زمان مطالعه: 5 دقیقه
نقد فیلم سینمایی چند متر مکعب عشق

نقد فیلم سینمایی چند متر مکعب عشق

نام فیلم : چند متر مکعب عشقنویسنده، کارگردان : جمشید محمودیتهیه کننده : نوید محمودیبازیگران : ساعد...

 

نام فیلم : چند متر مکعب عشق

نویسنده، کارگردان : جمشید محمودی

تهیه کننده : نوید محمودی

 

بازیگران : ساعد سهیلی، حسیبا ابراهیمی، نادر فلاح، علیرضا استادی، مسعود میر طاهری، افشین سلیمان‌پور، امیر غفور صدخسروی، کاظم علیزاده

عوامل فیلم «چند متر مکعب عشق» :

مدیر فیلمبرداری: مرتضی غفوری/ تدوین: سپیده عبدالوهاب/ صداگذاری و میکس: امیر حسین قاسمی/ صدابردار: مهدی صالح کرمانی/ موسیقی: سهند مهدیزاده/ طراح گریم: نوید فرح مرزی/ طراح صحنه و لباس: آبتین برقی/ عکاس: فتاح ذی نوری

 

خلاصه فیلم «چند متر مکعب عشق» :

روایت عبدالسلام، یک مهاجر افغان است که به همراه دخترش مرونا در یک کارگاه مشغول به کار و زندگی است. عشقی در راه است، عشق صابر به مرونا، عشقی که فرجامش را هیچ‌کس نمی‌داند، نه صابر، نه مرونا و نه حتی عبدالسلام …

 

درباره کارگردان :

فیلم «چند متر مکعب عشق» به کارگردانی جمشید محمودی از 26 آذر ماه بدون سرگروه اکران عمومی می شود. این فیلم عاشقانه که داستان زندگی یک دختر افغان را با پسر ایرانی روایت می کند، به عنوان نماینده سینمای افغانستان در اسکار 2015 شرکت کرده است.

فیلم «چند متر مکعب عشق» در نوزدهمین جشنواره فیلم بوسان کره جنوبی، پنجاهمین جشنواره فیلم شیکاگو آمریکا، شصت و سومین جشنواره فیلم مانهایم-هایدلبرگ آلمان، هجدهمین جشنواره فیلم تالین استونی، چهل و پنجمین جشنواره فیلم گوا هند، جشنواره فیلم فیلمکس توکیو دبی حضور داشته است.

 

«چند متر مکعب عشق» لوح سپاس و تندیس خلاقیت و استعداد درخشان هشتمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران را دریافت کرد و در سه بخش بهترین تدوین، بهترین طراحی صحنه و لباس، بهترین مهندسی صدای این جشن، نامزد دریافت جایزه بود.

فیلم «چند متر مکعب عشق» در دو بخش سودای سیمرغ و نگاه نو سی و دومین جشنواره فیلم فجر حضور داشت. این فیلم در بخش نگاه نو موفق به دریافت دو سیمرغ بلورین بهترین فیلم اولی و بهترین کارگردانی را دریافت کرد. همچنین در بخش سودای سیمرغ نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن، بهترین فیلمبرداری، بهترین صدا و بهترین طراحی صحنه و لباس شد. «چند متر مکعب عشق» پدیده سی و دومین جشنواره فجر لقب گرفت.

 

حواشی «چند متر مکعب عشق» :

«چند متر مکعب عشق» اولین فیلم سینمای ایران در مورد مهاجرین افغان در ایران است.

جمشید محمودی، کارگردان فیلم «چند متر مکعب عشق» درباره حسبیا ابراهیمی، بازیگر نقش اول فیلم خود گفت:

"حسبیا ابراهیمی این روزها در ایران نیست و با خانواده اش به افغانستان برگشته است. اقامت او در ایران مشکل پیدا کرد و مجبور شد برگردد."

