساخته میشود که صرف نظر از نوع آن همگی دارای مکانیسم و کاربری یکسان هستند.
4) تعدیل طعم، آب، رنگ و بو جهت حذف هر گونه بو احتمالی در آب و همچنین حذف رنگهای احتمالی آن در این مرحله آب از یک بستر کربن اکتیو عبور داده میشود که طی آن از هرگونه بو و رنگ غیر طبیعی عاری میگردد. در این مرحله امکان افزودن انواع طعمها، ویتامینها، املاح و… میباشد.
5) مرحله فیلتر اسیون نهایی آب طی این مرحله آب از یک فیلتر کاتریجی به نام پولیشر عبور داده میشود با توجه به اینکه مش این فیلتر بسیار بالا میباشد (در حدود 140- 130) میکرن آب از هر گونه مواد معلق که با چشم غیر مسلح قابل رویت نمیباشد عاری میگردد این فیلترها با مکانیسم یکسان به صورت مختلف ساخته میشوند.
6) مرحله استریل کردن آب: در این مرحله جهت حذف هر گونه آلودگی احتمالی میکروبیولوژیکی در آب و بهداشتی کردن آن از یک سیستم (اشعه مادون بنفش) استفاده میشود در این مرحله آب با دبی و فشار معینی از یک بستر نور عبور داده میشود که طی زمان مذکور هر گونه آلودگی میکروبیولوژیک آن از بین رفته و آب صد در صد استریل و جهت شرب آماده میشود پس از این مرحله آب به خط پرکن هدایت میگردد.
مرحله دوم:
1) ردیف کردن بطری: طی این مرحله بطریهای خالی جهت هدایت به دستگاه فیلتر به صورت دستی یا ماشینی ردیف میگردند. در صورتی که این عملیات دستی انجام گیرد توسط نیروی انسانی بطریهای خالی بر روی نوار نقاله انتقال بطری خالی قرار داده میشود در این روش ماشینی با استفاده از یک دستگاه بطری به صورت خودکار بر روی نوار نقاله مربوطه قرار گرفته و توسط یک نوار نقاله بادی به طرف دستگاه پر کن هدایت میگردند.
2) شستشو بطری پر کردن و دربندی طی این مرحله بطریها توسط یک دستگاه روتاری شستشو میگردند و سپس بطریها جهت پر شدن به دستگاه پرکن هدایت شده و بعد از عملیات پر شدن بطری توسط یک دستگاه در بندروتایی دربندی میگردند.

3) برچسب زنی: بطریها پر و دربندی شده توسط یک نوار نقاله به این دستگاه هدایت شده و برچسب زده میشود. این مرحله نیز صرف نظر از نوع ماشین آلات انتخابی و میزان اتوماسیون آن دارای مکانیسم کار یکسان میباشد.
4) چاپ مشخصات تولید در این مرحله بطریها ضمن عبور از یک دستگاه اطلاعات مورد نیاز از قبیل تاریخ تولید، تاریخ انقضاء و سایر اطلاعات مورد نیاز بر روی قسمتی از بطری یا درب آن چاپ مینماید.
5) شیرینگ پک طی این مرحله بطریها در ردیفهای مورد نظر که معمولا 3*2 تایی میباشند شیرینگ میگردند این ماشین آلات نیز صرف نظر از نوع و اتوماسیون آن همگی دارای مکانیسم یکسانی میباشند
6) PALLAT SHIRINK WAPPER در نهایت پس از برچسب خوردن بطریها بصورت 6 تایی بسته بندی میشوند. در بسته بندی نهایی هربسته با استفاده از فیلم شیرینک بسته بندی میشود. فیلم شیرینک فیلمی از جنس پلاستیک با جهت یافتگی معین است که پس از عملیات چاپ به صورت تیوپ درآمده و بر روی بسته بندیها قرار گرفته و پس از ورود به داخل تونل شیرینک با کمی حرارت جمع میشود و تمام محیط آنرا میپوشانند. در بسته بندی مقدار فیلم شیرینک باید همیشه 10 % بزرگتر از اندازه ظرف مورد نظر باشد.
بخش دوم – تولید بطری در حال حاضر در کشورمان کلیه کارخانجات تولیدکننده آب معدنی، از بطری هایPET استفاده میکنند. طبق بررسیهای انجام شده و تماس با واحدهای بزرگ تولید کننده آب معدنی در کشور گرید بطری PET در اکثر این کارخانجات بصورت چیپس بوده و با استفاده از دستگاههای موجود در کارخانه به بطری تبدیل میشود. دراین واحد نیز بطری مورد نیاز توسط خود واحد تولید میگردد این بخش نیز جزئی از خط تولید واحد محسوب میگردد. تولید بطری میتواند به صورت تک مرحلهای یا دو مرحلهای انجام گیرد در واحدهایی که تولید بطری در یک مرحله انجام میگیرد عملیات تزریق و عملیات فرم دادن بطری به طور متوالی در یک دستگاه انجام میگیرد و پس از تزریق مواد اولیه (گرانول) بطری ساخته شده تحویل میگردد. در واحدهایی که تولید بطری در دو مرحله انجام میگیرد ابتدا توسط ماشین تزریق گرانول تبدیل به پری فرم میگردد و پری فرم تولید شده سپس وارد دستگاه شده و بطری شکل نهایی خود را بدست میآورد. تکنولوژیهای مرسوم تولید بطری صرف نظر از نوع ماشین آلات و میزان اتوماسیون آن دارای مکانیسم یکسانی میباشد. در بخش آماده سازی و خط پر کن کلیه ماشین آلات با کیفیت قابل مقایسهای با ماشین آلات خارجی درکشور ساخته میشود و در این زمینه تجربه خوبی نیز در کشور وجود دارد و در بخش تولید بطری تاکنون ماشین آلات تولید بطری ساخته شده است. از مهمترین سازندگان این نوع ماشین آلات میتوان آلمان، فرانسه، ایتالیا، لهستان، کره، ژاپن و چین را نام برد که سطح تکنولوژی و میزان اتوماسیون آنها با یکدیگر متفاوتمی باشد. بیشترین ماشین آلات وارد شده به کشور تاکنون از چین وارد شده است که از نوع ماشین آلات تک مرحلهای تولید بطری میباشد. طبق برنامه ریزیهای انجام شده ماشین آلات طرح حاضر از کشور ایتالیا و کمپانی معظم ams ferarri تهیه خواهد شد.

تولید قالبگیری دمشی تزریقی PET استحکام مذاب پایینی دارد (در دمای ذوب بسیار روان میباشد) لذا قالبگیری دمشی اکستروژنی آن امکانپذیر نمیباشد. در قالبگیری دمشی تزریقی با دو مرحلهای کردن فرآیند این مشکل حل شده است، بدین نحو که ابتدا قالب مورد نظر تزریق و شکل دهی میشود که همان پریفرم خواهد بود و پس از این مرحله، عملیات دمش و قالبگیری جداگانه انجام میشود. در شکل زیر هم دستگاه تزریق نشان داده شده است. از محفظه ورودی گرانولها وارد میشود، با نصب قالب مورد نظر به دستگاه، پلیمر مذاب به داخل آن تزریق میشود و شکل پریفرم مورد نظر را به خود میگیرد. با نصب انواع قالبها میتوان پریفرمهای متنوعی را تولید کرد و به قسمت بعد، قسمت دمش ارسال کرد.