
جشن آغاز تابستان و آب پاشونک
جشن آغاز تابستان و آب پاشونک، به دلیل اینکه در آغاز تابستان بارش کاهش پیدا می کرد، به منظور درخواست باران از ایزد تیشتر برگزار می شد و با پاشیدن آب برای هم آرزوی سالی پر باران را می کردند.
تاریخچه جشن آب پاشونک
در رابطه با این که برای نخستینبار چه اتفاقی رخ داد تا جشن آب پاشونک را برگزار کردند، چند روایت و عقیده وجود دارد که بعضی از آنها را بازگو میکنیم. بر اساس یکی از روایات زمانی که پسر یزدگرد اول، فیروز بر تخت سلطنت نشست حدودا 7 سال هیچ بارانی نبارید و آن زمان بود که پادشاه نگران شد که شاید مردم سرزمینش دچار قحطی و خشکسالی شوند. نگرانیها ادامه داشت تا این که باران بارید و مردم همگی از شادی این نعمت بزرگ از خانهها بیرون آمدند و به یکدیگر آب میپاشیدند و خوشحال بودند که کسی بر اثر نبود باران تلف نشد.
بر اساس یکی دیگر از روایات تاریخی، یکی از پادشاهان در حال بازگشت از یک نبرد بود که به قناتی رسید و او و یارانش در کنار آن قنات اتراق کردند، در این حین پادشاه خوابش برد و در خواب دید که یک حوری زیبارو به صورتش آب میپاشد. پادشاه ناگهان از خواب میپرد و از روی خوشحالی به همراهانش آب میپاشد و از آنجا جشن آب پاشونک شکل میگیرد.
روایت بعدی به ماجرای کیخسرو پادشاه افسانهای ایران بازمیگردد. گفته میشود که روزی وی در حال برگشت از جنگ با افراسیاب بود که برای استفاده از آب یک چشمه به بالای کوهی در ساوه میرود. در کنار آن چشمه یک فرشته را میبیند و تاب زیبایی او را نمیآورد و از هوش میرود. بیژن، پسر گودرز، کیخسرو را در این حال میبیند و برای آن که او را به هوش بیاورد بر صورتش آب میپاشد و از آنجا جشن آب پاشونک شکل میگیرد.
جشن آب پاشونک در دنیای امروزی
خوشبختانه جشن آب پاشونک از آن دست جشنهایی است که هنوز در برخی نواحی سرزمین عزیزمان ایران برگزار میشود. حالا میبینیم که هموطنانمان در اراک، محلات، فراهان و... به میمنت این جشن دوستداشتنی به صحرا میروند و مراسم آب پاشونک را برگزار میکنند. در همین بخش خوب است اشاره کنیم که برخی به آب پاشونک "اول تووستونی" یا همان اول تابستانی هم میگویند؛ اما ماجرای پیدایش جشن آب پاشونک چه بود و برای اولینبار چرا مردم این جشن را برپا کردند؟