 

جمشید محمودی پس از دریافت لوح سپاس و تندیس خلاقیت و استعداد درخشان هشتمین جشن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران گفت:

"امیدوارم آینده فیلمسازی من مانند کیانوش عیاری باشد. کسی که بعد از این همه سال همچنان فیلم محکمی مانند «خانه پدری» می سازد."

داریوش فرهنگ که از اعضای هیئت داوران سی و دومین جشنواره فیلم فجر بود، فیلم «چند متر مکعب عشق» را شگفتی جشنواره فیلم فجر دانست.

جشنواره کارگر ایرانی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی سه تندیس و جایزه ویژه به نوید محمودی(بهترین فیلم)، جمشید محمودی(بهترین کارگردانی) و ساعد سهیلی(بهترین بازیگر) برای فیلم «چند متر مکعب عشق» اهدا کرد.

 

نظر منتقدین :

علی جریان

«چند متر مکعب عشق» فراتر از یک فیلم اول ظاهر می شود. فیلم در عین حال که در قصه گویی سرپا، محکم و کم نقص است، از لحاظ فرم بصری نیز بسیار دقیق و گیراست. ترکیب بندی ها، میزانسن، موسیقی متن، افکت های صوتی و عناصر بصری کاملا در خدمت روایت اند.

محتوا نیز در عین حال که به یک مسئله فرهنگی-اجتماعی اشاره دارد، اما اصلا در مقام موعظه قرار نمی گیرد، و با روایتی صبورانه، مخاطب را هم درد «عبدالسلام»، «صابر» و «مرونا» می کند.

یزدان سلحشور

«چند متر مکعب عشق»جمشید محمودی، انگار بازمانده‌ی آن سری از فیلم‌های سینمای ایران است که به موضوع مهاجرت از زاویه‌ی مشکلات مهاجران افغانی می‌پرداختند و فیلمی‌ست که اگر بدل می‌شد به فیلمی کوتاه در محدوده‌ی زیر 50 دقیقه شاید ما استعداد کارگردان‌اش را چه در حوزه بازی‌گردانی و چه در حوزه‌ی کادربندی‌ها و «حرکت» در این کادربندی‌ها تحسین می‌کردیم اما همچنان کم‌آوردن قصه و پر کردن روایت با «زمان روایت اضافی» نه مشکل این فیلم، که مشکل بخش اعظم سینمای ایران است.

 

سحر عصرآزاد

در واقع عشق تنها محملی است که حضور در این اجتماع را با همه مشکلات، مصائب و تلخی که به تصویر درمی‌آید، قابل تحمل می‌کند. بخصوص که به دلیل رویکرد افراطی در مقاطعی از سینمای ایران، پرداختن به افغان‌ها نوع حضورشان در ایران به شدت دافعه‌برانگیز شده است. فیلم هرچند سعی می کند اهمیت این رجعت دوباره را در بافت درام قصه حیاتی جلوه دهد و عشق تراژیک به تصویر درآمده را واجد ویژگی‌هایی منحصر به فرد کند، اما واقعیت این است که به چیزی فراتر از یک پایان تأثیرگذار برای همراه کردن مخاطب با این موقعیت تلخ و خشن نیاز دارد.

مانی باغبانی

«چند متر مکعب عشق» با اینکه اثری تکراری و به نوعی کلیشه یی است، تا اینجای کار بهترین فیلم جشنواره سی و دوم است. بقیه مسائل را خودتان حساب کنید. اما فیلم در اجرا، اثری کامل و تقریبا بی مساله است. کارگردانی، بازی ها، تدوین و موسیقی در سطح بسیار قابل قبولی است. آنچه اینجا اثر را از یک شاهکار سینمایی دور می کند موضوع و چگونگی بیان آن است.

 

محسن بیگ‌آقا

فیلم مضمون تازه‌ای ندارد. پیش از این مجید مجیدی در باران عشق پنهان پسر نوجوان ایرانی را که عاشق دختری افغان می‌شود و به علت برگشت خانواده به افغانستان ناکام می‌ماند، به تصویر کشیده بود. پایان دو فیلم، متفاوت است و چند متر مکعب عشق تلخ‌تر تمام می‌شود. اما تفاوت‌های دو فیلم به همین‌جا ختم نمی‌شود.

