
بیانیه بازیگران سینمای ایران و محکومیت خشونت و آزار جنسی عوامل سینمای ایران
به گزارش آسمونی و به نقل از فارس، در دو روز گذشته اخبار زیادی در خصوص بیانیه زنان سینماگر ایران علیه خشونت و آزار جنسی برخی از عوامل سینمای اران در فضای مجازی منتشر شده است.
در این خصوص جمع قابل توجهی از زنان سینماگر ایرانی در اعتراض به خشونت و آزارگری و اعمال قدرت بر زنان در محیط سینما بیانیه ای مشترک صادر نموده اند و خواهان تشکیل کمیتهای مستقل در خانه سینما برای رسیدگی به این گونه اتفاقات رخ داده در سینمای کشورمان هستند.
این بیانیه رسمی که به امضای جمعی از زنان سینمای ایران از جمله: نیکی کریمی، هدیه تهرانی، ترانه علیدوستی، احترام برومند، پوران درخشنده، آیدا پناهنده، تینا پاکروان، نسیم ادبی، شبنم قلیخانی، مستانه مهاجر، سحر دولتشاهی، پریناز ایزدیار، گلاره عباسی، هانیه توسلی، نگار جواهریان، سارا بهرامی، الهام کُردا، نرگس آبیار، هدی زینالعابدین، ستاره اسکندری، ملیکا شریفینیا و پانتهآ پناهیها رسیده است چنین آمده است:
در ماههای گذشته، زنان در بستری که با همت خود در طی جنبشی علیه خشونت جنسی فراهم کردند، روایتهایی حاکی از آزارگری و اعمال قدرت بر زنان در محیط سینما را منتشر کردند. گزارشهایی که نشان میدهد هر فرد صاحبت قدرت و شهرت در ساز و کار سینمای ایران از موقعیت خود برای قلدری، تهدید، توهین، تحقیر و تعرض به زنان بهرهبرداری میکند. بیآنکه نهادهای قانونی، خانه سینما، سینماگران و منتقدان آنها را وادار به پاسخگویی و پذیرش مسئولیت کارشان کنند.
هرگونه خشونت، آزار و باجگیری جنسی در محیط کار از نظر ما محکوم است و برای توقف آن خواستار عواقب قانونی جدی برای متخلفین هستیم. همچنین نابرابری جنسی موجود در سینمای ایران و عدم وجود نظارتی که عرصه را برای زیادهخواهی و دستدرازی افراد در جایگاه قدرت گشوده است را محکوم میکنیم. به جامعه سینمای ایران در مورد شدت گستردگی این آزارها علیه زنان هشدار میدهیم؛ آزارهایی که علیرغم آشکار بودنشان در تمام این سالها نادیده گرفته شدهاند. در روایتهایی که از تجربههای دردناک زنان در سینمای ایران منتشر شده، انواع آزارهایی که زیر چتر خشونت جنسی قرار میگیرند مطرح شده؛ از جمله هتک حرمت با الفاظ جنسی و جنسیت زده، سوءاستفاده از سکوت و تحمل افراد با گروگان گرفتن حق کار و دستمزد، اعمال خشونت جنسی به وسیله تهدید موقعیت کاری قربانی، تماسهای بدنی ناخواسته، اصرار و اجبار به عمل جنسی و در نهایت خشونت جسمی و تجاوز.
آنچه به شکل روشنی خودنمایی میکند، سیستماتیک بودن این خشونتهاست. نه تنها ساز و کاری برای باز داشتن فرد صاحب قدرت از ارتکاب خشونت وجود ندارد، بلکه در یک توافق نانوشته اعمال خشونت بر زنان در محیط کاری عادی سازی شده و هیچ عواقب جدیای متوجه خشونتگر نیست و آزارگران از شهرت و اعتباری که توسط طرفدارانشان به دست آمده، هیچ ترسی از دست بردن به این جرایم ندارند.
