
آغاز واکسیناسیون کرونا از ۲۱ بهمن + جزئیات
با ورود نخستین محموله واکسن روسی کرونا به کشور از روز سه شنبه ۲۱ بهمن واکسیناسیون گروههای اولویت دار آغاز میشود.
به گزارش آسمونی به نقل از صدا و سیما، بعد از دریافت نخستین محموله واکسن کرونا از روسیه به کشور، وزیر بهداشت اعلام کرد که این واکسنها از سهشنبه، (۲۱ بهمن ماه) بر اساس اولویتبندی که از قبل در سند واکسیناسیون مورد تایید در ستاد ملی مشخص شده، تزریق خواهند شد.
آقای سعید نمکی می گوید: افراد اولویتدار در گروه اول شامل افرادی هستند که در ای سی یو کار می کنند. بعد از آن هم سراغ سایر کادر سلامت، گروههای آسیبپذیر در سرای سالمندان، سالمندان بالای ۶۵ سال و ... مرحله به مرحله می رویم. سه شنبه صبح واکسیناسیون گروههای هدف را که در این دوره همکاران شاغل در ای سی یو ها هستند، شروع می کنیم.
دکتر کیانوش جهانپور رییس مرکز اطلاعرسانی وزارت بهداشت نیز اعلام کرد که واکسن روسی در مرحله اول حدود چند ۱۰ هزار دُز وارد شد و بخشی از آن هم برای نمونه برداری و تایید نهایی و انطباق با اسناد فنی، به آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو خواهد رفت. با این حال با همین تعداد از روز سه شنبه ۲۱ بهمن اولین تزریق واکسن کرونا را در ایران در دهه فجر و پیروزی انقلاب اسلامی با اولویت بندی مشخص شده، آغاز می کنیم.
آقای جهانپور گفت: احتمالا این اقدام با یک مراسم نمادین در تهران کلید خواهد خورد و آغاز واکسیناسیون را ما با همین تعداد در همکاران بخش های ای آی سی یو بیمارستان های ریفرال شروع می کنیم.
به گفته جهانپور، واکسیناسیون با روزانه ۱۰۰۰ نفر آغاز خواهد شد و سپس با توجه به ارزیابی مجدد سیستم، روزانه ۵ هزار، ۱۰ هزار و به صورت تصاعدی افزایش می یابد. البته واکسن در مرحله اول به کسانی تزریق میشود که تست مثبت PCR نداشته باشند، اما به طور کلی در پروسه واکسیناسیون منعی برای تزریق به افرادی که قبلا مبتلا شدهاند، نداریم.
موارد ممنوعیت تزریق
بنابر اعلام دفتر بیماری های قابل پیشگیری با واکسن مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، واکسن اسپوتنیک وی روسیه در مواردی ممنوعیت مصرف دارد.
به عنوان مثال در دوره بارداری و شیردهی نباید از این واکسن استفاده کرد. همچنین افرادی که سابقه واکنشهای حساسیتی شدید و وجود هر گونه بیماری حاد با یا بدون تب دارند که البته این افراد حدود دو هفته بعد از بهبودی می توانند برای تزریق این واکسن مراجعه کنند. از طرفی واکسن برای افراد زیر ۱۸ سال مجوز مصرف ندارد.
علاوه بر این، افرادی که به دنبال تزریق نوبت اول این واکسن دچار هر نوع عارضه شدید مانند آنافیلاکسی یا واکنش حساسیتی منتشر شدید، تشنج، تب بالای ۴۰ درجه و ... شدهاند، منع مصرف نوبت دوم واکسن را دارند.
تعداد نوبت دریافت این واکسن دو نوبت است که به فاصله ۲۱ روز از یکدیگر تجویز میشود. باید توجه کرد که توصیه میشود که این فاصله حداقل ۲۱ روزه رعایت شود، اما اگر فردی با تاخیر مراجعه کرد، منعی برای تجویز نوبت دوم وجود ندارد.
عوارض احتمالی
بنابر اعلام دفتر بیماری های قابل پیشگیری با واکسن مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، بر اساس مطالعات بالینی انجام شده عوارض واکسن نوبت اول یا دوم عموما خفیف و متوسط بوده و در طی حدود سه روز برطرف می شوند.
شایع ترین عارضه ایجاد شده حالت شبه آنفلوانزای خفیف با علائمی مانند تب، لرز، دردهای عضلانی و مفصلی، گلودرد، احتقان و آبریزش بینی، ضعف، احساس ناخوشی و سردرد است. همچنین عوارض موضعی مانند درد و تورم و قرمزی محل تزریق نیز ممکن است بروز پیدا کند.
عوارض فوق عموما خودبهخود بهبود مییابند، اما میتوان از مُسکنهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای کنترل تب و یا از آنتیهیستامینها برای عوارض موضعی استفاده کرد.
بنابر اعلام اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، افرادیکه در بررسی اولیه قبل از ورود به پایگاه واکسیناسیون تب بالای ۳۷ درجه دارند، تا رفع بیماری احتمالی زمینهای اجازه واکسیناسیون ندارند. البته افرادی که سابقه ابتلا به بیماری کرونا را در یک سال گذشته داشتهاند، می توانند واکسینه شوند. واکسیناسیون کرونا برای عموم افرادیکه در گروههای اولویتدار قرار دارند اختیاری است و الزامی برای این کار وجود ندارد.