ساخت فیلم در فضایی مستندگونه و میان آهن‌پاره‌های یک حلبی‌آباد، با حضور نابازیگران افغانی و ایده‌ی غریب کانتینر به عنوان محل دیدار عشاق، البته متفاوتش کرده است. برای همین «عشق» فیلم - که مثل هر عشقی دردسرهای خودش را دارد - ساده و بی‌تکلف از کار درآمده است.

 

علی‌رضا حسن‌خانی

عجیب است که زیبایی‌شناسی فیلم‌ساز به مشتی آهن‌پاره و حضور در خانه‌های حلبی محدود می‌شود. اگر حرکت‌های دوربین و سرک کشیدن‌هایش از لابه‌لای آهن‌ها و اتاقک‌ها را نمی‌دیدیم توجیه‌مان این بود که کارگردان چیز بیش‌تری برای عرضه نداشته اما با توجه به سکانس پایانی، نماهای ضدنور و فضاسازی‌های فیلم، محدود ماندن کارگردان به محیط حلبی‌آباد قدری پرسش‌برانگیز است.

هر چند فیلم در موضوع مهاجران افغانی، دغدغه‌ی انسانی و قابل‌ستایشی دارد اما خودش آن طور که شخصیت افغانش عنوان می‌کند، کرامت این مردم مظلوم و سخت‌کوش را حفظ نمی‌کند.

 

شاهین شجری‌کهن

فیلم تکان‌دهنده‌ای است؛ نه‌تنها به اعتبار پایان هولناکش، که به دلیل تصویر تلخی که از سویه‌ی تاریک زندگی نشان می‌دهد. یک تراژدی شوک‌آور انسانی که قربانیانش زنان و مردان و کودکانی خاموش و ستم‌کش و صبورند.

اتفاقاً آن‌چه دلالت‌های فیلم را هولناک‌تر و تلخ‌تر جلوه می‌دهد همین سکوت و تحمل و بردباری این آدم‌هاست که هرچه بیش‌تر روی شانه‌های‌شان بار می‌گذارند عمیق‌تر در خود فرو می‌روند و شمایلی چون مسیح پیدا می‌کنند که صلیبی سنگین و کمرشکن را در کوچه‌های تنگ و تاریک حلبی‌آباد به دوش می‌کشد بی آن‌که در اعماق قلبش ذره‌ای امید به رهایی وجود داشته باشد.
فیلم «چند متر مکعب عشق» اخیرا در سینماهای افغانستان اکران عمومی شده است.

نظر خود را درباره «نقد فیلم سینمایی چند متر مکعب عشق» در کادر زیر بنویسید :
لطفا شرایط و ضوابط استفاده از سایت آسمونی را مطالعه نمایید
ارزیابی مهاجرت
: برای دریافت مشاوره درباره نقد فیلم سینمایی چند متر مکعب عشق فرم زیر را تکمیل کنید

هزینه مشاوره ۳۰ هزار تومان می باشد

پاسخ مشاوره شما ظرف 1 روز کاری در پنل شما درج می شود و پیامک دریافت می کنید


دسته بندی های وب سایت آسمونی

آسمونی شامل بخش های متنوعی است که هر کدام از آنها شامل دنیایی از مقالات و اطلاعات کاربردی می باشند، شما با ورود به هر کدام از دسته بندی های مجله اینترنتی آسمونی می توانید به زیردسته های موجود در آن دسترسی پیدا کنید، برای مثال در دسته فیلم و سینما؛ گزینه هایی مثل نقد فیلم، معرفی فیلم ایرانی، فیلم بین الملل، انیمیشن و کارتون و چندین بخش دیگر قرار دارد، یا بخش سلامت وب سایت شامل بخش هایی همچون روانشناسی، طب سنتی، نکات تغذیه و تناسب اندام می باشد.