
15 رجب؛ وفات حضرت زینب سلام الله علیها (62 ه ق)
در تاریخ وفات حضرت زینب کبری سومین فرزند امیرمومنان حضرت علی (ع) اختلاف نظر وجود دارد، اما مشهور این است که آن حضرت در 15 رجب سال 62 هجری روز یکشنبه وفات کرده است.
در خصوص تاریخ دقیق شهادت حضرت زینب (س) بین علمای مختلف اختلاف وجود دارد به گونه ای که علما با استناد به برخی منابع تاریخی سه تاریخ مختلف به عنوان تاریخ وفات ایشان در نظر گرفته اند:
سال 62 هجری قمری: برخی منابع تاریخی تاریخ وفات حضرت زینب را 15 رجب سال 62 هجری قمری و تنها 18 ماه پس از رویداد کربلا می دانند. (جعفر شهیدی ، زندگانی فاطمه، ص 261 – 262 )
سال 63 هجری قمری: برخی دیگر از منابع تاریخ شیعه وفات حضرت زینب را 15 رجب سال 63 هجری قمری و حدود دو سال پس از حادثه کربلا می دانند. (دایرة المعارف تشیّع ، ج 8 ، ص 603 )
سال 65 هجری قمری: بر اساس تعدادی از منابع تاریخی و به نقل از تاریخ نگاران هم عصر با ایشان، 15 رجب 65 هجری قمری سالروز وفات حضرت زینب (س ) می باشد. (جواد محدّثی، فرهنگ عاشورا، ص 216 – 217 )

براساس برخی از نوشتهها آن حضرت مریض شد و به طور طبیعی وفات کرد و این احتمال طبیعیتر به نظر میرسد چون آن حضرت آن همه سختی و مصیبت دید و در سایه آنها بیمار شد.
برخی از تاریخ نگاران اما نظر دیگری دارند و عنوان کرده اند که حضرت زینب کبری توسط عوامل یزید مسموم شد و به شهادت رسید که این احتمال هم دور نیست چون حضرت زینب همه وقایع کربلا را دیده و وجود او یادآور مصائب کربلا و یادآور فجایع حکومت یزید است و یزید نمیتواند او را تحمل کند. البته دشمن در انجام این کارها سند به دست کسی نمیدهد و در خفا و پنهانی دست به این اعمال میزنند.

پیام عاشورا که توسط حضرت زینب به تمام زنان روزگار ابلاغ می شود، شناخت رسالت سیاسی و پشتیبانی از مبارزه شهیدان،تلاش اجتماعی همراه با عفاف و پاکدامنی و شهید پروری و تربیت نسلی شهادت طلب است.