
نقد فیلم خانه دیگری ؛ کمی همدیگر را درک کنیم
نقد از لاله عالم منتقد سینما
شنبه 4 خرداد 1398
"خانه دیگری "به کارگردانی "بهنوش صادقی " اولین ساخته بلند این فیلمساز اکنون در سینماهای کشور در حال اکران است. وی تحصیلکرده رشته بازیکری و کارگردانی است و کار خود را از تئاتر آغاز کرده است و همچنین در سینما و تلویزیون نیز فعالیت داشته که از جمله می توان به همکاری با مجموعه های ”مدینه” و “دردسرهای عظیم“ و همچنین فیلم های “دوشیزه” و “به همین سادگی“ اشاره کرد.

نقد فیلم خانه دیگری
"خانه دیگری" درباره پیرمرد مریضی است که در سال های آخر عمر خود به وطن باز می گردد و در منزل ابا اجدادی خود ساکن می شود و برای اینکه تنها نباشد از فامیل های خود که از نظر مالی از وی ضعیف تر هستند، مدد می گیرد و خواسته و ناخواسته شریک غم و شادی های آنها می شود.
این فیلم در ژانر اجتماعی است و مسایل مختلف مبتلا به امروز جامعه را مطرح کرده است از جمله نگاه طبقات مختلف اجتماعی را به همدیگر و ضعیف تر شدن پیوند های خانوادگی بین اقوام درجه اول. البته فیلم می توانست از فیلمنامه محکم تری برخوردار باشد یا همچنین کارگردانی بهتری. اما حرف های مهمی دارد که می توان از نقصان های آن چشم پوشی کرد. همچنین بازی های زیبایی که قطعا باید به آنها اشاره کرد. خصوصا گوهر خیر اندیش در نقش مادر خانواده ضعیف تر ، بازی بسیار خوب و سنجیده ای به نمایش می گذارد، همچنین ناصر هاشمی در نقش پیرمرد مریض.

نقد فیلم خانه دیگری
چند سکانس تاثیر گذار هم دارد که بد نیست به آنها اشاره شود، آنجا که آقا حبیب با صندلی چرخدار به خانه شاکی می رود تا میانجیگری کند. همچنین آنجا که در خانه تنهاست و سرخوشانه آخرین سیگارش را پک می زند یا سکانسی که تازه داماد عاشق و سرخوش خانواده تحت فشار مالی بر سر یک میلیون با همسرش، از خود وجه و شخصیت دیگری بروز می دهد، با بازی خوب علیرضا جعفری و روشنک گرامی.

نقد فیلم خانه دیگری
این فیلم شاید به نوعی در تقابل با فیلم “بانو” به کارگردانی داریوش مهرجویی باشد. اینجا از صفا و صمیمیت اقوامی به نسبت تنگدست سخن است که در کنار دایی مرفه خود ، زندگی می کنند و واقعا قصد کمک به او را دارند. فیلم نگاه انسانی دارد و به نوعی می گوید، چه ایرادی دارد اگر اقوام مرفه تر که از توانایی بیشتری برخوردارند به فامیل های ضعیف تر کمک کنند. چیزی که متاسفانه امروزه کمتر در جامعه ما دیده می شود و هر کسی به فکر ثروت اندوزی بیشتر برای خودش است.
همچنین از طرف دیگر ، روابط برخی از افراد را نقد می کند که در پی بروز حوادث نامترقبه مثل تصادف ماشین یا غیره تا چه حد به فکر سودجویی هستند. از سوی دیگر تنهایی قشر روشنفکر و مرفه جامعه نقد می شود؛ دختر و داماد پیرمرد با بازی لیلا زارع و پژمان بازغی با هم دچار مشکل هستند، یکی به فکر مال اندوزی و دیگری نویسندگی.

نقد فیلم خانه دیگری
شاید کارگردان می خواهد با این فیلم تلنگری بزند به روابط ضعیف فامیلی که خیلی ها امروزه با ان مواجه هستند و بگوید ما انسانها بهرحال نیاز به همدیگر داریم و بهتر است در روابط خانوادگی، همسایگی و فامیلی خود تجدید نظر کنیم و نگاه انسانی تری بهم داشته باشیم و فارغ از درامد یا سطح تحصیلاتمان، همدیگر را بیشتر درک کنیم. شاید قسمتی از تنهایی انسان معاصر در درک نکردن، خودخواهی، برتر بینی و خودبینی باشد.
به هر حال خانه دیگری اگرچه ضعف هایی دارد ولی فیلم آبرومندانه ای است که ژست روشنفکری نمی گیرد و فقط قصد سرگرم سازی مخاطب را هم ندارد. مثل بعضی از فیلم هایی که با مخارج زیاد ساخته می شوند و فقط وقت مخاطب را هدر می دهند و هیچ حرفی برای گفتن ندارند هم نیست. برای این کارگردان آرزوی موفقیت داریم و امیدواریم شاهد کارهای بهتری از وی باشیم.
بازیگران فیلم خانه دیگری پژمان بازغی لیلا زارع گوهر خیراندیش ناصر هاشمی مهنوش صادقی علیرضا جعفری متین ستوده روشنک گرامی رابعه مدنی پیمان یونسی امیرجمشید صادقی عوامل فیلم خانه دیگری کارگردان: بهنوش صادقی / تهیهکننده : عباس اکبری / نویسنده : بهنوش صادقی / موسیقی : جواد هاشمی - مدیا هاشمی / فیلمبرداری : امیر کریمی / تدوین : مستانه مهاجر - اشکان مهری