
اولین تصویر سیاهچاله مرکز کهکشان راه شیری
به گزارش آسمونی، سیاهچاله ای که در قلب کهکشان راه شیری قرار دارد با نام "سیاهچاله کمان اِی" (Sagittarius A) شناخته شده است، در کنفرانس خبری جمعه 22 اردیبهشت 1401، تیم تلسکوپ افق رویداد از اولین عکس ثبت شده از ابر سیاهچاله مرکز کهکشان راه شیری رونمایی کرد.
این معمای واقع در قلب کهکشان راه شری که بالاخره رصد شد، جرمی حدود 4 میلیون برابر خورشید دارد و حدود 25 هزار سال نوری با سیاه زمین فاصله دارد! سیاهچاله Sagittarius A یک سیاه چاله کلان جرم محسوب می شود.
این اولین تصویری نیست که تلسکوپ افق رویداد از سیاهچاله ثبت کرده است، اگر به خاطر داشته باشید در سال 2019 افق رویداد، تصویری از سیاهچاله M87 واقع در کهکشانی دیگر را ثبت کرد. اما این تصویر اخیر اهمیت بیشتری دارد زیرا واقع در مرکز کهکشان راه شیری و از نوع کلان جرم است.

دانشمندان مدت ها بود که بر این باور بودند یک سیاه چاله کلان جرم در بخشی از اعماق منطقه مرکزی راه شیری قرار دارد که به نوعی، اتفاقات عجیبی که رخ میدهد را توضیح میدهد؛ اتفاقاتی مثل حرکت ستارههای بزرگ در اطراف چیزی نامرئی با سرعتی بسیار بالا. با اینحال، دانشمندان تردید داشتند که درباره آن صحبت کنند اما دیگر این حدس و فرضیه ها به پایان رسیده است.
یکی از اختر شناسان با نام فریل اوزل (Feryal Özel) که عضو شورای علمی تلسکوپ افق رویداد (EHT) است گفت: «من 20 سال پیش با آن [*Sagittarius A] آشنا شدم و از آن زمان تابهحال دوستش داشتم و سعی کردم آن را بفهمم. اما تاکنون، هیچ تصویر دقیقی نداشتیم.»
تلسکوپ افق رویداد، می تواند با استفاده از تکنیک هایی خاص، تصاویری از این سایه ها را ثبت کند. طی این تکنیک، داده ها و اطلاعات رصدخانه های رادیویی واقع در قاره های مختلف باهم ترکیب می شوند و یک تلسکوپ مجازی را در ابعاد کره زمین ایجاد می کنند. چنین امری در حقیقت بالاترین رزولوشن در تمام نجوم می باشد. شورای علمی تلسکوپ افق رویداد (EHT) در سال 2017 چندین شب را صرف کردند تا این ابزار مجازی را به سمت سیاه چاله Sagittarius A و سایر سیاهچاله های کلان جرم تنظیم کنند که قبلاً نتیجه فعالیت های آنها را در تصویر سیاهچاله M87 مشاهده کردیم.

لیندی بلکبرن، اخترشناس امواج رادیویی گفته است که «کمان ای» نسبت به سیاهچاله M87 سریعتر تغییر میکند. او همچنین ادامه داد: «ما باید از درون کهکشان خودمان به آن نگاه کنیم تا سیاهچاله مرکزیاش را ببینیم. این مجموعه عوامل باعث تار شدن دید و ایجاد انحراف در مشاهده آن میشود.»
تلسکوپ افق رویداد، شبکه ای جهانی از رصدخانه ها است که کار خود را در سال 2012 آغاز کرد. این تلسکوپ، منابع امواج رادیویی مرتبط با سیاهچالهها را جمع آوری و رصد می کند.
خبر ثبت اولین تصویر از سیاه چاله مرکز کهکشان راه شیری، روز پنجشنبه در کنفرانس خبری همزمان در آمریکا، چین، مکزیک، شیلی، ژاپن و تایوان اعلام شد.