حال شورای مرکزی انجمن بازیگران سینمای ایران در واکنش به بیانیه منتشر شده از سوی زنان سینمای ایران، یک بیانیه رسمی منتشر نموده است و در آن چنین تاکید شده است:
به نام خدا
انجمن بازیگران سینمای ایران ضمن محکوم نمودن وجود غیر قابل انکار خشونت و برخورد های توهین آمیز و رفتارهای غیراخلاقی بویژه با زنان سینماگر؛ بر این باور است که پالایش فضای فرهنگی سینمای پر افتخار ایران و تحقق روابطی عاری از خشونت و نابرابری جنسیتی در محیط سینما امری بسیار دشوار بوده که تنها و تنها از طریق اصلاح و تقویت تشکل ها و انجمن های صنفی و همکاری و همفکری همه اعضا صنوف سینمائی امکان پذیر خواهد بود.برهمین أساس هیات مدیره انجمن بازیگران سینمای ایران از حضور و همکاری اعضای فرهیخته انجمن و پیشنهاد و طرح و برنامه عملی آنان برای ریشه کن ساختن هرگونه ناهنجاری در سینمای کشورصمیمانه استقبال می کند و از همه بازیگران بویژه زنان بازیگری که مورد خشونت و تعرض جنسی قرار گرفته اند در خواست می کند بدون واهمه از نام و عنوان و جایگاه افراد ؛ شکایات خود را طریق شورای صیانت خانه سینما تا صدور و اجرای حکم پیگیری نمایند .
هیات مدیره انجمن بازیگران سینمای ایران اعلام می کند قاطعانه و با تمام توان تا مجازت متخلفین در کنار شاکیان خواهد ایستاد و اجازه هیچ گونه مصلحت اندیشی و گذشت و سازش بر سر أصول و حرمت انسانی و آبرو و حیثیت سینمای شریف ایران را نخواهد داد .
شورای مرکزی انجمن بازیگران سینمای ایران
لازم به ذکر است که روز گذشته جامعه اصناف سینما (خانه سینما) با انتشار یک بیانیه رسمی هر گونه خشونت احتمالی به ویژه خشونت جنسی در شیوه های گوناگون آن در فرآیند های هنری و فرهنگی را محکوم کرده بود.
در این بیانیه به چهار اصل مهم تاکید شده است:
خانه سینما پیرو انتشار برخی اتهامات و شبهات مطروحه در این خصوص به ویژه در فضای مجازی، بر خود واجب میداند به اطلاع کلیه اهالی سینمای ایران برساند:
1 – شورای صیانت خانه سینما (متشکل از رئیس هیأت مدیره ، رئیس شورای عالی داوری ، سه نفر از شخصیت های معتمد و صاحب نام سینمای ایران به انتخاب مجمع عمومی خانه سینما ، نماینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و یک نفر عضو حقوق دان ) آمادگی دارد با رعایت اصول اخلاقی و قید محرمانگی به کلیه گزارش ها و شکوائیه های مطروحه رسیدگی کند و مشورت های حقوقی لازم را نیز به مراجعه کنندگان ارایه و در صورت لزوم، ارجاع موضوع به محاکم قضایی را نیز پیگیری کند.
2 – شورای صیانت خانه سینما با هماهنگی و همراهی سازمان سینمایی کشور، اجرای احکام صادره را پیگیری می نماید.
3 – هیأت مدیره و شورای صیانت خانه سینما مجدداً بر حمایت و دفاع از حقوق بانوان شاغل در صنعت فیلم ایران به نحو مصرانه و مسئولانه اقدام خواهد کرد.
4 – خانه سینما مسئولیت تهیه کنندگان و کارگردانان ارجمند سینمای ایران در خصوص رعایت شأن و منزلت همکاران سینمایی را امری انکارناپذیر دانسته و خواهان دقت و توجه لازم در این خصوص است.