
روش دریافت سند رسمی مالکیت وسیله نقلیه
امروزه خرید و فروش خودرو از شایع ترین قرارداد هایی میباشد که در بین افراد، منعقد میگردد و در این میان، بعضی وقت ها خرید و فروش خودرو از شرکت انجام شده و گاهی نیز خرید و فروش مربوط به خودروهایی میباشد که دست دوم هستند. در هر صورت برای اثبات مالکیت فرد بر خودرویی که خریده به دریافت سند مالکیت خودرو نیاز است.
دریافت سند مالکیت برای ماشین، قادر است به دو شکل انجام گیرد یا اینکه به دفاتر اسناد رسمی مراجعه شود و سند مالکیت خودرو به صورت سند رسمی دریافت شود و یا اینکه برگ سبز خودرو با مراجعه به مراکز تعویض پلاک دریافت گردد. در این صورت از آن جهت که خرید و فروش خودرو به دریافت سند مالکیت خودرو نیاز دارد استعلام و پیگیری سند ماشین از موضوعات مهمی است که خریداران باید به آن توجه کنند. در این مقاله ما قصد داریم شما را به صورت کامل با روش دریافت سند رسمی مالکیت وسیله نقلیه آشنا کنیم برای آشنایی بیشتر با این موضوع در ادامه مطلب با ما همراه شوید.
تعریف سند خودرو
موقعی که شخصی به خرید ماشین یا خانه اقدام مینماید، اصلی ترین نکته ای که باید در نظر داشته باشد دریافت سند برای آن است. در حقیقت بعد از تنظیم مبایعه نامه یا قولنامه برای خرید خودرو، باید مطابق با قانون، سند مالکیت آن را هم دریافت نماید تا به کمک آن قادر باشد در صورت لزوم، حق مالکیت خود بر آن را اثبات کند.
با توجه به اینکه خرید و فروش خودرو ، از جمله شایع ترین قرارداد هایی میباشد که در بین جوامع رواج است، پرداختن به بحث های مربوط به دریافت سند خودرو هم از اهمیت بسیاری برخوردار است، به خصوص به علت اینکه از سال 99، قانون های مربوط به دریافت سند ماشین، دچار تحولاتی هم گردیده است. اما اینکه سند مالکیت خودرو چیست باید بگوییم که در گذشته، رایج بود که طرفین، بعد از تنظیم نمودن قولنامه ماشین، به یکی از دفتر های اسناد رسمی مراجعه مینمودند و با ارائه کردن مدارک لازم و پرداخت کردن هزینه، به تنظیم سند رسمی برای خودرو اقدام میکردند. ولی بر اساس رای دیوان عدالت اداری در سال 1399، اکنون نیازی به تنظیم سند خودرو در دفاتر اسناد رسمی نیست ؛ زیرا برگ سبز خودرو، به منزله سند رسمی میباشد.
با این رای، جدال چند ساله در رابطه با میزان اعتبار برگه سبز خودرو به عنوان سند رسمی، خاتمه یافته و به کمک آن برگ سبز خودرو که بعد از مراجعه طرفین به مراکز تعویض پلاک صادر میگردد، مثل سند رسمی مالکیت، دارای اعتبار خواهد بود که این موضوع، موقع خرید ماشین، باید در نظر گرفته شود.
مراحل روش دریافت سند رسمی مالکیت وسیله نقلیه
برای دریافت سند رسمی مالکیت وسیله نقلیه میبایست مراحلی که در ادامه ذکر میکنیم را طی کنید که این مراحل عبارتند از:
اول از همه باید فرم انتقال مالکیت وسیله نقلیه را از دفتر اسناد رسمی یا مرکز تعویض پلاک دریافت نموده و مواردی که در آن فرم است را پر نمایید. دقت کنید که هنگام مراجعه به این مراکز همراه خود مدارک شناسایی را نیز ببرید چراکه برای پر کردن فرم این مدارک لازم است. در مرحله بعد پس از اینکه فرم انتقال مالکیت وسیله نقلیه را پر کردید میبایست هزینهای را که برای دریافت سند رسمی مالکیت وسیله نقلیه توسط دولت تعیین شده است را پرداخت نمایید. پس از پرداخت هزینه و انجام کار های لازم توسط مسئولین این مراکز، مدارک شما همراه با سند رسمی مالکیت وسیله نقلیه به شما تحویل داده میشود.
چند نکته در رابطه با روش دریافت سند رسمی مالکیت وسیله نقلیه
هنگامی که به دریافت سند رسمی مالکیت وسیله نقلیه اقدام میکنید توصیه میکنیم به نکات زیر دقت کنید:
- از لحاظ قانونی برای مالکیت خودرو تنها سند برگ سبز مالکیت خودرو نیاز است که از طرف مرکز شماره گذاری پلیس صادر میگردد.
- طبق یک روش غلط و فراگیر که دارای طرفدارانی هم است افراد پس از دریافت سند مالکیت یا همان برگ سبز، به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و سند انتقال قطعی یا بنچاق تنظیم میکنند. این سند به غیر از درآمد زایی برای سردفتران اسناد رسمی هیچ فایده دیگری ندارد و حتی در نزد پلیس نیز به آن توجه نمیگردد ولی متاسفانه طبق باور غلط جامعه و القائات کانون سردفتران و دفتر های اسناد رسمی و ذینفعان این طرح، دائما فروشنده از خریدار درخواست میکند تا سند انتقال قطعی را تنظیم کند. در حالی که همانطور که ذکر شد این سند هیچ فایدهای به جز اینکه موقع فروش، خریدار بعدی آن را از فروشنده درخواست مینماید اشتباه زنجیرواری که قربانی آن مصرف کنندگان خودرو میباشند و مرتکب آن هم مصرف کنندگان خودرو هستند، ندارد.
- وضعیت معامله و فروش خودرویی که توقیف شده است حالت خاص و ویژه ای را ایجاد میکند که اکثرا موجب آسیب مالی و خسران خریداران خودرو میشود که به نظر میرسد بهتر است پیش از انجام معامله در خصوص خودرو حتما با یک وکیل متخصص که با ویژگی های معاملات راجع به خودرو آشنایی داشته باشد، مشورت شود.