
مالیات های مستقیم
مالیات مستقیم، مبلغ پرداختی واجب است که شامل افراد، موسسات و مالکین حقیقی و حقوقی می شود. با آسمونی همراه باشید تا در این بخش انواع مالیات های مستقیم را بررسی کنیم.
مالیات چیست؟
براساس تعریف سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) ، مالیات هزینه ای لازم، اجباری و بلاعوض است که به شخص، موسسه، دارایی و... تعلق می گیرد. فلسفه مالیات این است که بخشی از درآمد های جامعه به دولت تعلق می گیرد چرا که ابزار و امکانات برای رسیدن به سود و درآمد توسط دولت فراهم شده است.
انواع مالیات
- مالیات مستقیم
اگر پرداخت کننده مالیات یک نفر باشد، مالیات از نوع مستقیم است که به دو دسته مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی تقسیم می شود.
- مالیات غیرمستقیم
پرداخت کننده مالیات یک شخص خاص نیست تابع سیاست های بازرگانی کشور است. این نوع مالیات معمولا برای حمایت از صنایع داخلی استفاده می شود.
انواع مالیات های مستقیم
مالیات بر دارایی:
بر مبنای ثروت مسئول پرداخت مالیات است که به دو دست تقسیم می شود.
مالیات بر ارث: مهم ترین نوع مالیات بر دارایی است که از اموالی که بعد از فوت شخص باقی می ماند دریافت می شود.
مالیات حق تمبر: این نوع مالیات از طریق چسباندن یا باطل کردن تمبرها در راستای رسمیت بخشیدن به آن ها از شخص دریافت می شود
مالیات بر درآمد:
از رایج ترین مالیات های مستقیم است که مبنا و اساس مالیات بر درآمد، افراد و شرکت ها هستند. مالیات بر درآمد نیز به چند گروه تقسیم می شود.
- مالیات بر درآمد املاک
- مالیات بر درآمد حقوق
- مالیات بر درآمد مشاغل
- مالیات بر درآمد کشاورزی
- مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
- مالیات بر درآمدهای اتفاقی
قانون مالیات های مستقیم در ایران به این شکل است که مالیات به بهره توزیعی سهام در سطح افراد حقیقی، اوراق مشارکت و سود سپرده های بانکی تعلق نمیگیرد. همچنین، نرخ مالیات در ایران نسبت به دیگر کشورهای جهان پایینتر است.