
ماجرای بروز اختلال جهانی در سرویسهای واتساپ، اینستاگرام و فیسبوک چه بود؟
در تاریخ 4 اکتبر 2021 در پی بروز یک اختلال گسترده، دسترسی میلیونها کاربر به شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای واتساپ، اینستاگرام، فیسبوک و مسنجر فیسبوک قطع شد.این اختلال نادر که همزمان در کشورهای مختلف جهان و همچنین ایران روی داد، یکی از طولانیترین وقفههای همزمان در خدماتدهی این شبکهها طی سالهای اخیر محسوب میشود.
نهاد ناظر اینترنتی DownDetector که به طور تخصصی موارد ایجاد اختلال در وبسایتها و شبکههای اجتماعی را رصد می کرد گفت اختلال در شبکهها و پیامرسانها در 4 اکتبر از حدود ساعت 17.30 به وقت اروپای غربی آغاز شده بود.قطع سرویسها در مناطق بزرگی از دنیا شامل آمریکا، اروپا و آسیا مشاهده شد و بسیاری از کاربران در شبکههای اجتماعی توییتر با هشتگهای instagramdown ، #facebookdown# و WhatsApp# بروز اختلال را گزارش داده بودند.
ساعاتی پس از این اختلال، شبکه اجتماعی لینکدین هم با مشکل دسترسی رو به رو شد و کاربران امکان استفاده از این شبکه ارتباطی را از دست دادند.
بعد از قطعی واتساپ، اینستاگرام و فیسبوک مراجعات کاربران به توییتر و تلگرام افزایش یافت. حساب رسمی تلگرام در توییتر در توضیحاتی خطاب به کاربرانی که از کندی این شبکه انتقاد میکردند اعلام کرد این مشکل به دلیل افزایش مراجعات کاربران جدید صورت گرفته. تلگرام همچنین ضمن عذرخواهی از کاربرانش اعلام کرده بود در تلاش است این مشکل را حل کند.
بر اساس این گزارش ارزش ثروت زاکربرگ به 120 میلیارد و 900 میلیون دلار کاهش یافت.
رویترز مدعی شده بود که یک هکر 13 ساله چینی به نام سون جیسو باعث توقف خدمات فیسبوک و واتسآپ و اینستاگرام شده بود.
تا اینکه سرانجام پس از ساعت ها اختلال، این سرویس ها در 5 اکتبر 2021 در دسترس قرار گرفت.
فیس بوک بعد از حدود 6 ساعت قطعی دلیل این اتفاق را «تغییر در پیکرهبندی روترها» اعلام کرد.
با توجه به گفته های فیسبوک، اشتباه فنی مهندسان عامل قطعی این شبکه جهانی بوده و شایعاتی که در این باره مطرح شده بود، مانند هک و یا نشت دیتا و هک سرورها صحت نداشته است.