
تاریخچه ی امواج مایکروویو سرگردان در زمین واقعا چیست؟
بشر راهی پیدا کرده که بیگ بنگ را هم مشاهده کند و سرگذشت جهان هستی را بهتر مطالعه کند. این موضوع شاید بتواند در بسیاری از حوزه های علم مفید واقع شود!
آیا صفحه ی برفکی تلویزیون را تابحال دیده اید؟ فکر میکنید این تصاویر برفکی از کجا آمده اند؟
شاید جالب باشد بدانید که امواج مایکروویو سرگردان زمین یک مدل از تشعشعات الکترومغناطیسی هستند که طبق نظریه های مختلف، احتمالاً از انفجار بزرگ 13.8 میلیارد سال پیش، یعنی از دوران بیگ بنگ (یا مهبانگ) باقی مانده اند! و توسط بسیاری از گیرنده های امروزی دریافت میشوند و میتوانیم آنها را ببینیم. اطلاعات زیادی هم راجع به گذشته ی دور میدهند که به همین خاطر به آنها پرتوهای یادگاری میگوییم. تا قبل از اینکه دانشمندان متوجه دریافت این امواج و به اصطلاح "نویز و پارازیت ها" توسط گیرنده های مختلف شوند، انتظار میرفت که قابل دیدن و شنیدن نباشند.
تقریبا بعد از 380000سال بعد از بیگ بنگ، جهان به اندازه ای کاهش دما داشت که هیدروژن میتوانست به وجود آید. و به این دلیل که پرتوهای مایکروویوی بیگ بنگ چندان تحت تاثیر برخورد با هیدروژن قرار نمیگرفتند، به مسیر خطی خود ادامه میدادند. بنابراین وقتی این پرتوها قابل دیدن شدند، در واقع تصویری کهن از رخدادهای 380000 سال پس از بیگ بنگ دیده شد.
حالا این پرتوها اولین بار چطور کشف شدند؟
اولین بار به صورت تصادفی، در سال 1965، دو محقق در آزمایشگاهی که گراهام بل تلفن را در آن اختراع کرده بود، در حال ساختن یک دریافت کننده ی رادیویی بودند که متوجه چیز عجیبی شدند: دریافت کننده داشت هرچیزی را نشان میداد غیر از آنچه که باید! با مقداری جابجایی متوجه شدند که این اتفاق هر کجای زمین در حال رخ دادن است. در همان زمان هم، تیمی تحقیقاتی از دانشگاه پرینستون در تلاش برای یافتن اینگونه پرتوها بود که از آزمایش این دو محقق خبردار شد و به مطالعات گسترده تر این تیم کمک بزرگی شد.
حالا که این پرتو ها تقریبا پنج دهه است که برای بشر قابل دیده شدن هستند، مطالعه ی آنها میتواند حقایق گذشته ی جهان را کاملاً فاش کند و درهای جدیدی از علم را باز کند. از جمله دستاورد های مهم حاصل از مطالعه ی این پرتوها، ترسیم نقشه ی جهان هستی و کهکشان های دیگر است.