
بی کیفیت، مثل جام جهانی قطر ؛ ایران و کستاریکا، جام 2022 را نجات دادند!
مهدی زارعی- مسابقات جام جهانی قطر تنها با وسواس فیفا برای اعلام وقتهای تلف شده بسیار زیاد و فضایی توسط داوران، قطعا در خاطر خواهد ماند. مسابقات 90 دقیقه عملا به رقابتهای 100 ذقیقه ای و بیشتر تبدیل شده است و این تنها کار داورانی را راحت کرد که برای کوچک ترین تصمیمات خود می توانند از کمک داور ویدئویی کمک بگیرند.
اما آنچه که در حکم یک فاجعه برای این جام بوده است، آمار بسیار پایین گلزنی در تمامی مسابقات است. اگر دو تیم ضعیف جام- ایران و کستاریکا- و بازیهای آنها را کنار بگذاریم، مشاهده می کنیم که 15 گل از آمار گلهای روز نخست کاسته شده و عملا در 14 مسابقه تنها 26 گل به ثمر رسیده است؛ عددی پایین تر از 2 گل برای هر مسابقه.
ثبت چهار تساوی بدون گل در 16 مسابقه نخست روز اول مرحله گروهی، آمار وحشتناک دیگری است که در تمام ادوار جام های جهانی بی سابقه بوده است و دلیل آن، چیزی نیست جز احتیاط فراوان برای گل نخوردن و البته ناتوانی مهاجمان از گلزنی تا جایی که حتی می بینیم بازیکنانی چون روبرت لواندوفسکی حتی از زدن گل از روی نقطه پنالتی هم عاجز مانده اند!
بزرگان جام عموما ناامید کننده ظاهر شدند و نشان دادند از بزرگی، تنها نام بزرگ را یدک می کشند. آلمانی ها روال چهار سال اخیر خود را حفظ کردند و به جای مسابقه، تنها به بازوبندهای رنگین کمانی فکر می کنند که اجازه بستن آن را در این جام نداشته اند.
انگلیسی ها هم روند مشابهی داشته اند و تنها شانس آنها رویارویی در نخستین مسابقه با ضعیف ترین تیم جام- ایران- بود که حتی حضور چنین تیم بی کیفیتی در جام، مایه شرم جام 2022 است.
آرژانتینی ها هم مثل آلمانی ها تنها برای یک نیمه توان مقابله با حریف خود را داشتند و در نیمه مربیان هرچه داشتند از دست دادند. تیمهایی چون بلژیک و پرتغال هم هرچند با برد شروع کردند، اما توان چندانی نداشتند و به نظر می رسد با بازیهای بعدی و رویارویی با رقبای قدرتمند، ضعف های آنها بیشتر نمود پیدا کند.
در مجموع این جام را می توان تورنمنتی بی کیفیت در حد رقابتهای 1962 و 2002 دانست و اگر قرار به تکرار تاریخ در جام جهانی باشد، باید منتظر قهرمانی برزیل در این مسابقات بود. برزیلی ها عموما سطح خود را حفظ می کنند و همین باعث می شود در تورنمنت های ضعیف، به عنوان یک غول قدرتمند به نظر برسند.
هرچند که نباید ضعف های فراوان صربستان- نخستین حریف برزیل در جام- را هم نادیده گرفت که بدون هیچ برنامه ای به جز دفاع 11 نفره در برابر سلسائو قرار گرفت و چنان بازی کرد که به جای دو گل، لیاقت خوردن حداقل پنج گل را داشت.
باید دید روند ناامید کننده روز نخست جام را در ادامه مسابقات هم خواهیم دید یا خیر؟