
وام مسکن ارزانتر شد
95/04/10
گرچه مساعدتهایی که بانک مرکزی از ابتدای دولت یازدهم تاکنون نسبت به بانکها داشته است، در نهایت به کاهش نرخ سود بانکی منجر شد با این وجود این مساعدتها چندان که باید و شاید شامل حال سایر بخشهای اقتصاد از جمله مسکن نشده است.
به گزارش آسمونی به نقل از جهان صنعت با این وجود، علاوه بر اینکه سود سپرده کاهش پیدا کرده، اخیرا بخشنامهای مبنی بر کاهش سود تسهیلات مربوط به مسکن نیز منتشر شده که بر اساس آن نرخ سود تسهیلات 80 میلیون تومانی مسکن از 13 درصد به 11 درصد کاهش یافته است اما همان طور اشخاصی که تا پیش از کاهش سود سپرده اقدام به افتتاح حساب کرده بودند مشمول این کاهش نمیشوند و میتوانند همان سود قبلی را دریافت کنند، اشخاصی که تا پیش از کاهش سود تسهیلات نیز اقدام به دریافت تسهیلات کرده بودند، مشمول این کاهش نمیشوند و باید همان سود 13 درصد را پرداخت کنند. در این میان، به نظر میرسد که اقدامات اخیر بانک مرکزی به نفع گروه اول و به ضرر گروه دوم تمام شده است.
بر این اساس کاهش نرخ سود بانکی تاکنون از طریق رعایت انضباط مالی و سیاستهای بودجهای دولت، سیاستهای پولی و اعتباری و کنترل همزمان نرخ تورم انجام شده است. طی دو سال اخیر که تورم روند نزولی گرفته سیاستهای بانکی دولت نیز بر کاهش نرخ سود تسهیلات متمرکز شده و سود بانکی نیز به طور پلکانی کاهش یافته است.
طبق آخرین تغییرات اعمال شده نرخ سود سپردههای کوتاهمدت از سه تا 9 ماه از 10 تا 14 درصد و سپردههای یک ساله 15 درصد تعیین شده است.
بسیاری از کارشناسان معتقدند بانکها با این کار بیشتر به خودشان کمک کردند تا به اقتصاد چراکه سود تسهیلات را همگام با سود سپرده کاهش نداند.
در این میان اگرچه نرخ سود تسهیلات رسما کاهش نیافته است اما دستکم در بخش مسکن به دنبال کاهش سودهای بانکی سود تسهیلات 80 میلیونی نیز کاهش یافت.
در همین خصوص مدیرکل اعتبارات بانک مسکن با بیان اینکه متقاضیانی که قبل از ابلاغ کاهش نرخ سود تسهیلات مسکن، وام 80 میلیونی دریافت کردهاند، نرخ سود 13 درصدی شامل حال آنها خواهد بود، گفت: دستورالعمل نرخ سود 11 درصدی تسهیلات مسکن به شبکه ابلاغ شده است.
نادر قاسمی در پاسخ به این سوال که با توجه به کاهش نرخ سود تسهیلات 80 میلیونی مسکن متقاضیانی که این وام را قبل از ابلاغ بخشنامه دریافت کردهاند آیا مشمول کاهش دو درصدی نرخ سود خواهند شد، گفت: دستورالعمل عطف به ما سبق نمیشود و متقاضیانی که قبل از تصویب و کاهش دو درصدی نرخ سود برای وام 80 میلیونی مسکن اقدام کردهاند نرخ سود 13 درصدی شامل حال آنها خواهد شد.
وی افزود: در قانون بانک و به طور کلی دستورالعملها به این شکل است که اگر متقاضی دو روز قبل از تصویب و ابلاغ بخشنامه، وام مسکن دریافت کرده باشد باید با همان نرخ سود دستورالعمل قبلی اقدام به بازپرداخت وام مسکن کند.
به گزارش فارس وی با اشاره به اینکه نرخ سود 11 درصدی وام 80 میلیونی مسکن به شبکه بانکی هفته گذشته ابلاغ شده و از همان موقع هم بازپرداخت این تسهیلات قابل اجراست، گفت: قطعا کاهش نرخ سود تسهیلات مسکن و رسیدن آن به 11 درصد که کاهش مبلغ اقساط را در پی خواهد داشت موجب استقبال بیشتر متقاضیان از این وام خواهد شد.
قاسمی ادامه داد: با این اقدام مبلغ اقساط به 880 هزار تومان کاهش یافته است و این موضوع میتواند بر استقبال مردم از این تسهیلات نقش بسزایی داشته باشد.
مدیرکل اعتبارات بانک مسکن با اشاره به اینکه کاهش نرخ سود علاوه بر کاهش مبلغ اقساط موجب کاهش سود وام 80 میلیونی نیز خواهد شد، گفت: کاهش نرخ سود تسهیلات مسکن قطعا بر تقاضا و عرضه مسکن نقش بسزایی خواهد داشت.
قاسمی ادامه داد: اگر نرخ سود همراه با تورم کاهش یابد به نفع اقتصاد و تولید مسکن خواهد بود چراکه دو سال پیش وقتی نرخ سود دوران مشارکت 28 درصد بود و سپس این نرخ به 24 درصد و در حال حاضر به 22 درصد رسید استقبال از سوی تولیدکنندگان رو به افزایش گذاشت.
وی افزود: حال اگر نرخ سود دوران مشارکت که گفته میشود باید به 18 درصد کاهش یابد انجام شود تولیدکننده مسکن که تا دو سال پیش با نرخ 28 درصد از تسهیلات دوران مشارکت استفاده میکرد، استقبال کرده و این هم برای مصرفکننده و هم تولیدکننده مسکن مقرون به صرفه خواهد بود.
قاسمی اضافه کرد: قطعا این اقدام هم در اقساط و هم در سود تاثیرگذار خواهد بود و قطعا توان خرید مسکن را بالا خواهد برد.
وی تاکید کرد: به هر حال این کاهش نرخ سود تسهیلات مسکن موجب رونق بازار مسکن و حتی ساختوساز و تولیدکنندههای مصالح ساختمانی خواهد شد.