شستن فرش در قالیشویی به دو روش دستی یا سنتی و با دستگاه انجام میشود. یکی از سنتهای ویژه مردم ایران، خانه تکانی پیش از ایام نوروز و در ماه اسفند است و شستشوی فرش از جمله کارهای مربوط به خانه تکانی است. در ادامه آسمونی به این موضوع پرداخته که شستن فرش به صورت دستی بهتر است یا با دستگاه و اینکه هر کدام از روشها به چه صورت انجام میشود.

شستن فرش به صورت دستی
شستن فرش در قالیشویی به صورت دستی، معمولا با تی، جارو، پمپ آب، فرچه دستی و دیگ خشک کن انجام می شود. ابتدا با فشار آب تمام سطح فرش خیس شده تا گرد و خاک از کناره فرش خارج شود. سپس متصدی مربوطه با دستگاه فرچه دستی و با استفاده از مواد شوینده مخصوص فرش، کل فرش را تمیز می کند. در مرحله بعد متصدی با استفاده از شلاق زن دستی کل سطح فرش را آب کشی می کند. سپس فرش به دیگ خشک کن منتقل می شود.

شستن فرش با دستگاه
در شستن فرش با دستگاه، تمام پروسه تمیز کردن فرش با استفاده از دستگاه های صنعتی انجام می شود. در این روش ابتدا فرش در داخل دستگاه شستشو قرار می گیرد. در طول مسیر تجهیزاتی همچون شلاق زن اتوماتیک و فرچه اتوماتیک وجود دارد که قادر هستند با فشار آب زیاد و مواد شوینده مخصوص، تمام بافت فرش را تمیز کنند و هرگونه آلودگی را پاک کنند. سپس فرش شسته شده به داخل دستگاه آبگیر لوله ای منتقل می شود تا آب بین بافت قالی به صورت کامل از بین برود و با خشک کن خشک شود. در ضمن در این دستگاه ها، دستگاه پرزگیر وجود دارد که در هنگام خشک شدن فرش، پرزهای روی بافت فرش را از بین می برند.
شستن دستی یا دستگاه؟
برای فرش های دست باف و فرش های ماشینی با نخ های ابریشمی، معمولا شستن فرش با دستگاه توصیه می شود. با توجه به اینکه فرش دست باف از نخ هایی بافته شده که به صورت سنتی رنگ شده اند در هنگام شستشو باید دقت کرد که رنگ های آن با هم ترکیب نشود. فرش دست باف بعد از خیس شدن سنگین می شود و همین سنگینی پروسه جابه جایی و آویز کردن آن را سخت می کند و اگر فرش خوب خشک نشود، تار و پودش دچار پوسیدگی می شود. و همچنین فرش های ماشینی که نخ های ابریشمی دارند نیز احتمال رنگی شدن بقیه قسمت های فرش وجود دارد.